Ο κ. Φάμελλος προωθεί ολική απαγόρευση της θήρας μετά από το έγγραφο της Ορνιθολογικής

Εκτυπώσιμη μορφήΕκτυπώσιμη μορφήΑποστολή με emailΑποστολή με email

Σϋμφωνα με πληροφορίες του iHunt.gr ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος προωθεί ολική απαγόρευση της θήρας εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται μετά από τη δημοσίευση κειμένου της Ορνιθολογικής που μιλάει για ολική απαγόρευση της θήρας.
 
Επιστημονικά ανεπαρκής για να τοποθετείται για το κυνήγι η ορνιθολογική
 
Η ορνιθολογική βρήκε αφορμή στο χιονιά για να χτυπήσει και πάλι ζητώντας πλήρη απαγόρευση θήρας στην επικράτεια μέχρι την Κυριακή, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά τόπους.
 
Μας δίνει λοιπόν μία ακόμη ευκαιρία να βεβαιωθούμε πως δεν την ενδιαφέρουν τα θηράματα και δεν προσεγγίζει με επιστημονικό τρόπο το ζήτημα, αλλά το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να απαγορευτεί το κυνήγι.
 
Αν η ορνιθολογική και οποιοσδήποτε άλλος φορέας ή ιδιώτης από αυτούς που πληρώνονται για να «προστατεύουν» το περιβάλλον είχε πραγματικά ενδιαφέρον για τα θηράματα, θα έκανε διακρίσεις κατά τόπο και κατά είδος. Τσουβάλιασμα στα πλαίσια της επιστήμης της διαχείρισης της άγριας πανίδας δεν προβλέπεται.
 
Οι αγριόχοιροι για παράδειγμα είναι εξαιρετικά ανθεκτικά ζώα και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χιονοκάλυψη δεν υπάρχει κανείς λόγος να μην κυνηγηθούνε. Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι θα έχουμε πάλι απεγνωσμένα δελτία τύπου από αγρότες και Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τις καταστροφές που προκαλεί στις καλλιέργειες το συγκεκριμένο είδος που βρίσκεται σε ιδιαίτερη αφθονία σε όλη την Ελλάδα παρά το κυνήγι και η ορνιθολογική ζητά να μην κυνηγηθούνε.
 
Οι αγριόχηνες είναι προσαρμοσμένες στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τόσο πολύ, που όταν δεν έχουμε βαρυχειμωνιά στην Ελλάδα δε φτάνουν μέχρι τη χώρα μας γιατί προφανώς τους φαίνεται πολύ ζεστή.
 
Οι φάσσες είναι εξαιρετικά ανθεκτικά πτηνά και στις περιοχές που δεν έχουν χιόνι θα βρούνε τροφή χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
 
Τα αγριοκούνελα στα νησιά ψάχνουμε τρόπους να τα μειώσουμε μιας και βρίσκονται τοπικά σε κατάσταση υπερπληθυσμού και προκαλούν εκτεταμένες ζημιές ως ολικές καταστροφές στις καλλιέργειες.
 
Οι μπεκάτσες και τα τσιχλοκύτσυφα αντίθετα, και σε μικρότερο βαθμό τα υδρόβια, δυσκολεύονται περισσότερο να βρούνε τροφή και είναι πραγματικά πιο ευάλωτα σε παρατεταμένες δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Και πάλι όμως, θα πρέπει η άσκηση της θήρας τους να προσεγγίζεται κατά τόπο ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται πλήρης απαγόρευση στη χώρα ούτε για τα πιο ευάλωτα αυτά είδη. Αυτό δε σημαίνει απαγορεύσεις μόνο στο χιόνι αλλά και σε άλλες περιπτώσεις που τα πουλιά αυτά παγιδεύονται σε μικρές εκτάσεις.
 
Αν η ορνιθολογική και οποιοσδήποτε άλλος προχωρούσε σε τέτοια προσέγγιση του ζητήματος θήρα και κακοκαιρία, τότε θα ήμασταν στο πλευρό τους. Δεν το κάνουν όμως και αυτό συμβαίνει για δύο βασικούς λόγους:
 
Πρώτον, γιατί είναι συστηματικά και δογματικά αντίθετοι στο κυνήγι.
 
Δεύτερον, γιατί τα θηράματα ως είδη εν αφθονία, δεν αποτελούν είδη προτεραιότητας για την εκπόνηση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, στα οποία εν πολλοίς βασίζουν την επιβίωση και την ύπαρξή τους όλοι οι δήθεν εθελοντές προστάτες του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Έτσι οι «μελετητές» των περιβαλλοντικών ΜΚΟ δεν έχουν και πολύ σχέση με το αντικείμενο σε επίπεδο ερευνητικό, με εξαίρεση ίσως τα υδρόβια τα οποία είναι και τα μόνα που αναφέρουν συστηματικά στα δελτία τύπου τους. 
 
Είναι τυχαίο που στις επικλήσεις της ορνιθολογικής σε φιλότιμους πολίτες κλπ δεν υπάρχει καμία αναφορά στους κυνηγούς και τις Κυνηγετικές Οργανώσεις;
 
Γίνεται προφανές πως εκτός από τους κυνηγούς, μπορούν και οι μη κυνηγοί να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα σχετικά με την επιστημονική επάρκεια και αντικειμενικότητα της ορνιθολογικής σε ζητήματα που σχετίζονται με τη θήρα σε περιπτώσεις που προχωρά σε προτάσεις όπως η παραπάνω.
 
Ελπίζουμε  αυτό να γίνει επιτέλους αντιληπτό από τους πολιτικούς που βρίσκονται στη θέση του αρμόδιου για τη θήρα και να αντιμετωπίσουν ανάλογα όλους τους φορείς που στερούνται των απαραίτητων γνώσεων σχετικά με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα όταν μπαίνουν στο τραπέζι ζητήματα θήρας.
 
Μέχρι πρότινος όλοι αυτοί παίζανε σε άδειο γήπεδο με αποτέλεσμα να αναδειχθούν σε ειδήμονες και ειδικούς με βάση το ρητό στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος. Σήμερα πλέον οι Κυνηγετικές Οργανώσεις που απασχολούν εδώ και χρόνια πλήθος ειδικών επιστημόνων, με ιδιαίτερα πλούσιο ερευνητικό έργο, προσαρμοσμένο ειδικά στα θηράματα, μπορούμε να μιλήσουμε ευθέως για επιστημονική γύμνια όλων όσων αντιτίθενται δογματικά και όχι επιστημονικά στο κυνήγι.
 
Και για όποιον θέλει να επιβεβαιώσει αυτή τη διαπίστωση, ας ψάξει να δει τι έλεγε και τι λέει η ορνιθολογική για τον πληθυσμό της Πετροπέρδικας τον οποίο ποτέ δεν ερεύνησε (μιας και δεν έχει φράγκα για το συγκεκριμένο είδος), αλλά παρόλα αυτά ζητούσε και ζητά αυθαίρετες απαγορεύσεις στο κυνήγι της με βάση τα τελείως αναξιόπιστα στοιχεία που διαθέτει από είκοσι χρόνια και βάλε.
 
Και ας ρίξει μια ματιά μετά στα αποτελέσματα της έρευνας της Δ. ΚΟΣΕ που δημοσιεύτηκαν με τις πλέον έγκυρες επιστημονικές διαδικασίες πρόσφατα για να δει τι πραγματικά συμβαίνει.
 
Εμείς συνιστούμε ιδιαίτερα στους κυνηγούς μπεκάτσας, και κιχλιδών ου είναι πραγματικά ευάλωτα να απέχουν από το κυνήγι ακόμη και αν επιτρέπεται. Για τα υπόλοιπα θηράματα όμως απαιτείται κατά τόπο προσέγγιση για να πούμε κάτι τέτοιο.
 
Η ορνιθολογική παίζει τα ρέστα της ενάντια στο κυνήγι εκμεταλλευόμενη τον καιρό.
 
Στις περισσότερες περιπτώσεις δασαρχείων σε όλη την Ελλάδα ισχύουν ήδη ολικές απαγορεύσεις, ενώ με τη σημερινή χιονόστρωση θα απαγορευτούν ίσως όλες.
 
Θα λυγίσει άραγε ο νέος υπουργός κ. Φάμελος στα πισώπλατα χτυπήματα στο κυνήγι που επιχειρεί η ορνιθολογική για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη και την επιρροή της;
 
Κώστας Λουρής για το iHunt.gr
  

About the Author
Εικόνα admin

admin

Facebook Comments Box