Οι Μογγόλοι κυνηγοί

Οι ανιμιστικές ιστορίες των Μογγόλων Ουντέτζι μέσα από τον φακό του Álvaro Laiz 

Οι Ουντέγκε (μογγολική φυλή της οικογένειας των Τουνγκούζων) ένας απο τους τελευταίους σαμανιστικούς πολιτισμούς κυνηγών, ζουν στη ανατολική Σιβηρία εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Λόγω της στενής επαφής τους με τη φύση οι ιστορίες και οι μύθοι τους είναι γεμάτες από ανιμιστικές δοξασίες και αναφορές σε υπερφυσικές δυνάμεις που όλοι πρέπει να υπολογίζουν και να σέβονται.

Η παρακάτω, σχετικά πρόσφατη, ιστορία είναι ενδεικτική για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις και τη δύναμη της φύσης. Το 1997, ένας Ρώσος λαθροκυνηγός, ο Μαρκόφ, ανακάλυψε τα ίχνη μιας γιγάντιας σιβηρικής τίγρης. Παρά τον κίνδυνο, ο Μάρκοφ είδε στα ίχνη της την υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή. Την ακολούθησε, την πυροβόλησε αλλά δεν κατάφερε να τη σκοτώσει. Οι Ουντέγκε πιστεύουν ότι αν κάποιος επιτεθεί σε μια τίγρη χωρίς λόγο, η Amba - η σκοτεινή πλευρά της - θα τον κυνηγήσει.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 72 ωρών το ζώο παρακολουθούσε τον Μαρκόφ και τελικά τον σκότωσε. Οι έρευνες έδειξαν ότι η τίγρης σχεδίασε τις κινήσεις της με ένα σπάνιο μείγμα στρατηγικής και ένστικτου και το πιο σημαντικό, με μια ψυχρή σαφήνεια του σκοπού της: την εκδίκηση.   

Ο Ισπανός φωτογράφος Álvaro Laiz έχοντας έντονο ενδιαφέρον για την ανθρωπολογική και περιβαλλοντική φωτογραφία και γοητευμένος από τις ιστορίες των Ουντέγκε έστρεψε το φακό του πάνω τους και κατέγραψε την κουλτούρα και τους ανθρώπους της φυλής τους. Οι φωτογραφίες του εκδόθηκαν πρόσφατα από τον οίκο Dewi Lewis στο φωτογραφικό λεύκωμα The Hunt. 

Πηγή: www.lifo.gr

About the Author
Εικόνα admin

admin