Αρχική iHunt.gr Δώδεκα υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ ζητούν να μην αποδυναμωθεί η νομική προστασία του λύκου

Δώδεκα υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ ζητούν να μην αποδυναμωθεί η νομική προστασία του λύκου

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Σύμφωνα με δημοσίευμα του politico, dώδεκα από τους υπουργούς Περιβάλλοντος αντέδρασαν σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητούσε να υποβαθμιστεί το καθεστώς προστασίας του γκρίζου λύκου για να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι, προτρέποντας την Επιτροπή να διατηρήσει τη θέση του ως προστατευόμενο είδος.

SVESTONOF

“Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατηρήσει την ίδια υπεύθυνη προσέγγιση για την προστασία των σπάνιων ειδών, όπως έκανε μέχρι σήμερα”, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Σλοβακίας Ján Budaj σε δήλωση Τύπου μετά την αποστολή επιστολής στον Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ Virginijus Sinkevičius την Τρίτη.

Σε ψήφισμά του από τον Νοέμβριο του 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε “μεγαλύτερη ελαστικότητα και υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας” του λύκου και ανέφερε ότι “οι αρνητικές επιπτώσεις των επιθέσεων σε ζώα από τον αυξανόμενο πληθυσμό των λύκων αυξάνονται”.

Ο Budaj και άλλοι 11 υπουργοί Περιβάλλοντος, δήλωσαν ότι τα θέματα του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρούνται “σημαντικά και πρέπει να συνεχιστούν”, αλλά ότι οι υπουργοί “απορρίπτουν απερίφραστα την τάση του ψηφίσματος να αποδυναμώσει τη νομική προστασία του λύκου”.

Ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός είναι η προώθηση πολιτικών που θα καταστήσουν δυνατή την αποζημίωση “δίκαια και χωρίς περιττές διοικητικές επιβαρύνσεις, για τις πιθανές ζημιές που προκαλούνται, ιδίως στο ζωικό κεφάλαιο”, λένε.

Η επιστολή ξεκίνησε από τον Σλοβάκο υπουργό και συνυπογράφουν η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Η επιστολή έφτασε την ώρα που ο λύκος που σκότωσε το πόνι της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σώθηκε στο πάρα πέντε , καθώς η άδεια θανάτου έληξε χθες το βράδυ.

Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι απλώς μια αναστολή εκτέλεσης για τον λύκο με την κωδική ονομασία GW950m, καθώς έχει ήδη υποβληθεί αίτηση για νέα άδεια, η οποία έχει ήδη εγκριθεί δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της περιφέρειας του Ανόβερου.

του Αλεξάνδρου Παλαιολόγου για το iHunt.gr


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα