Γυναίκα-πρεσβευτής για το κυνήγι

Μία ευρωβουλευτή από τη Γαλλία, την κ. Veronique Mathieu-Houillon, βράβευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός για το Μέλλον του Κυνηγίου και της Σκοποβολής (WFSA) για τη συνεισφορά της στην προάσπιση θεμάτων που σχετίζονται με το κυνήγι και τη σκοποβολή.
 
Η εκδήλωση έγινε στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας λίγο πριν από τα εγκαίνια της Παγκόσμιας Κυνηγετικής Εκθεσης IWA - Outdoor Classics 2015, που κάθε χρόνο προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.
 
Το κυνήγι είναι μία συναρπαστική κοινωνική δραστηριότητα, που ασκείται με καρδιά και ψυχή
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός WFSA τίμησε τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή και την ανακήρυξε πρεσβευτή του για το έτος 2015. Για άλλη μία φορά μία γυναίκα γίνεται ο παγκόσμιος πρεσβευτής του WFSA, δείχνοντας έμπρακτα τη σημασία που δίνεται για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η γυναικεία παρουσία στην προώθηση των κυνηγετικών θεμάτων.
 
Παραλαμβάνοντας τον τιμητικό έπαινο από τον πρόεδρο του WFSA κ. Keurgen, η ευρωβουλευτής δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για την τιμή αυτή και πως με ιδιαίτερη χαρά συνεργάζεται με τους οργανισμούς του κυνηγίου και της σκοποβολής. Ο,τι κατάφερε οφείλεται απλώς στο γεγονός πως γνωρίζει πολύ καλά τις δραστηριότητες αυτές, αλλά και τη σημασία τους. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και ένα βίντεο με μία συνέντευξη της κ. Veronique Mathieu-Houillon, που έδωσε στον Thierry Jacobs, πρόεδρο της Στατιστικής Επιτροπής του WFSA, όπου υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και απαντήσεις.
 
Ας δούμε κάποια αποσπάσματα από τη συνέντευξη:
 
Πότε ξεκινήσατε να κυνηγάτε;
Ξεκίνησα πριν από περίπου 40 χρόνια χάρη στην προτροπή του συζύγου μου, που με μύησε στο πώς να συνυπάρχω με τη φύση και στον ρόλο του σκύλου κατά την άσκηση της θήρας. Πρώτο μου όπλο ήταν ένα ραβδωτό τουφέκι 9,3 Χ 62.
 
Ποιο είναι το αγαπημένο σας κυνήγι και γιατί;
Μου αρέσει πολύ να κυνηγώ ακολουθώντας τα ίχνη των θηραμάτων και με τη χρήση κάποιας καλής κρυψώνας (φυλάκτρα) - blind hunting (* σ.σ.: επιτρέπονται αυτές οι μορφές κυνηγίου στη Γαλλία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες). Είναι ένα είδος κυνηγίου που μου επιτρέπει να επιλέξω με ασφάλεια ποιο θήραμα, θα τουφεκίσω, απολαμβάνοντας την ηρεμία της φύσης και με απόλυτο σεβασμό προς αυτήν.
 
Τι σας έχει προσφέρει το κυνήγι, τόσο προσωπικά όσο και στον επαγγελματικό σας τομέα;
Μέσα από τη θήρα έχω μάθει να ελέγχω τον ίδιο μου τον εαυτό, το σώμα μου και τα ένστικτά μου.Με βοήθησε στο να μπορώ να πηγαίνω μέσα στο δάσος, σε ένα περιβάλλον γνώριμο για την άγρια πανίδα αλλά άγνωστο σε μένα, και να αντιλαμβάνομαι πώς μπορούν να αξιοποιούνται οι ικανότητές μου σε αρμονία με τη φύση.
 
Ασχοληθήκατε ως πολιτικός με την προάσπιση θεμάτων κυνηγίου και σκοποβολής. Είστε ανήσυχη για το μέλλον τους ειδικά στην Ευρώπη, όπου υπάρχουν αρκετές αντι-κυνηγετικές οργανώσεις;
Αυτές οι οργανώσεις που λέτε έχουν μια κάποια επιρροή, αλλά παρ' όλα αυτά σήμερα οι κυνηγετικές οργανώσεις στην Ευρώπη είναι πολύ καλά οργανωμένες και στελεχωμένες. Γι' αυτό, άλλωστε, έχουν συσταθεί πολύ δυνατές κυνηγετικές πλατφόρμες και πρωτοβουλίες για να υπερασπιστούν το κυνήγι και την σκοποβολή.Χρειάζεται ενίσχυση των συνεργασιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να τους ενημερώσουμε αναλυτικά για το έργο που παράγουν οι κυνηγετικές οργανώσεις και για τη σημασία της θήρας στην προστασία του περιβάλλοντος. Να παρουσιαστεί ότι το κυνήγι και η σκοποβολή δεν είναι επικίνδυνα.Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δυστυχήματα από αυτές τις δραστηριότητες είναι πολύ λιγότερα από άλλες δραστηριότητες του βουνού και προκαλούν πολύ λιγότερη βία από ομαδικά αθλήματα (π.χ. ποδόσφαιρο). Πρέπει να κρατήσουμε το μήνυμα πως το κυνήγι και η σκοποβολή εξασκούνται, δίνοντας ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα στην ασφάλεια.
 
Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με το κυνήγι και τη σκοποβολή;
Θα ήθελα να τους πω ότι το κυνήγι είναι μία συναρπαστική κοινωνική δραστηριότητα, που ασκείται με καρδιά και ψυχή. Το κυνήγι είναι μία ενασχόληση της υπαίθρου, όπου τη μοιραζόμαστε με τη φύση και τα ζώα. Διαμέσου των χρόνων έχουν πια αναπτυχθεί και εισαχθεί πολλοί κανόνες ασφαλείας, που έχουν γίνει πλέον ευρέως αποδεκτοί. Ετσι προσκαλώ τους νέους που δεν είναι κυνηγοί να έρθουν και να μοιραστούν μαζί μας αυτές τις εμπειρίες...
 
 
Ξέρετε ότι: Ο WFSA είναι ένας διεθνής οργανισμός με μέλη διάφορους φορείς από κυνηγετικές οργανώσεις, σκοπευτικές οργανώσεις και οργανισμούς της βιομηχανίας. Αποτελεί επίσημο μη κυβερνητικό οργανισμό και συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών.
 
Από το 2014 μέλος του είναι η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας - Θράκης. Το 2015 η Ετήσια Γενική Συνέλευση αποδέχθηκε ακόμα δύο νέα μέλη, ένα από την Τσεχία και ένα από το Βέλγιο. Το 70% των οργανισμών μελών του WFSA είναι από την Ευρώπη.
 
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
 
Η κ. Veronique Mathieu-Houillon αποτέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1999 έως το 2014.
Πέραν της πολιτικής της καριέρας, συμμετείχε σε αρκετές ειδικές επιτροπές (όπως της Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και αυτές της Δικαιοσύνης και του Αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και του ξεπλύματος παράνομου χρήματος). Εκτέλεσε χρέη προέδρου της Ομάδας για το Αειφορικό Κυνήγι (Sustainable Hunting Intergroup). Σε εθνικό επίπεδο ήταν γενική γραμματέας της Επιτροπής Κυνηγίου στο κυβερνητικό κόμμα. Η ίδια είναι ασφαλώς ενεργή κυνηγός.
 
Κυριάκος Σκορδάς
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κυριάκος Σκορδάς
Category: 
About the Author
Εικόνα admin

admin