Γυναικες Κυνηγοι του Αρχιπελαγους

Η συμμετοχή των γυναικών στην κυνηγετική δραστηριότητα είναι μικρή. Γι ‘αυτό το λόγο θελήσαμε ν ασχοληθούμε μ αυτές που πέρα από το σπίτι, τις δουλειές, τα παιδιά ή όποια άλλη ενασχόληση, βρίσκουν την πραγματική ελευθερία κοντά στη φύση έχοντας δραστηριοποιηθεί σ ένα κατεξοχήν ανδρικό σπορ.
 
Αφού συντάχθηκαν ειδικά ερωτηματολόγια τα οποία βασίζονται στις μέχρι τώρα έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για τις γυναίκες κυνηγούς, ήρθαμε σε επικοινωνία με τους κυνηγετικούς συλλόγους της αρμοδιότητας μας για να συλλέξουμε τα στοιχεία των γυναικών αυτών. Έπειτα ήρθαμε σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους. Ενώ επιλέχθηκαν οι κυνηγετικές περίοδοι των τελευταίων τεσσάρων ετών για να δούμε εάν η κυνηγετική δραστηριότητα έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση ή αν υπάρχουν άλλοι παράγοντες που αλληλεπιδρούν.
 
Από την τηλεφωνική επαφή με τους κυνηγετικούς μας συλλόγους διαπιστώθηκε ότι μόλις 18 γυναίκες έχουν ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια με την κυνηγετική δραστηριότητα. Στα νησιά Λήμνος, Λέσβος, Χίος και Σάμος. Από αυτές για 7 δεν βρέθηκαν στοιχεία επικοινωνίας, ώστε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους.
 
Όσον αφορά το ερωτηματολόγιο, οι ερωτήσεις αναφέρονται στη δημιουργία ενδιαφέροντος για το κυνήγι, στην έκδοση άδειας θήρας, στα οφέλη του κυνηγίου, στη κυνηγετική δραστηριότητα καθώς και στο προφίλ των γυναικών αυτών.
 
Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες ανέπτυξαν το ενδιαφέρον τους για το κυνήγι ως ενήλικες, σε ηλικία μεταξύ 18-35. Ακόμη με το άτομο το οποίο είχαν τις πρώτες επαφές με την δραστηριότητα αυτή, ήταν ο πατέρας τους ή τα αδέρφια τους, ωστόσο το πρόσωπο με το οποίο γνώρισαν και συνέχισαν τη δραστηριότητα είναι ο σύζυγος.
 
Κύριος λόγος που κάποια κυνηγός δεν ανανεώνει την άδεια θήρας της είναι η μητρότητα. Παρατηρείται ότι δεν μειώνεται το ενδιαφέρον των γυναικών για το κυνήγι αλλά ο ελεύθερος χρόνος τους κι έτσι οδηγούνται στη μη έκδοση άδειας θήρας.
 
Το προφίλ των Ελληνίδων κυνηγών στο Αρχιπέλαγος φαίνεται στον πίνακα 1.
 
 
Πίνακας 1
 
Αυτό που απολαμβάνουν οι γυναίκες κυνηγοί είναι η επαφή τους με τη φύση και η αίσθηση ελευθερίας. Ενώ τα θηράματα που έρχονται πρώτα στην προτίμηση είναι τριχωτά.
 
Κόνσολα Φώτω (Δασοπόνος & ΔΦΠ, Επιστημονική Συνεργάτιδα Β’ ΚΟΑ)
Σαντή Κλαίρη (Απόφοιτος Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)
About the Author
Εικόνα admin

admin