Αρχική iHunt.gr Δυτική Μακεδονία: Κάμερες «έπιασαν» άγρια ζώα να περνούν τα υπόγεια περάσματα της Εγνατίας Οδού

Δυτική Μακεδονία: Κάμερες «έπιασαν» άγρια ζώα να περνούν τα υπόγεια περάσματα της Εγνατίας Οδού

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τη διέλευση των άγριων ζώων, κυρίως της αρκούδας, πριν και μετά τα έργα και διαπίστωσαν αυξημένη «κίνηση» από τα καθαρισμένα περάσματα

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Τα περάσματα που χρησιμοποιούν άγρια ζώα για να διέλθουν ακίνδυνα τις οδικές αρτηρίες στη δυτική Μακεδονία, μελετήθηκαν σε ευρωπαϊκό έργο που έχει στόχο τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα προστατευόμενα είδη της άγριας πανίδας.

Συγκεκριμένα, επιλέχθηκαν 55 τεχνικά έργα που δημιουργήθηκαν από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ για όμβρια ύδατα και χρησιμοποιούνται από τα ζώα ως περάσματα και τοποθετήθηκαν κάμερες παρακολούθησης.

alepouseperasma

«Το 2019 βάλαμε τις κάμερες, το 2020 και το 2021 προχωρήσαμε σε φυτεύσεις και καθαρισμούς από σκουπίδια και φερτά υλικά και από την παρακολούθηση το 2022 είχαμε τα συγκριτικά αποτελέσματα μετά τις παρεμβάσεις» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» Γιώργος Θεοδωρίδης.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τη διέλευση των άγριων ζώων, κυρίως της αρκούδας, πριν και μετά τα έργα και διαπίστωσαν αυξημένη «κίνηση» από τα καθαρισμένα περάσματα της δυτικής Μακεδονίας που είχαν επιλεγεί.

arkoudamemikraseperasma RjQy6
«Οι πάνω από 100.000 φωτογραφίες και βίντεο που τραβήχτηκαν πριν και μετά τις παρεμβάσεις στα 55 υπόγεια περάσματα επί της Εγνατίας Οδού, αποδεικνύουν ότι τα έργα βοήθησαν στο να αυξηθεί η χρήση του 32% των συγκεκριμένων περασμάτων τόσο από την καφέ αρκούδα όσο και από τα υπόλοιπα είδη της άγριας πανίδας» εξήγησε ο κ. Θεοδωρίδης.

Το έργο LIFESafeCrossing περιλαμβάνει 13 εταίρους: δημόσιους φορείς, ιδιωτικές εταιρείες και ΜΚΟ. H Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η COSMOTE, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ και η Περιβαλλοντική Οργάνωση «ΚΑΛΙΣΤΩ» είναι οι εταίροι στο έργο από πλευράς της Ελλάδας με τους υπόλοιπους εταίρους να έρχονται από την Ιταλία, την Ρουμανία και την Ισπανία. Τα είδη μελέτης του είναι η μαρσικανική καφέα ρκούδα (Ursus arctos marsicanus) και λύκος (Canis lupus) στην Ιταλία, ιβηρικός λύγκας (Lynx pardinus) στην Ισπανία και καφέ αρκούδα (Ursus arctos) στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.

eghkatastasikameronseipogheiaperasmata IYb99
Περισσότερα στοιχεία για τις δράσεις που έγιναν στο πλαίσιο του έργου LIFE SafeCrossing θα παρουσιαστούν στις 28, 29 και 30 Αυγούστου σε ισάριθμες εκδηλώσεις σε Καστοριά, Αμύνταιο και Κοζάνη.

 


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα