Αρχική iHunt.gr COVID19 και η νοσηρότητα της ελληνικής θήρας

COVID19 και η νοσηρότητα της ελληνικής θήρας

από iHunt Team

Η θήρα είναι αρχέγονη δραστηριότητα που έχει σοβαρό ρόλο στη δημόσια ασφάλεια, στην ευεξία και ποιότητας ζωής χιλιάδων πολιτών, αλλά και στηρίζει την οικονομία της υπαίθρου. Το κυνήγι είναι ικανό να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ευκαιρίες για ανάπτυξη και συμβάλλει σημαντικά στη φύλαξη απομακρυσμένων περιοχών.

Παράλληλα αποτελεί δραστηριότητα όπου ο κάθε κυνηγός δρα κατά βάση σε απόσταση από άλλους συγκυνηγούς. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι στο ένα τρίτο των κυνηγετικών εξορμήσεων ο κυνηγός δρα εντελώς μόνος, στο ένα τρίτο με πρόσωπα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος και στο ένα τρίτο δρα σε ομάδες. Ακόμα και στις ομάδες, ο κάθε κυνηγός κινείται μόνος του κατά τη διεξαγωγή της θήρας και είναι σε αποστάσεις >50μ, π.χ. θήρα αγριόχοιρου, λαγού, μπεκάτσας.

Σε αυτήν καθ’ αυτήν τη δραστηριότητα οι κυνηγοί επιβάλλεται να μην πλησιάζουν ο ένας τον άλλο για να επιβλέπουν το χώρο, να αναζητούν το θήραμα και για ασφάλεια.

Επίσης, οι κυνηγοί του αγριόχοιρου και του λαγού που είναι τα περισσότερο ομαδικά κυνήγια δρουν τοπικά. Είναι κλειστές παρέες κυνηγών οι οποίοι κατοικούν κοντά και δραστηριοποιούνται σε μια ακτίνα που συνήθως δεν ξεπερνά τα 30χλμ από τον τόπο κατοικίας τους.

Αντίθετα, σε άλλες δραστηριότητες, όπως στη συγκομιδή της ελιάς οι συλλέκτες, προέρχονται συχνά από αστικά κέντρα που μεταβαίνουν στην επαρχία και αναγκάζονται στην πράξη να έρθουν πιο κοντά, όπως στο γέμισμα και φόρτωμα των τσουβαλιών. Επίσης, οι περιπατητές συναντώνται σε πολύ πιο κοντινές αποστάσεις σε σχέση με τους κυνηγούς.

Ωστόσο, ανάμεσα στις 30 χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι η μοναδική που απαγόρευσε εντελώς τη θήρα, προκαλώντας έντονα το αίσθημα της αδικίας σε χιλιάδες κυνηγούς, αφού άλλες δραστηριότητες της υπαίθρου αφέθηκαν ανεπηρέαστες.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αν και ξεκίνησε νωρίτερα να δρα ο COVID, δεν λήφθηκε κάποιος ειδικός περιορισμός για τη θήρα. Ακολουθούν χώρες που απλά περιορίζουν τον αριθμό των κυνηγών ανά ομάδα, χώρες που περιορίζουν τη θήρα μόνο στις υψηλού κινδύνου περιοχές και τέλος, σε λίγες χώρες, η θήρα συνεχίζει μόνο για τα μεγάλα θηλαστικά και τα επιζήμια είδη (Πίνακας).

Το ότι οι ιθύνοντες δεν τα έλαβαν όλα αυτά υπόψη, και απαγόρευσαν παντελώς την κυνηγετική δραστηριότητα, και παρά τις αντιδράσεις και διευκρινήσεις, να συνεχίζουν την καθολική απαγόρευση και όχι την τακτική των επιμέρους ρυθμίσεων προφύλαξης, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα απλό γεγονός.

Ιστορικά, μπορεί να υποστηριχθεί ότι συνδυάζεται με τις κατά καιρούς ολοκληρωτικές αναστολές της Ρυθμιστικής Θήρας ή τις υπερβολικές απαγορεύσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως και άλλες αδυναμίες που δεν είναι του παρόντος.

Αυτά τα γεγονότα υποδεικνύουν σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρώπης, ότι:

– Η διοίκηση και η πολιτική που ασκείται για τη θήρα στην Ελλάδα εδράζεται σε αδύναμα ή σαθρά θεμέλια τα οποία καθιστούν τη δραστηριότητα ευάλωτη. Αντίθετα, στην Κύπρο υπάρχει η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, ανάλογα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν στελεχωμένες υπηρεσίες, οι οποίες εξειδικεύονται στο αντικείμενο και ενσαρκώνουν την κρατική του υπόσταση και τη θεσμοθέτησή του.

– Το παρόν σύστημα και διαχείριση της θήρας δεν της επιτρέπουν να αναπτυχθεί οικονομικά ώστε να διεισδύσει και να εγκαθιδρυθεί περισσότερο στην κοινωνία και στο πολιτικό αστικό γίγνεσθαι. Άρα η δραστηριότητα δεν έχει εκείνους τους συμμάχους που φαίνεται ότι τελικά χρειάζεται.

Παρά τις φιλότιμες και πολλές προσπάθειες των κυνηγετικών οργανώσεων, αυτές θα πρέπει να ενισχυθούν και να πλαισιωθούν και από άλλους φορείς. Η προσβολή της θήρας από COVID ας αποτελέσει την αφορμή για αναθεώρηση και ανάπτυξη εκείνων των μηχανισμών που θα ενισχύσουν την ανοσία σε ανάλογες μελλοντικές νοσηρές πολιτικές αποφάσεις.

Του Δρος Χρήστου Σώκου

Πίνακας. Ειδικοί περιορισμοί για τη θήρα σε χώρες της Ευρώπης (πηγή FACE και διαδίκτυο).

Κράτος  Covid περιορισμοί για τη θήρα έως 24/11
Αυστρίακανένας
Βέλγιοκυνηγοί ≤4
Βουλγαρίακανένας
Βρετανίακανένας
Γαλλίαεπιτρέπεται μόνο για έλεγχο πληθυσμών, κυρίως αγριόχοιρο, ελάφι, κυνηγοί ≤30
Γερμανίαεπιτρέπεται μόνο για μεγάλα θηλαστικά, κυνηγοί ≤10
Ελλάδααπόλυτος περιορισμός
Ελβετίαπεριορισμοί σε κάποιες περιοχές
Εσθονίακανένας
Ιρλανδίααπαγόρευση – επιτρέπεται όμως των επιζήμιων
Ισπανίακανένας
Ιταλίααπαγορεύεται στις περιοχές που είναι στο κόκκινο
Κροατίακανένας
Κύπροςκανένας
Λετονίακανένας
Λιθουανίακυνηγοί ≤5
Λουξεμβούργοκανένας
Μάλτακανένας
Ολλανδίακυνηγοί ≤4
Ουγγαρίακανένας
Πολωνίααπαγόρευση παγάνας
Πορτογαλίααπαγορεύεται στις περιοχές που είναι στο κόκκινο
Ρουμανίακυνηγοί ≤10
Σερβίακανένας
Σλοβακίακανένας
Σλοβενίακανένας
Σουηδίακανένας
Τσεχίακανένας
Φινλανδίακυνηγοί ≤20

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

13 Σχόλια

Avatar
Παναγος 12 Δεκεμβρίου, 2020 - 8:58 μμ

Παιδιά κάντε κάτι θα μας καταντήσουν οι ραγιάδες οι ηλίθιοι να συνηθίσουμε σιγα σιγα στην συνήθεια να μην πηγαίνουμε καθολου με όλο τον ψυχολογικό πόλεμο που μας κάνουν κ στο τέλος θα το εξαφανίσουν από το χάρτη,οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα με το αντικείμενο από ότι φαίνεται κ παίζουν με την υπομονή μας οι άχρηστοι….😡😡😡δεν γινεται να κάνουν άρση του lockdown για κάποιους κλάδους να ανοίγουν κομμωτήρια λιανεμπόριο κ διαφορά αλλά κ το κυνήγι κ το ψαρεμα το οποίο είναι χόμπι να το αφήνουν στην απέξω οι ξεφτίλες…

Απάντηση
Avatar
Σταύρος 12 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:24 μμ

Ο κόσμος πρέπει να παρει τα όπλα και να βγει για κυνήγι τώρα όλοι μαζί οργανωμένα κ πρόστιμα μα μην πληρώσει να κάνουμε αγωγή κατά του δημοσίου όλοι μαζί κ να δικαιωθουμε… Η ΚΣΕ είναι κοματοσκυλα κ κάνουν ότι τους πουν τα αφεντικά τους… Αντε γιατί παρατραβηξε το αστείο…

Απάντηση
Avatar
Γρηγορης 12 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:35 μμ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία ή από ασχετοσύνη ή πανικό. Το σχέδιο έχει μπει σε λειτουργία εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία και είναι η απαγόρευση του ελεύθερου κυνηγιού στη χώρα μας. Ποιος κρύβεται πίσω από αυτό δεν το γνωρίζω. Σίγουρα οι χρυσοπληρωμένες και από το Ελληνικό κράτος ΜΚΟ έχουν κάποιον ρόλο αλλά δεν είναι οι πρωταγωνιστές. Το δεδομένο είναι πως αν δεν αντιδράσουμε ΤΩΡΑ όλοι μαζί θα χάσουμε το παιχνίδι δια παντός. Τα θεσμικά μας όργανα έχουν αποδειχτεί ανίκανα να χειριστούν την κατάσταση και γενικά είναι πολύ λίγοι για τις περιστάσεις. Πρέπει να βρούμε τρόπους να οργανωθούμε μόνοι μας και να πιέσουμε αφόρητα τους βουλευτές ειδικά της κυβέρνησης. Πρέπει να τους κάνουμε να φοβηθούν για την επανεκλογή τους γιατί αυτό είναι που τους πονάει και μόνο γι αυτό ενδιαφέρονται.

Απάντηση
Avatar
Παγανιάς φωτιος Πάτρα 12 Δεκεμβρίου, 2020 - 11:23 μμ

Καλησπέρα μαθαίνω πωςεκκολαπτεται κόμμα χορτοφαγων φιλόζωων αντικυνηγων! Τώρα δεν περισσεύει κανένας ψαράδες κυνηγοί και όσοι αγαπούν την εξόρμηση στη φύση ας υπερασπησουμε και εμείς τον δικό μας τρόπο (αποφόρτισης)ας ενωθούμε η θα μιλάμε για μνημόσυνο στα προαναφερθέντα ας ελπίσουμε να προλαβουμε αυτή τη φορά να κατάθεσουμε τα δικαιολογητικά του κόμματος /* ας βάλουμε τα ρολόγια μας 5 λεπτά πίσω!!!!!!!!!

Απάντηση
Avatar
zeus 13 Δεκεμβρίου, 2020 - 2:18 πμ

πιστευω τωρα να ξυπνησουν οι δικοι μας και να κατεβουμε στις επομενες εκλογες με οχι ονομα κομματος που να αποτελειτε απο λεξεις κυνηγι η ψαρεμα..ας το βαπτισουν κατι αλλο μια λεξη απο την φυση κατι που να αντιπροσοπευει εμας τους φυσιολατρες …..κυνηγοι ψαραδες εχουν 500.000 ψηφους οι αλλοι δλδ ειναι καλητεροι που κοροιδευουν τον κοσμο (εμας δλδ) και καθε 5 χρονια βαπτιζονται και καπως αλλιως και μας περνουν τους ψηφους..μπορουμε να εκφρασουμε και αλλες κοινωνικες ομαδες αυτοι που ειναι οικολογοι πραγματικοι ειμαστε εμεις …αυτοι ολοι λεγονται απλα αντικυνηγοι.. δεν γουσταρουν να πας βλεπουν πολυ απλα και μας το δειχνουν..θελετε και κατι αλλο για να το καταλαβετε!!

Απάντηση
Avatar
Χρήστος 13 Δεκεμβρίου, 2020 - 2:49 πμ

Ήθελα να ρωτήσω το εξής, οι κυνηγοί που πλήρωσαν το αντίτιμο για την άδεια κυνηγίου και λόγω κορωνοϊού δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε να κάνουν την θήρα τους με αποτέλεσμα αυτά τα λεφτά ν πάνε ουσιαστικά χαμένα. Το κράτος έχει βγεί επίσημα μέσω του ανάλογου υπουργείου να πει τι θα γίνει;

Απάντηση
Avatar
Κώστας 13 Δεκεμβρίου, 2020 - 6:40 πμ

05.34 Σε λίγο καβαλάω το όχημά μου βάζω τα κυνηγετικά μου ρίχνω στο τρέιλερ τα σκυλιά μου και πάω κυνήγι τέλος.
Ευχαριστώ την κυβέρνηση για την επίλυση όλων προβλημάτων του Ελληνικού λαού μιας λοιπόν που υα έχω όλα λυμένα πάω κυνήγι… Ττακόσια εδώμας κόψατε απο 700 κάθε μήνα. Θα φάτε μαύρο και θα ψάχνεστε…

Απάντηση
Avatar
Κώστας 13 Δεκεμβρίου, 2020 - 6:55 πμ

Νροπή Αίσχος Μας ξεφτυλίσανε μας κρέμασαν κουδούνια μας κάνανε κατσαπλιάδες στα μάτια του κόσμου μας βλέπουν σα μια χούφτα αλκοολικούς ενεύθυνους απαίδευτους που μαζευόμαστε και κάνουμε Διονύσιακά γλέντια…. Ντροπή σε όλους μα πιο πολύ σε αυτούς που συνδικαλίζονται στους Πατέρες μας ππυ χάσκουν την κατάσταση σαν τη φωτιά που καίει το κυνηγετικό μας σπίτι! Δεν έγινε ξανά τέτοια διάκριση κατσαπλιάδες ψαράδες με βάρκες που πληρώνουν λιμανιάτικα ασφάλεια τα κέρατά τους και βρίσκονται ίσως ποιος ξέρει μισοβουλιαγμένες μακρυά εκεί σε άλλο νομό, κατσαπλιάδες ψαροντουφεκάδες., κατσαπλιάδες κυνηγοί Μάο μαο καρσαπλιάδες ενωθείτε θα μάς κόψουν και αυτά που μας διακρίνουν ώς φύλο….

Απάντηση
Avatar
Ανέστης 13 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:46 πμ

Τα συνηθισμένα της Ελλάδοςκαι και χειρότερα γίνονται στο κυνήγι και το ψάρεμα.
Αδιαφορία…. έλλειψη γνώσης…. και μη χειρότερα.

Απάντηση
Avatar
Ηλιας 13 Δεκεμβρίου, 2020 - 12:11 μμ

Ανοιξαν βιβλιοπολια μην χαση ο αδονης κανενα € και κληνουν χιλιαδες κυνηγους και ψαραδες μεσα….ντροπη για την χωρα ….ντροπη για τα σουργελα που εχουμε σαν κυνηγιτικοι οικογενια να μας εκπροσοπουν(κ.σ.ε)…..ριζηκες αλλαγες χτες αλλιος ξεχαστε το κυνηγι

Απάντηση
Avatar
ΠΑΝΑΓΗΣ 13 Δεκεμβρίου, 2020 - 1:47 μμ

Μας έχουν γενικά γραμμένους… Με το κυνήγι θα ασχολούμαστε τώρα λένε….Μόνο προεκλογικά ασχολούνται με εμάς…πρέπει να το καταλάβουμε…Η Ομοσπονδία μας δε κάνει τίποτα…Ίσως οι κεφαλές ΑΝΗΚΟΥΝ σε αυτούς τους κυρίους…κάτι πρέπει να γίνει από τη βάση των κυνηγών…Να οργανωθεί ένα κόμμα κυνηγών όπως στη Κύπρο ή αν δε γίνεται αυτό, αγώνας από όλους μας να μη ξανά ψηφίσει κανένας αυτούς τους κυρίους…μόνο κυνηγούς και από όλα τα άλλα το κόμματα. Θα μας γλύφουν προεκλογικά αλλά τότε θα τους θυμηθούμε εμείς…Αγώνας επί τρεις τέσσερεις ψήφους…όσους μπορεί ο καθένας…Ένας μαλάκας που έκανε αγώνα για να βγουν αυτοί οι κύριοι….το ΚΑΠΑ με πολύ μικρό….

Απάντηση
Avatar
Παγανιάς φωτιος Πάτρα 13 Δεκεμβρίου, 2020 - 3:06 μμ

Και να μπορούσα να. Πάω στην ζούλα δεν θα πήγαινα μόνο και μόνο για να έχω το κεφάλι ψηλά για να έχω εγώ το δίκιο και για να μην το ΞΕΧΑΣΩ!!!!

Απάντηση
Avatar
ΒΑΓΓΕΛΗΣ 13 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:55 μμ

ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΗ Κ.Σ.Ε

Απάντηση

Αφήστε ένα σχόλιο

* Χρησιμοποιώντας αυτό το έντυπο συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα