ΚΥΠΡΟΣ: Σκληρή ανακοίνωση από ομάδα κυνηγών

Μέσα από σκληρή ανακοίνωση η Οργανωμένη ομάδα κυνηγών αναφέρεται στις αρνητικές κατά τους ιδίους, πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών στον εγκλεισμό σκύλων κυνηγιού ενώ, ανακοινώνουν τη διαμαρτυρία τους που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στις 6 το πρωί στο Σταυροβούνι.
 
Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:
 
ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΑΝ, ΑΛΛΑ ΜΑΣ….
 
Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία. Οι χιλιάδες των κυνηγών, ιδιοκτήτες σκύλων, παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ίδια τους την πατρίδα, από ετσιθελικές αποφάσεις αρμοδίων τις οποίες αδυνατούν να τεκμηριώσουν.
 
Η ΚΟΚ&ΔΑΖ, τυγχάνει το λιγότερο ανάρμοστης συμπεριφοράς από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Θήρας, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του το οποιοδήποτε αίτημα της και κατά συνέπεια τα αιτήματα των κυνηγών, αποφασίζοντας από μόνος του ή κάτω από το παραπέτασμα της «απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών» κατά το δοκούν, τον εγκλεισμό σκύλων εργασίας/κυνηγίου.
Χωρίς κανένα σεβασμό στα εκατομμύρια ευρώ που εισπράττει από τα τέλη άδειών κυνηγίου.
 
Χωρίς κανένα σεβασμό στα εκατομμύρια ευρώ που εισπράττει τώρα και από τα τέλη αδείας εκπαίδευσης σκύλων
Χωρίς κανένα σεβασμό στα εκατομμύρια ευρώ που εισπράττει από πέρσι  από τα τέλη άδειας συνοδείας σκύλων στο κυνήγι.
 
Με μόνο γνώμονα τις συνεχείς μειώσεις.
 
Στις περιοχές κυνηγίου
 
Στις περιοχές εκπαίδευσης
 
Στον αριθμό σκύλων στο κυνήγι
 
Στον αριθμό σκύλων στις εκπαιδεύσεις.
 
Χωρίς την βασική λογική του τι μπορεί να ακολουθήσει όταν συνωστίζονται χιλιάδες κυνηγοί σε μερικά στρέμματα γης.
 
Η οργή των χιλιάδων των κυνηγών έχει ξεχειλίσει.
 
Θυμόμαστε όλοι τα παλιά καλά χρόνια, όταν είμασταν ελεύθεροι, όταν είχαμε το δικαίωμα να εκπαιδεύουμε τα σκυλιά μας όπου και όταν είχαμε χρόνο, όταν τα βουνά ήταν γεμάτα θήραμα, και κάθε κυνηγετική ή εκπαιδευτική εξόρμηση μας γέμιζε ικανοποίηση.
 
Διότι ενώ εκπαιδεύονται οι σκύλοι, εκπαιδεύεται συνάμα και το θήραμα. Αλλιώς συμπεριφέρεται ένας ξεφωλιασμένος κατ’ επανάληψη λαγός στο κουδούνι του σκύλου, στον θόρυβο της μηχανής του αυτοκινήτου, στην ανθρώπινη παρουσία, κι αλλιώς ένας λαγός που δεν έχει συναντηθεί ποτέ με σκυλί ή άνθρωπο. Εννοείται ότι ένας λαγός που έχει εκπαιδευτεί να επιβιώνει από τα σκυλιά και τη θήρευση από τον άνθρωπο, δεν είναι πλέον εύκολο θήραμα για τον «μάγκα κυνηγό» της νύχτας.
 
Τα αποτυχημένα πενταετή προγράμματα:
 
•Κατάφεραν να αυξήσουν τον αριθμό της αλεπούς, απαγορεύοντας τη διαχείριση του αριθμού της, εφόσον βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και ο μόνος θηρευτής της είναι ο άνθρωπος
 
•Κατάφεραν να «εμπλουτίσουν» τους βιότοπους με αρουραίους, εφόσον τα ειδικά σκευάσματα για την καταπολέμηση τους δεν παραχωρούνται πλέον δωρεάν
 
•Κατάφεραν να μολύνουν τα άγρια περδίκια με την απελευθέρωση ασθενών/καταβεβλημένων πουλιών που εκτρέφονται με προχειρότητα, με ακριβές δαπάνες που καλείται να πληρώσει ο κύπριος κυνηγός και κατ’ επέκταση γίνονται βορά στις αλεπούδες δίνοντας τους την ευκαιρία έτσι να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται
 
•Κατάφεραν να σημειώσει μείωση ο πληθυσμός του λαγού τόσο λόγω της θήρευσης του από τις αλεπούδες και τα κορακοειδή, όσο και από την εξολοθρευτική λαθροθηρία που τα πενταετή προγράμματα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν
 
•Κατάφεραν να διαλύσουν βιότοπους, εφόσον παραδεχόμενοι την ανικανότητα τους να καταπολεμήσουν την λαθροθηρία, άνοιξαν μεγάλες απαγορευμένες περιοχές οι οποίες εμπλούτιζαν τις γύρω περιοχές με αποτέλεσμα σήμερα χιλιόμετρα βιότοπων να είναι κρανίου τόπος. (βλ. Λυθροδόντας, Μελίνη, Ασίνου, Κορωνιά, κλπ)
 
Την περασμένη Κυριακή 04/03/2018 με την ανακοίνωση των περιοχών άσκησης κυνηγετικών σκύλων, η επαρχία Λεμεσού ξεσπάθωσε.
 
Διαμαρτυρήθηκε ειρηνικά, αυθόρμητα μερίδα κυνηγών έξω από τα τοπικά γραφεία της Υπηρεσίας Θήρας και μετά από αυθόρμητη και πάλι απόφαση, χωρίς να υπάρχει το χρονικό περιθώριο για πιο οργανωμένη συγκέντρωση,120 περίπου κυνηγοί, από όλη την Κύπρο, μαζεύτηκαν με τα σκυλιά τους και εξέδραμαν σε ομαδικό εκπαιδευτικό στην περιοχή Ληστόβουνος-Παρεκκλησιά- Λεμεσός, που ενώ καθοριζόταν τα τελευταία χρόνια ως περιοχή εκπαίδευσης, φέτος για άγνωστους λόγους, δεν δόθηκε.
 
Με χτεσινή απόφαση της η Υπηρεσίας Θήρας απέκοψε τη περιοχή Καλού Χωριού Λάρνακας που δόθηκε προ ημερών  για άσκηση κυνηγετικών σκύλων, μετά από παράπονο ότι «κάποιοι πάτησαν τα σπερμένα»! Το εύλογο ερώτημα; Όταν δόθηκε η περιοχή αυτή για την άσκηση σκύλων, γιατί οι αρμόδιοι δεν μετέβησαν επί τόπου για να διαπιστώσουν αν υπήρχαν ή όχι σιτηρά;
 
Κατά την έκδοση της κυνηγετικής μας άδειας το 2017, μας ζητήθηκε να πληρώσουμε το ποσό των 10 ευρώ για να έχουμε το δικαίωμα να συνοδευόμαστε στις κυνηγετικές μας εξορμήσεις από  κυνηγετικούς σκύλους, ο αριθμός των οποίων καθορίστηκε και επανακαθορίστηκε και εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συζήτηση.
 
Επιπρόσθετα μας ζητήθηκε να πληρώσουμε το ποσό των 20 ευρώ προκαταβολικά για το έτος 2018, εάν και εφόσον επιθυμούσαμε να εκπαιδεύουμε τους σκύλους μας σε περισσότερες περιοχές, με την ελπίδα της επικράτειας.
 
15,009 κυνηγοί πλήρωσαν τα 10 ευρώ για τη συνοδεία σκύλου στο κυνήγι
 
4,500 κυνηγοί πλήρωσαν τα 20 ευρώ για την εξάσκηση σκύλων.
 
Πού κατέληξαν όλα αυτά τα λεφτά;
 
Και εν καταλήξει, για ποιο λόγο πληρώθηκαν;
 
Σε τι διαφέρει η φετινή κατάσταση όσον αφορά την άσκηση σκύλων, με την περσινή, όταν απουσίαζαν τα 20 ευρώ;
 
Και εφόσον αδυνατούσαν να τηρήσουν την οποιαδήποτε υπόσχεση ή εφόσον όλα δείχνουν ότι πρόκειται για άλλο ένα πειραματικό σχέδιο το οποίο απέτυχε, γιατί δεν επεστράφησαν τα λεφτά;
 
Γιατί εμπαίζουν τόσο φανερά τη νοημοσύνη μας;
 
Η προχειρότητα χειρισμού των χιλιάδων κυνηγών ιδιοκτητών σκύλων και η παντελής απόκλιση από τις Κύριες Δραστηριότητες της Υπηρεσίας Θήρας, όπως αυτές αναφέρονται και στην επίσημη της ιστοσελίδα, έχουν αναγκάσει τους κυνηγούς να αντιδράσουν.
 
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟΚΟΣΜΟ στην επόμενη οργανωμένη, ειρηνική αντίδραση. Πάντοτε κόσμια, χωρίς υπερβολικές αντιδράσεις μέσα στα πλαίσια της έννοιας μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας, καλούμε τους κυνηγούς να αντιδράσουν σε όσα γίνονται δήθεν για μας χωρίς εμάς.
 
Την Κυριακή 11-03-2018 όλοι με τα σκυλιά σας σε ομαδικό εκπαιδευτικό στο Σταυροβούνι. Συνάντηση η ώρα 6,00πμ στο καφενείο της Σκεύης στις Αγγλισίδες.
 
Για να αντιδράσουμε επιτέλους σε όσα κεκτημένα μας έχουν αφαιρεθεί.
 
Δεν ζητάμε πολλά.
 
Ζητάμε το δικαίωμα μας να μπορούμε να απολαμβάνουμε αυτό που αγαπούμε στη φύση χωρίς τη δαμόκλεια σπάθη των 300-500 ευρώ, πρόστιμα που τόσο απλόχερα μοιράζει η Υπηρεσία Θήρας!
 
Ζητάμε Γενάρη , Φεβρουάριο επικράτεια στην άσκηση των σκύλων μας. Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο μόνο άσκηση σε ορισμένες περιοχές. Και από 1η Ιουνίου μέχρι και μια βδομάδα πριν την έναρξη της διμηνης κυνηγετικής περιόδου και πάλι επικράτεια.
 
Διότι η προστασία των απαγορευμενων περιοχών έχει καταντήσει ανένδοτο. Περιοχές κλειστές επί δεκαετίες που θα έπρεπε να βρίθουν από θήραμα έχουν μόνο αλεπούδες!
 
Κι αυτό γιατί οι λαθροθήρες λυμαίνονται ελεύθερα με τις ευλογίες της υπηρεσίας θήρας.
 
Ζητάμε να μπορούμε να βγάλουμε τα σκυλιά μας έξω στη φύση ελεύθερα. Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο.
 
Ζητάμε σεβασμό στις ομάδες των ανθρώπων κυνηγών που εργάζονται με ένα μισθό, που έχουν οικογένειες, που πληρώνουν σαν νομοταγείς πολίτες το οποιοδήποτε ποσό τους ζητηθεί από τους αρμοδίους, για να έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν αυτό που αγαπούν και εμπαίζονται σαν να είναι νοητικά ασθενείς με τέτοιο προκλητικό τρόπο.
 
Να είστε όλοι εκεί.
Υπογραφή
Οργανωμένη ομάδα κυνηγων
 
About the Author
Εικόνα admin

admin