Αρχική » Grid with Sidebar » Eμφάνιση λύκων στο Νότιο Πήλιο

Eμφάνιση λύκων στο Νότιο Πήλιο

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Αγέλες λύκων έκαναν την εμφάνισή τους στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου όπως ανέφεραν κάτοικοι της Βυζίτσας και των Μηλεών. Αγρότες και κτηνοτρόφοι ανησυχούν και φοβούνται να πάνε στα χωράφια τους και τα μαντριά τους, δηλώνοντας ανάστατοι για το γεγονός.
 
Αγέλες λύκων εμφανίστηκαν στην περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου, σύμφωνα με κατοίκους της Βυζίτσας και των Μηλεών. Αγρότες και κτηνοτρόφοι τόνισαν ότι υπάρχει φόβος και ανησυχία από την εμφάνιση των λύκων, κάτι που ανέφεραν στον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου κ. Γιάννη Μόσδρομο σε συνάντηση που είχε προχθές στην πλατεία της Βυζίτσας με κατοίκους της περιοχής ενόψει της νέας κυνηγετικής περιόδου που αρχίζει στις 20 Αυγούστου.
 
Ο κ. Γιάννης Μόσδρομος βρέθηκε στην περιοχή και μίλησε σε κυνηγούς για τα μέτρα προστασίας ενόψει της έναρξης του κυνηγιού και έγινε δέκτης αναφορών από αγρότες και κτηνοτρόφους ότι έχουν δει στην ευρύτερη περιοχή αγέλες λύκων.
 
Οι ίδιοι επισήμαναν ότι φοβούνται να πάνε στα χωράφια τους και τις κτηνοτροφικές μονάδες, δηλώνοντας ανάστατοι για το γεγονός.
 
Η ανησυχία τους είναι μεγαλύτερη λόγω της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου, αλλά και του χειμώνα που έρχεται, κατά τον οποίο τα άγρια ζώα θα ζευγαρώσουν και θα πολλαπλασιαστούν.
 
Να σημειωθεί ότι το e-thessalia «ανέβασε» πριν λίγες ημέρες βίντεο με μια αγέλη λύκων να «βολτάρει» μέρα μεσημέρι στον κάμπο του Αερινού, την οποία κατέγραψε πριν λίγες ημέρες με το κινητό του τηλέφωνο, από το τρακτέρ του, ο κ. Κώστας Μπλέτσας.
 
Αναφορές για λύκους το 2015 μετά από χρόνια
 
Η «Θ» είχε γράψει τον Αύγουστο του 2015 για εμφάνιση λύκων μετά από πολλά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου, οι οποίοι ξεκλήρισαν κοπάδια. Συγκεκριμένα, οι αναφορές τότε έκαναν λόγο για τρία άγρια ζώα, με κτηνοτρόφους να μιλάνε για τρία ζευγάρια.
 
Σύμφωνα με την τότε επίσημη καταγραφή, βρέθηκαν 22 συνολικά νεκρά αμνοερίφια σε τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες της Σηπιάδος και συγκεκριμένα στις περιοχές Άγιος Αθανάσιος, Χούνες και Χοντρή Άμμος, ενώ κλιμάκιο του υποκαταστήματος Λάρισας του ΕΛΓΑ βρέθηκε στην περιοχή, προκειμένου να καταγράψει τα νεκρά ζώα και να δρομολογήσει αποζημιώσεις για τους πληγέντες κτηνοτρόφους.
 
Βάσει των τότε στοιχείων, τα άγρια ζώα επιτίθονταν στα κοπάδια προκειμένου να τραφούν τόσο την ημέρα, όσο και τη νύχτα, με τους κτηνοτρόφους να αδυνατούν να τα προστατέψουν, καθώς τόσο οι ίδιοι, όσο και τα τσομπανόσκυλα δεν έχουν εμπειρία, διότι πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες άνθρωποι και ζώα έρχονταν αντιμέτωποι με λύκους στην ευρύτερη περιοχή της Σηπιάδος.
 
Κτηνοτρόφοι ανέφεραν τότε ότι οι λύκοι εκτός από τα αμνοερίφια τρέφονταν και με μικρά αγριογούρουνα, ενώ απηύθυναν έκκληση στους αρμοδίους να παρέμβουν άμεσα, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να αιχμαλωτιστούν οι λύκοι για να σταματήσει το ξεκλήρισμα των κοπαδιών, σημειώνοντας ότι στόχος τους δεν είναι να σκοτωθούν οι λύκοι, αλλά να αιχμαλωτιστούν, προκειμένου τα άγρια ζώα να μην αφανιστούν με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, αλλά και τα κοπάδια να σωθούν.
 

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ