Σπάνια και εξωτικά πτηνά γεννιούνται στην Αττική

Ακούγεται απίθανο, κι όμως είναι πραγματικότητα. Σπάνια εξωτικά πτηνά πτηνά γεννιούνται και μεγαλώνουν σχεδόν 40 λεπτά και μόλις 16 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.
 
Στην Παλλήνη βρίσκεται το μεγαλύτερο εκτροφείο εξωτικών πτηνών στα Βαλκάνια και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Στους χώρους της Orni Farm φιλοξενούνται περισσότερα από 280 είδη σπάνιων πουλιών από τις 5 ηπείρους του πλανήτη, ενώ ο συνολικός τους αριθμός ξεπερνά τις 3.000. Από αυτά, τα 120 είδη βρίσκονται σε σταθερό πρόγραμμα αναπαραγωγής και διάθεσης, ενώ πραγματοποιείται και αναπαραγωγή μερικών από τα σπανιότερα είδη του κόσμου, με το ποσοστό επιτυχίας να είναι ιδιαίτερα υψηλό.
 
Μεταξύ των ειδών που εκτρέφονται υπάρχουν πουλιά συντροφιάς με μεγάλη ευκολία στην διατήρηση τους, αλλά και πιο εξειδικευμένα είδη που χρήζουν την φροντίδα ειδικών και έμπειρων ανθρώπων.
 
 
Στα περίπου δύο χρόνια λειτουργίας της μονάδας έχουν εκτραφεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας περίπου 1.800 πουλιά, πολλά από τα οποία ήδη βρίσκονται σε εκτροφεία ανά τον κόσμο, σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Αγγλία, Τουρκία, Κύπρο και άλλες χώρες. Παράλληλα, το εκτροφείο παραχωρεί για χρονικά διαστήματα σπάνια είδη σε ζωολογικά πάρκα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Υπάρχουν όμως και προβλήματα. Ο υπεύθυνος επιστήμονας της μονάδας γεωπόνος- bird breeder, Χρήστος Βεντούρης τόνισε στο ΑΠΕ: «Υπάρχει νομοθετικό κενό και είναι απαραίτητο η πολιτεία να προχωρήσει σε διαβούλευση με τους εμπλεκομένους φορείς του κλάδου και στην συνέχεια να εφαρμόσει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καθορίζουν τους όρους λειτουργίας των εκτροφείων πουλιών συντροφιάς».
 
Στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με την εκτροφή πουλιών κυρίως όμως σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Μια από τις βασικές αιτίες που εμποδίζει την εξέλιξη της ερασιτεχνικής δραστηριότητας σε επιχειρηματική είναι τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν για την ίδρυση και λειτουργία τέτοιων επιχειρήσεων.
 
Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της μονάδας δήλωσαν στο ΑΠΕ ότι η εκτροφή παραδείσιων και άλλων εξωτικών πτηνών μπορεί να εξελιχθεί σε μια σημαντική εξωστρεφή οικονομική δραστηριότητα καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε διαρκή άνοδο τα τελευταία χρόνια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
 
«Είναι κρίμα να χάνονται τόσα εκατομμύρια ευρώ, όταν σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ολλανδία, λαμβάνει χώρα ένας μεγάλος αριθμός εκθέσεων και διαγωνισμών κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιούνται αγοροπωλησίες πτηνών εκατομμυρίων ευρώ», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
 
Επίσης τονίζουν ότι εφόσον δοθούν οι απαραίτητες άδειες για εγκατάσταση και λειτουργία εκτροφής εξωτικών πουλιών, αυτό θα έχει θετικό «αποτύπωμα» και στη μείωση της παράνομης εμπορίας άγριων πτηνών από τη φύση.
 
Πηγή : ΑΠΕ
 
 
About the Author
Εικόνα admin

admin