Κρέας από κυνήγι: είναι πιο υγιεινό;

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφήΑποστολή με emailΑποστολή με email

Το κρέας από θηράματα όπως το αγριογούρουνο, το ελάφι, το ζαρκάδι και η αντιλόπη μπαίνει σε πολλά γιορτινά τραπέζια και πολλοί το θεωρούν ως πιο υγιεινή επιλογή από το χοιρινό και το μοσχάρι. 
 
Σύμφωνα με έρευνες, το κρέας των θηραμάτων είναι συνήθως άπαχο χάρη στην ελεύθερη ζωή των ζώων και τη φυσική τους διατροφή. Έτσι το κρέας τους περιέχει λιγότερα ολικά και κορεσμένα λιπαρά από το κόκκινο κρέας. Επιπλέον, τα λίπη του κρέατος του κυνηγιού περιέχει υψηλότερη αναλογία σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. 
 
Η θρεπτική αξία των περισσότερων θηραμάτων αντιστοιχεί με εκείνη του στήθους κοτόπουλου χωρίς πέτσα: τα περισσότερα έχουν 110 με 130 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, 2 γραμμάρια λιπαρά και 25 γραμμάρια πρωτεΐνης. Επιπλέον, το ελάφι, το ζαρκάδι και η αντιλόπη έχουν παρόμοιες βιταμίνες και μέταλλα με το βοδινό και αποτελούν καλές πηγές σιδήρου, βιταμίνης Β12 και Β6, νιασίνης και ριβοφλαβίνης. 
 
Η πάπια και ο φασιανός ανήκουν στα φτερωτά θηράματα και παρότι θεωρούνται πιο βαριά κρέατα, η άγρια πάπια έχει την ίδια ποσότητα λιπαρών με το κοτόπουλο με την πέτσα του ενώ ο φασιανός έχει ελαφρώς περισσότερα λιπαρά και χοληστερόλη από το χοιρινό. 
 
Παρόλα αυτά, η κατανάλωση κυνηγιού μπορεί να αποτελεί άφοβα μέρος της γιορτινής (ή καθημερινής) σας διατροφής, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης δίαιτας. 
 
Τα περισσότερα θηράματα που θα βρείτε στην αγορά προέρχονται από πιστοποιημένα εκτροφεία ελεύθερων θηραμάτων, που βρίσκονται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Τα θηράματα αυτά τρέφονται κυρίως με άγρια χλωρίδα και τα εκτροφεία πιστοποιούνται για την υγεία  των ζώων και τις σωστές συνθήκες σφαγής τους. Για να είστε σίγουροι για την προέλευση του κρέατος που προμηθεύεστε αναζητήστε τη σφραγίδα που γράφει «εκτρεφόμενο ελληνικό θήραμα». 
 
Category: 
About the Author
Εικόνα admin

admin

Facebook Comments Box