Ορτύκια και παραλλαγή αυγών!!!


Μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα σχήματα πάνω στα αυγά στα ορτύκια είναι σαν τα δακτυλικά αποτυπώματα. Υπάρχουν αυγά μονόχρωμα , με καφέ πιτσιλιές διαφορετικά μεταξύ τους και κάθε ένα είναι έτσι διαμορφωμένο ανάλογα με το πουλί.
 
Ένα πείραμα έδειξε ότι τα ορτύκια κάνουνε τα αυγά τους σε υπόστρωμα που ταιριάζει με το χρωματισμό των αυγών!! Σε ποιο σκούρα άμμο γεννήσαν τα ορτύκια με αυγά που είχαν πιο σκούρες-καφέ κηλίδες.
 
Αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές είναι ότι ψάχνανε το έδαφος για να ταιριάζει με το χρώμα των αυγών που θα κάνουνε ώστε να πετύχουν όσο γίνεται καλύτερη παραλλαγή.
 
Τα ορτύκια είναι στο κατώτερο μέρος της τροφικής αλυσίδας έτσι είναι επιτακτική ανάγκη να μπορούν να προφυλάσσουν τα αυγά και τον εαυτό τους από τα αρπακτικά βρίσκοντας την κατάλληλη κρυψώνα…
 
 
Στο πείραμα ξόδευαν πάνω από το 50% του χρόνου τους να βρουν το κατάλληλο χρώμα υποστρώματος για να αποθέσουν τα αυγά τους. Έτσι τα ορτύκια με τα αυγά κρεμώδους χρώματος επιλέξανε λευκή ή κίτρινη άμμο, με τις καφέ κηλίδες σε σκούρα καφέ άμμο κτλ. Επίσης κατάφερναν να σπάσουν και το σχήμα των αυγών τους με διάφορα τεχνάσματα παίζοντας στην κυριολεξία με τα χρώματα.
 
Επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ειδικός σε καμουφλάζ των ζώων στο Πανεπιστήμιο Abertay και το Πανεπιστήμιο του St Andrews στη Σκωτία, ο Lovell.
 
Πληροφορίες από:
 

Category: 
About the Author
Εικόνα admin

admin