Ο Γιωρίκας και ο Πανάγος


Πριν από μερικά χρόνια στην Κομοτηνή ζούσε ένας μεσήλικας συνάδερφος κυνηγός που τον έλεγαν Γιωρίκα ο οποίος διατείνονταν σε όλη την πόλη ότι έχει τα καλύτερα λαγωνικά. Μπορεί βέβαια να είχε και δίκιο, αλλά (ξέρετε τι λένε, ότι όποιος φωνάζει πολύ, χάνει το δίκιο του).
 
Εκείνη την συγκεκριμένη χρονιά, ενώ όλοι είχαν χτυπήσει τον πρώτο τους λαγό, ο Γιωρίκας δεν είχε καταφέρει να αποκτήσει ούτε έναν αυταρά.
 
Περνούσε καθημερινά από το μαγαζί του φίλου μου του Κώστα, στο οποίο σύχναζαν συνάδερφοι κυνηγοί, που αφού αγόραζαν κανένα κουτί φυσίγγια, προσπαθούσαν να ‘αγοράσουν’ και καμία πληροφορία καλή αν έχει πουθενά κυνήγι.
 
Ανάμεσα στους θαμώνες του καταστήματος ήταν και ο Πανάγος ….ναι ο γνωστός Πανάγος, ο οποίος ήταν φίλος του Γιωρίκα και κάθε μέρα άκουγε το παράπονό του. Ότι του ξέφυγε ο λαγός, ο οποίος άλλοτε παρουσιάζονταν από τον Γιωρίκα ως πρύτανης πανεπιστημίου στην τέχνη της διαφυγής και άλλοτε ως δαίμονας που γεννήθηκε για να ταλαιπωρεί τον ίδιο και τα αγαπημένα του λαγόσκυλα.
 
Ο Πανάγος γνωστός για την αγάπη του στις φάρσες σκαρφίστηκε στο λεπτό μία και την έβαλε σε εφαρμογή.
 
Αφού προμηθεύτηκε έναν λαγό, που θηρεύτηκε σε προηγούμενη έξοδο , του έκοψε την γλώσσα και κατάστρωσε το σχέδιο. Ειδοποίησε τον Γιωρίκα ότι θα τον πάρει με το τζίπ να πάνε σε ένα λαγοτόπι την επόμενη το πρωί.
 
Ο Γιωρίκας που δεν διέθετε όχημα παρά μόνο ένα ποδήλατο, δέχθηκε με χαρά την πρόσκληση . Το άλλο πρωί ο Πανάγος, έχοντας πρώτα βάλει τον λαγό στο σακίδιό του, πάει στο σπίτι του Γιωρίκα, φορτώνει τα σκυλιά και ανηφορίζουν για το βουνό. Αφού φτάσανε στον κυνηγότοπο κατεβάσανε τα σκυλιά, εκ τον οποίων το ένα ήταν μικρό κουτάβι, διαπίστωσαν ότι και άλλος συνάδερφος λαγουτζής είχε αμολήσει τα σκυλιά του που είχαν ήδη πιάσει ντορό στην ίδια περιοχή.
 
Ο Γιωρίκας πήρε ένα μονοπάτι ανάμεσα στα πουρνάρια και ο Πανάγος βάδισε στην αντίθετη κατεύθυνση προκειμένου να μην είναι ορατός από τον Γιωρίκα. Έβγαλε λοιπόν από το σακίδιό του τον λαγό και αφού του έκανε την απαραίτητη πρωινή γυμναστική , καθότι είχε κοκαλώσει όπως ήταν φυσικό. Και ενώ το κουτάβι έτρεχε γύρω του χωρίς να καταλαβαίνει ότι το βγάλανε για κυνήγι, ο Πανάγος έριξε μια τουφεκιά στον αέρα .
 
Ακούγοντας την τουφεκιά ο Γιωρίκας που τόσες εξόδους δεν είχε καταφέρει να χτυπήσει λαγό, έτρεξε με λαχτάρα προς τον Πανάγο. Με μεγάλη του έκπληξη αντικρίζει τον σκοτωμένο λαγό και ακούει τον Πανάγο να του λέει ότι το κουτάβι είναι πολύ καλός ιχνηλάτης και ξεφώλιασε τον λαγό που μόλις θήρευσε.
 
Η χαρά του Γιωρίκα ήταν διπλή αφού πίστεψε ότι ο Πανάγος χτύπησε το λαγό , πίστεψε και ότι το κουτάβι τον ξεφώλιασε. Ναι αλλά…..
 
Μετά από λίγο καταφθάνει και ο έτερος λαγουτζής που είχε αφήσει τα σκυλιά του στην ίδια περιοχή. Ήταν γνωστός τους , ο Νίκος, βλέπει την παρέα του Γιωρίκα και τον θηρευμένο πλέον λαγό  και αρχίζει να φωνάζει ότι ο λαγός του ανήκει γιατί τον ……ΚΑΤΑΔΙΩΚΑΝ!!!!!! τα δικά του σκυλιά από το πρωί. Μετά από αρκετή φασαρία τελικώς επενέβη ο Πανάγος σταματώντας τη διαμάχη. Πήρε παράμερα τον Νίκο και ψιθυρίζοντας του εξήγησε ότι δεν ήταν δυνατόν ο λαγός να καταδιώκεται από τα σκυλιά του αφού θηρεύτηκε την προηγούμενη ημέρα !!!!!!!
 
Τέλος ο Νίκος , συμμετέχοντας στην πλάκα  που έστησε ο Πανάγος ( αφού και  ο ίδιος έπεσε θύμα) δίνει συγχαρητήρια στον Γιωρίκα για το εξαιρετικό κουτάβι του, και γελώντας ο καθένας για τον δικό του λόγο , πήραν τον δρόμο της επιστροφής.
 
Φτάνοντας στην Κομοτηνή και αφού σε όλη την διαδρομή ο  Πανάγος άκουγε τους κομπασμούς του Γιωρίκα , τον ώθησε να πάει και να τρίψει στη μούρη εκείνων που τον αμφισβητούσαν τον λαγό. Στους αμφισβητίες συμπεριλαμβάνονταν και ένας κρεοπώλης, με τον οποίο ο Πανάγος είχε συνεννοηθεί την προηγουμένη για να στήσουν τη φάρσα. Αφήνει λοιπόν τον Γιωρίκα λίγα μέτρα πιο μακριά από το κρεοπωλείο και παρακολουθεί την εξέλιξη της φάρσας. Πράγματι ο Γιωρίκας κρατώντας από τα αφτιά τον λαγό περνάει πεζός και τον επιδεικνύει στον κόσμο που τον παρατηρεί καταλήγοντας τελικά στο κρεοπωλείο. Ο κρεοπώλης έχει βγει στην είσοδο του καταστήματος του και προσποιείται ότι θαυμάζει το θήραμα.
 
Κομπάζοντας ο Γιωρίκας προκαλεί μεγαλόφωνα τον κρεοπώλη να βάλει τον λαγό στην ζυγαριά για να διαπιστώσει πόσο βαρύς είναι. Ο κρεοπώλης παίρνει τον λαγό και αφού πλέον έχουν μαζευτεί όλοι οι περίοικοι, περίεργοι και συνραδιούργοι της στημένης φάρσας, ζυγίζεται ενώπιον όλων ο λαγός και ο κρεοπώλης με το πρόσχημα να δει τα δόντια του λαγού, του ανοίγει το στόμα και …!!! Αμάν …αναφώνησε ο κρεοπώλης,  λείπει η …γλώσσα του λαγού, ρωτάει τον Γιωρίκα …πού είναι η γλώσσα του λαγού ρε Γιωρίκα; ο Γιωρίκας σάστισε και με ύφος γεμάτο απορία προσπάθησε να καταλάβει τι είχε συμβεί . Δεν άργησαν τα πειράγματα και τα γέλια να απλωθούν σε όλη τη αγορά. Τότε πλέον ο Γιωρίκας αντιλαμβάνεται ότι όλα του πήγαιναν βολικά σε κείνη την κυνηγετική έξοδο γιατί ο Πανάγος του έστησε την φάρσα.
 
Εν μέσω δυνατών γέλιων και πειραγμάτων ο Γιωρίκας έδωσε όρκο εκδίκησης για την καζούρα που του έκανε ο Πανάγος. Με τον Πανάγο όμως παρέμεινε φίλος μέχρι και την ημέρα που ο θεός αποφάσισε να πάρει κοντά του τον συμπαθέστατο συνάδερφο κυνηγό Γιωρίκα και τώρα γελάει αυτός από εκεί πάνω με την καζούρα που κάνει ο θεός σε εμάς εδώ κάτω.
 
Γιάννης Ρεφειάδης για το iHunt.gr   
 

About the Author
Εικόνα admin

admin