Παρουσίαση του Κυνηγετικού Συλλόγου Κόνιτσας και συνέντευξη του Προέδρου

Παρουσίαση του Κυνηγετικού Συλλόγου Κόνιτσας και συνέντευξη του Προέδρου στην εφημερίδα ΕΛΕΘΕΡΕΗ ΩΡΑ.
 
Το καλοκαίρι έχει περάσει για τα καλά, το κυνήγι έχει αρχίσει και αυτό για τα καλά, οπότε και εμείς μπαίνουμε κανονικά στο πρόγραμμα με τις παρουσιάσεις και τις συνεντεύξεις των συλλόγων. 
 
Αυτή τη φορά σειρά έχει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κόνιτσας.
 
Επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο Τιπούρτη Τρύφωνα, ο οποίος δέχθηκε με χαρά να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, ως ευγενέστατος Ηπειρώτης. 
 
Στον κ. Τιπούρτη έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά και ρεπορτάζ του έχουν φιλοξενηθεί σε άλλες σελίδες της Ελεύθερης Ώρας. 
 
Οπότε είναι γνωστός στους αναγνώστες μας.
 
- Τρύφωνα, αρχικά ανέφερε μας κάποια στοιχεία του συλλόγου. Πότε ιδρύθηκε, πόσα μέλη έχει και ποιες οι ετήσιες εκδηλώσεις σας;
 
Γεια σας και ευχαριστώ για την ευκαιρία που δίνετε στους περιφερειακούς Συλλόγους να δείξουν στους συνάδελφους κυνηγούς, και όχι μόνο, τις δράσεις τους αλλά και γενικότερα το σκεπτικό τους για την αειφόρο ανάπτυξη και διαχείριση της θηραματοπανίδας, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικοπροστασία, αλλά και την αμεσότητα στα κοινά της κοινωνίας μας γενικότερα.
 
Οι καιροί της δυσκολίας της μορφώσεως –πνευματικής και κοινωνικής- έχουν παρέλθη και πλέον τα περισσότερα Δ.Σ. των Κυνηγετικών μας Συλλόγων βαδίζουν και ενεργούν χρησιμοποιώντας τα οφέλη του διαδικτύου, την νέα τεχνολογία και τεχνογνωσία, τις επιστημονικές μελέτες αλλά και την ευρύτερη κοινωνική αντίληψη.
 
Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1975 και από τότε παραμένει αυτοκέφαλος και ανεξάρτητος Σύλλογος στην περιοχή του Δήμου Κόνιτσας και όλης της περιοχής του Καλλικρατικού μας Δήμου.
 
Το τριώροφο κτήριο του Συλλόγου είναι ιδιοκτησίας του, έπειτα από ενέργειες παρελθόντος Διοικητικού Συμβουλίου και μάλιστα χαρακτηρισμένο ως «Περίπτερο – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας». Ο Σύλλογος μας έχει μόνιμης απασχόλησης συνεργάτιδα με την ιδιότητα της γραμματέως.
 
Οι άδειες που θεωρήσαμε κατά την περσινή κυνηγετική περίοδο ήταν περίπου 530 και έχουμε μία απώλεια περίπου 25% από παλαιότερα έτη λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών για τον κάθε πολίτη αλλά και λόγω της ερήμωσης και εγκατάλειψης – κυρίως από τους νέους – περιοχών ακριτικών όπως αυτήν της Κόνιτσας.
 
Τώρα, όσο αφορά τις ετήσιες εκδηλώσεις μας, έχω να σας πω πως η τωρινή διοίκηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Κόνιτσας εμμένει και στηρίζει την ετήσια καθιερωμένη πολιτιστική εκδήλωση – αντάμωμα των μελών του Συλλόγου. Όσο αφορά άλλες εκδηλώσεις και δράσεις θα σας τα αναλύσω παρακάτω.
 
- Στο Πωγώνι, αλλά και αλλού, οι κυνηγοί που επισκέπτονται το μέρος, συμβάλλουν τα μέγιστα στην τοπική οικονομία. 
Συμβαίνει το ίδιο και σ’ εσάς; Τι θηράματα προτιμούν οι κυνηγοί που έρχονται στην Κόνιτσα;
 
Αναμφισβήτητα. Ναι, οι κυνηγοί που επισκέπτονται τον τόπο μας συμβάλλουν στην τοπική οικονομία. Αυτό θεωρώ ότι συμβαίνει παντού και είναι ένα από τα οφέλη του Κυνηγετικού τουρισμού, αρκεί αυτός να διακατέχεται από κανόνες και νόμους τους οποίους θα εφαρμόζουν άπαντες. Βέβαια εδώ θα αναφερθώ ξανά στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε όλοι μας και πως αυτή έχει τον αντίκτυπό της. 
 
Για παράδειγμα πολλοί από τους επισκέπτες κυνηγούς φροντίζουν την διαμονή τους στα αυτοκίνητά τους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η προηγουμένων ετών επισκεψιμότητα στα καταλύματα της περιοχής μας, αλλά παρόλα αυτά κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την «οικονομική ένεση» που δίνουν οι επισκέπτες κυνηγοί στην τοπική αγορά.
 
Για παράδειγμα, η περίοδος του χειμώνα στην πόλη της Κόνιτσας είναι ιδιαίτερα δύσκολη όσο αφορά την κατανάλωση και τον οικονομικό κύκλο αγορών. Οι κυνηγοί δίνουν μία οικονομική «ανάσα», όσο μικρή ή μεγάλη μπορεί να είναι αυτή. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι το προσωπικό μου σκεπτικό είναι ότι μπορούμε να θυσιάσουμε τα πάντα, δεδομένα και καταστάσεις, για τα χρήματα.
 
Για παράδειγμα, τελευταία γίνεται πολύς λόγος για τις επισκέψεις των Ιταλών σε περιοχές της Περιφέρειας μας. Κάποιοι έχουν θυσιάσει τα πάντα στο βωμό του χρήματος.  Εγώ και το Δ.Σ. του Κ.Σ. Κόνιτσας δεν πρόκειται να ανεχθούμε μία παρόμοια κατάσταση. Και αν και το νομικό μας πλαίσιο δίνει την δυνατότητα σε οποιονδήποτε αλλοδαπό να έρθει να κυνηγήσει εντός της χώρας μας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ασυδοσία, απουσία ελέγχων, και απληστία. Η καταστροφική τάση είναι ανθρώπινο ελάττωμα.
 
Εδώ θέλω να σας πω, πως εκτός από την συμβολή των κυνηγών – επισκεπτών στην τοπική οικονομία, μέγιστο θέμα είναι και αυτό της παρουσίας τους αυτής – καθαυτής σε μέρη απομακρυσμένα, απρόσμενα και δυσκολοπάτητα, κυρίως στα σύνορά μας. 
Παράδειγμα: Στο Ασημοχώρι ή τους Χιονάδες (δίπλα ακριβώς από τα σύνορα) οι ντόπιοι κατά την χειμερινή περίοδο είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει για αυτούς να υπάρχει παρουσία κυνηγών στην περιοχή τους.
 
Οι κυνηγοί, λοιπόν, εκτός από κυνηγοί, είναι και «φρουροί». Νομίζω ότι είμαι απολύτως σαφής και δεν χρειάζεται να επεκταθώ.
 
Για τα θηράματα που προτιμούν οι επισκέπτες κυνηγοί που με ρωτάτε… Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες μας είναι κυνηγοί φτερωτού. Από νωρίτερα στην κυνηγετική περίοδο έρχονται για πέρδικα, εφόσον στην περιοχή μας έχουμε τεράστιο ορεινό όγκο. Αμέσως έπειτα –χρονικά- έρχονται για τα περάσματα της φάσας, εφόσον είμαστε σύνορα με την Αλβανία και η περιοχή της Κόνιτσας είναι πρώτη στην είσοδο των πουλιών στη χώρα σε αυτή την συγκεκριμένη μεταναστευτική γραμμή. 
 
Τέλος, αργότερα, έχουμε επισκέπτες που κυνηγούν μπεκάτσα, αφού τα μπεκατσοτόπια της Ηπείρου είναι πανελλαδικώς γνωστά και φημισμένα και επίσης έχουμε φασοκυνηγούς για τις –πλέον – ντοπιάρες φάσες, δηλαδή τις φάσες που παρέμειναν σ την περιοχή έπειτα από την μεταναστευτική ροή.

- Μας αναφέρεις κάποιες από τις κοινωνικές δραστηριότητες και τις φιλοθηραματικές δράσεις του συλλόγου;

Η τωρινή διοίκηση του Συλλόγου με εμένα επικεφαλής έχει αναλάβει καθήκοντα από τον Απρίλιο του 2016. Σε αυτό το διάστημα έχουμε προβεί σε πάρα πολλές δραστηριότητες και δράσεις.Αυτό που σας λέω δεν είναι λόγια, αλλά αποδεικνύεται με τα έργα μας.
Θα σας φέρω κάποια παραδείγματα:

1) Τοποθετήθηκαν κάδοι περισυλλογής απορριμμάτων σε υπαίθρια σημεία συναντήσεων, προσφορά του Δήμου Κόνιτσας, για την προστασία του περιβάλλοντος.

2) Πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα περισυλλογής και ανακύκλωσης άδειων καλύκων και φυσιγγίων προς προστασία και καθαρισμό του περιβάλλοντος, με την συμμετοχή μελών μας, ανταποδοτικού χαρακτήρα από τοπικές ιδιωτικές επιχειρήσεις με δωρεάν διάθεση σκυλοτροφής για τους συμμετέχοντες.Συλλέχθηκαν περί τους 25.000 κάλυκες. Το πρόγραμμα αυτό είχε διάρκεια ολόκληρη την περσινή κυνηγετική περίοδο, και ήδη έχει ξεκινήσει νέο πρόγραμμα με την έναρξη της φετινής κυνηγετικής περιόδου.

3) Πραγματοποιήθηκαν καλλιέργειες και σπορές, με βίκο, σιτάρι, και κριθάρι για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της πανίδας και τον εμπλουτισμό τροφής των βιοτόπων.

4) Έγινε επισκευή και συντήρηση μπαρών αποκλεισμού εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές στο χώρο ευθύνης μας, προς διαφύλαξη της πανίδας και την επιτήρηση της λαθροθηρίας.

5) Καθορισμός ζώνης έκτασης γης ως ζώνη εκπαίδευσης κυνηγετικών σκύλων έπειτα από εισήγηση μας και συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες δημόσιες και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες. Αναμένεται το ΦΕΚ

6) Απαγόρευση περιορισμένου χρόνου (5 ετών) του κυνηγίου, σε έκταση πλησίον οικισμού πόλεως Κόνιτσας προς διαφύλαξη και αύξηση της πανίδας και ιδιαίτερα της ορεινής πέρδικας, αλλά και εκπόνηση μελετών και ερευνών για τον πληθυσμό των θηραμάτων, μα και την βελτίωση βιοτόπων με στόχο την προστασία και την αειφορική διαχείριση, έπειτα από εισήγηση μας και συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες.

7) Απελευθέρωση άγριων θηραμάτων ( λαγών) προς εμπλουτισμό της πανίδας, έπειτα από μελέτες κατά τόπων περιοχών. Ο εμπλουτισμός έγινε και πέρυσι πριν την κυνηγετική περίοδο 2017-2018 και επαναλήφθηκε και φέτος.

8) Έκπτωση για τα μέλη του συλλόγου από συγκεκριμένα κτηνιατρεία για την τοποθέτηση chip ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και εμβολιασμού κατά της λύσσας. Πραγματοποιήθηκαν δύο επαναληπτικές δράσεις με μαζική συμμετοχή προς εμφύτευση τσιπ για ηλεκτρονική ταυτοποίηση αλλά και εμβολιασμό. Εμβολιάστηκαν και ταυτοποιήθηκαν πάνω από 250 σκυλιά.

9) Ιδρύσαμε τράπεζα αίματος και έγινε καταχώριση αυτής στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών. Προχωρήσαμε σε εθελοντική αιμοδοσία, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, για τα μέλη μας και όχι μόνο. Πλέον η τράπεζα αίματος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κόνιτσας έχει διαθέσιμο απόθεμα αίματος – ακόμη και αν δεν είναι μεγάλο, ευελπιστούμε σε μαζικότερη συμμετοχή στην επόμενη δράση αιμοδοσία – και ήδη έχουμε προσφέρει αυτό το δώρο ζωής σε συνανθρώπους μας που το χρειάστηκαν.

10) Διοργανώσαμε και συμμετείχαμε σε μεικτά κλιμάκια ελέγχων και θηροφύλαξης σε συνεργασία με την Ε’ ΚΟΗ, το Δασαρχείο Κόνιτσας και το ΑΤ Κόνιτσας, προς επιτήρηση, έλεγχο και πάταξη της λαθροθηρίας, αλλά και προστασία της πανίδας κατά την περίοδο αναπαραγωγής της (τα λεγόμενα εκπαιδευτικά).

11) Κατασκευή και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία έχουν πρόσβαση τα ελεγκτικά όργανα της Ομοσπονδίας μας, ως προς την ταυτοποίηση –με άμεση ενημέρωση (online) της θεώρησης της κυνηγετικής άδειας των μελών μας, αλλά και πληροφορίες για τα δελτία των όπλων κατοχής τους.

Όσο αφορά πολιτιστικές εκδηλώσεις μας:

1) Πολιτιστική διοργάνωση εκδήλωσης-συναπάντημα των μελών μας, των οικογενειών τους, και όχι μόνο, για το έτος 2017. Διάθεση δώρων, προσφορές του Συλλόγου και δωροθετών, σε λαχειοφόρο αγορά.
2) Προσφορά φωσφορίζοντος πορτοκαλί καπέλου κυνηγίου σε κάθε θεώρηση άδειας, χωρίς οικονομική επιβάρυνση άμεσα ή έμμεσα ( έκτακτη εισφορά), προς αυτοπροστασία των μελών μας.
3) Κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση των μελών μας, με κοπή βασιλόπιτας και προσφορά δώρων από δωροθέτες κατά το έτος 2018.
4) Απονομή τιμητικής αναμνηστικής πλακέτας στο γηραιότερο ενεργό μέλος μας, σε αναγνώριση της πολυετούς εισφοράς του.

Και τέλος,
Προχωρήσαμε στην κατασκευή, φροντίδα και διαχείριση ηλεκτρονικής σελίδας στο κοινωνικό δίκτυο (social media) -facebook-, για την άμεση ενημέρωση των μελών μας αλλά και της υπόλοιπης κοινωνίας μας και δημοσιοποίηση του κοινωνικού προφίλ και των ενεργειών του Συλλόγου.

Όπως βλέπετε και μόνοι σας, οι δράσεις και δραστηριότητες μας είναι πάμπολλες.Με όλα αυτά δεν θέλω να κρίνω ή να κάνω σύγκριση με κάποιον άλλο και κυρίως με τις προηγούμενες διοικήσεις του Συλλόγου.

Πραγματικό σκεπτικό μου είναι ότι καμία διοίκηση δεν αναλαμβάνει την διοίκηση μόνο για τον τίτλο, και κανένας Πρόεδρος δεν αναλαμβάνει επειδή –όπως λέει ο λαός μας - επιθυμεί να τον προσφωνούν «Πρόεδρο».Όμως , όλοι μας κρινόμαστε για αυτό που παρουσιάζουμε.

Όσο αφορά τα σχέδια μας δεν σταματούν εδώ.

-Ήδη αναμένουμε χρονοδιάγραμμα για την διοργάνωση εκπαιδευτικής ημερίδας από το ΕΚΑΒ με διασώστες και γιατρούς για την αντιμετώπιση ατυχημάτων στον κυνηγότοπο και παροχής πρώτων βοηθειών.
-Απομένει η ολοκλήρωση των ενεργειών μας για δράση δενδροφύτευσης με την συμμετοχή μαθητών των Δημοτικών σχολείων της περιοχής.
- Οπωσδήποτε θα επαναληφθούν οι περσινές μας δράσεις με σπορές και καλλιέργειες.
-Και έπεται συνέχεια….

- Συγκεκριμένα ως σύλλογος δίνετε βαρύτητα στον εμπλουτισμό των θηραμάτων. Μας αναφέρεις κάποια στοιχεία;

Κατά το έτος 2017, απελευθερώθηκαν 34 ζώα. Εφέτος απελευθερώθηκε ο ίδιος αριθμός ζώων. Από αυτά, έπειτα από επιτόπιους ελέγχους που έγιναν ανά διαστήματα από την Ομοσπονδιακή θηροφυλακή αλλά και από μέλη του Δ.Σ. δεν βρέθηκε και δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος από αυτά τα ζώα.

Από αυτό βέβαια δεν μπορούμε να βγάλουμε πόρισμα για το ποσοστό βιωσιμότητας των απελευθερωμένων ζώων, αλλά αυτό πιστεύω ότι είναι μία συνάρτηση γεγονότων.

-Δηλαδή, παίζει ρόλο ο τόπος και τα μέρη που απελευθερώνονται τα ζώα. Έχει αρπακτικά το μέρος αυτό; Υπάρχει πληθώρα σε αλεπούδες και κουνάβια; Υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας πλησίον; Και πολλά ακόμη.
-Παίζει ρόλο η ηλικία τους. Ρόλο επίσης έχει η «γνησιότητα» των ζώων, κάτι που συνεπάγεται από τις απαντήσεις του ελέγχου του DNA τους, αλλά και οι διατροφικές συνήθειες που είχαν στο εκτροφείο.

Όπως καταλαβαίνεις είναι ένα θέμα αρκετά περίπλοκο το οποίο χρίζει μελέτης.

Θέλω εδώ να τονίσω ότι οι απελευθερώσεις δεν γίνονται «όπου να ΄ναι» σε τυχαίες περιοχές. Μελετούνται οι υποψήφιες περιοχές, και ελέγχονται από τους συνεργάτες της Ομοσπονδίας αλλά και του Δασαρχείου.

Όσο αφορά τις επιλογές μου για τις τοποθεσίες, θεωρώ ότι πρέπει να είναι οπωσδήποτε σε ανοιχτή κυνηγετικά περιοχή, όχι σε απαγορευμένο δηλαδή, και μακριά από καταφύγια και δρυμούς.Δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλουτίσουμε τέτοιου είδους περιοχές, εφόσον υπάρχει πανίδα και με την προϋπόθεση πως δεν υπάρχει λαθροθηρία.

- Έχουμε δει ότι δίνετε και μεγάλη σημασία στο πορτοκαλί γιλέκο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ναι έχετε δίκιο.Δυστυχώς κάθε χρόνο η κυνηγετική οικογένεια πενθεί. Σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε ατυχήματα που τα περισσότερα είναι ή καταλήγουν σε δυστυχήματα.

Το πορτοκαλί γιλέκο και το πορτοκαλί καπέλο επιβάλλεται. Είναι αυτά που μας «δένουν» με τη ζωή.

Κανένα κυνήγι και καμία διασκέδαση δεν είναι αξιακά ανώτερη από την οικογένειά μας και τα παιδιά μας.Κανένα κυνήγι και καμία διασκέδαση δεν είναι υπεράνω της σωματικής μας ακεραιότητας.

Το πορτοκαλί – φωσφορίζον γιλέκο και καπέλο είναι τα φώτα του αυτοκινήτου που κινείται στο σκοτάδι. Χωρίς φώτα δεν βλέπεις που πας και σκοτώνεσαι.Προσοχή λοιπόν σε αυτά τα δυο πραγματάκια.Δεν είναι το ότι απαιτείται από την νομοθεσία. Είναι ότι δεν θα σε τουφεκίσει κανένας κατά λάθος. Είναι ότι δεν κινδυνεύει η ζωή σου.Η Κυνηγετική οικογένεια πρέπει επιτέλους να σταματήσει να θρηνεί ανθρώπινες απώλειες.

- Το κυνήγι περνάει από πατέρα σε γιο. Από τα στοιχεία που έχεις οι νέοι από την Κόνιτσα στρέφονται στην κυνηγετική ενασχόληση; Έχετε νεολαία στον σύλλογο;

Το να περνάει το κυνήγι και η κουλτούρα του από πατέρα σε γιο είναι αξία υπέρτατη και ανεκτίμητη.
Συνάμα όμως πρέπει να μεταλαμπαδεύονται και όλες οι υπόλοιπες αξίες, δηλαδή η αγάπη και ο σεβασμός για τη φύση αλλά και για το ίδιο το θήραμα.
Γραπτοί και άγραφοι κανόνες που διέπουν αυτήν μας την δραστηριότητα επίσης πρέπει να διδάσκονται από τον πατέρα στο παιδί.

Όσο αφορά τον δικό μας Σύλλογο, ναι έχουμε νεολαία στα μέλη μας. Αν και η περιοχή γενικότερα αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ηλικιακή ισορροπία του πληθυσμού, παρόλα αυτά έχουμε νέους και εδώ θα μπορούσα να πω πως έχουν ιδιαίτερη επίγνωση και αντίληψη για το κυνηγετικό σύνολο και πεπραγμένα.

- Κλείνοντας, άνοιξε εδώ και λίγες ημέρες το κυνήγι του λαγού και του αγριογούρουνου. Ένα μήνυμά σου προς όλους τους κυνηγούς για τη φετινή κυνηγετική σεζόν;

Το κυνήγι του αγριογούρουνου και του λαγού άνοιξε στις 15 του τρέχοντος μηνός.Θέλω να επιστήσω την προσοχή ιδιαίτερα σε εκείνους που κυνηγούν λαγό, ότι η ορεινή πέρδικα ανοίγει στα 1 Οκτώβρη. Δεν τουφεκάμε τις πέρδικες πριν από την ημερομηνία έναρξης με την δικαιολογία « τις σήκωσαν τα σκυλιά» ή «πετάχτηκαν μπροστά μου».Σεβόμαστε το θήραμα που κυνηγάμε εμείς οι ίδιοι, μα και περισσότερο αυτό που κυνηγούν οι άλλοι.

Όσο αφορά τα γουρούνια, το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι: «Προσοχή, προσοχή, προσοχή, προσοχή.»Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα.

Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους συνάδελφους κυνηγούς, να έχουν μία καλή και ευλογημένη κυνηγετική σεζόν, με θηράματα και διασκέδαση.Προπάντων όμως θέλω να ευχηθώ, να έχουν όλοι μία ασφαλή κυνηγετική σεζόν.Οι οικογένειές μας μας περιμένουν να επιστρέψουμε σώοι και αβλαβείς.

Καλή χρονιά σε όλους λοιπόν.

Όσο αφορά τα μέλη του Κ.Σ. Κόνιτσας, εκτός από τις ίδιες ευχές που έχω να τους δώσω, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι δεν διεκδικούμε το αλάθητο…. προσπαθούμε, ενεργούμε, δραστηριοποιούμαστε, και είμαστε δίπλα τους για οποιοδήποτε πρόβλημά τους.
Το κινητό μου είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο.

Σας ευχαριστώ για ακόμη μία φορά. 

 

Category: 
About the Author
Εικόνα admin

admin