Δυο νεκροί αγριόχοιροι από πανώλη μια ανάσα από τα σύνορά μας

Δυο νεκροί αγριόχοιροι με αιτία θανάτου την πανώλη των χοίρων βρέθηκαν σε χωριό της Βουλγαρίας λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη χώρα μας. Αμέσως σήμανε συναγερμός και κινητοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες αρχές. Οι αγριόχοιροι βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα μας από το νομό Δράμας.

Λόγω της μικρής πλέον απόστασης εστιών ΑΠΧ από τα ελληνικά σύνορα, όλες οι Κτηνιατρικές Αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων ολόκληρης της χώρας και ιδιαιτέρως αυτές που βρίσκονται στα σύνορα με Βουλγαρία και Τουρκία βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων που αναφέρονται στην υπ. αριθμ. 1795/182966/19-07-2019 εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ.
 
Ειδικότερα για τις ΠΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επισημαίνεται η αναγκαιότητα εντατικής επαγρύπνησης με αυξημένη επιτήρηση της νόσου (ορισμός ζωνών αυξημένης επιτήρησης σε απόσταση 50km από τα ελληνικά σύνορα) συμπεριλαμβανομένων της καταγραφής & κλινικής εξέτασης των χοίρων όλων των εκμεταλλεύσεων, τον έλεγχο περί υποχρεωτικής διαμονής των χοίρων εντός περιφραγμένων εκμεταλλεύσεων και τήρησης μέτρων βιοασφάλειας, τον κλινικό έλεγχο των ζώων πριν από οιαδήποτε μετακίνηση, την ενημέρωση κυνηγών και χοιροτρόφων, την τήρηση αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας στα σφαγεία και κατά τη μεταφορά των ζώων κ.α.
About the Author
Εικόνα admin

admin