Αρχική iHunt.gr E’ KOH : Καμιά ανοχή σε περιστατικά λαθροθηρίας

E’ KOH : Καμιά ανοχή σε περιστατικά λαθροθηρίας

από iHunt Team

demobanner

Τρία άτομα συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου να ασκούν θήρα εκτός κυνηγετικής περιόδου κατά τη διάρκεια της νύχτας και με παράνομα μέσα.

Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για την θήρα τριχωτών θηραμάτων, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής κατά τη διάρκεια περιπολίας κατά τις νυχτερινές ώρες, σε αγροτική περιοχή της ΤΚ Άνω Πεδινών του Δήμου Ζαγορίου, πραγματοποίησε έλεγχο σε διερχόμενο Ι.Χ, στο οποίο επέβαιναν συνολικά τρία άτομα. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου εντοπίστηκε ανάμεσα στα καθίσματα του οχήματος ένα κυνηγετικό όπλο (καραμπίνα), εκτός θήκης, έτοιμο προς χρήση για τη θήρα τριχωτών θηραμάτων.

Το όπλο μάλιστα ήταν παραποιημένο, καθώς έφερε στη θαλάμη του τέσσερα (4) φυσίγγια, ενώ είχε προσαρμοσμένο στην κάνη του έναν φακό – προβολέα. Το όπλο κατασχέθηκε, όπως επίσης και συνολικά 66 φυσίγγια για θήρα τριχωτών θηραμάτων που βρέθηκαν στο όχημα και σε βάρος των τριών ατόμων που επέβαιναν στο όχημα, ο ένας εκ των οποίων είναι και ο νόμιμος κάτοχος του όπλου, σχηματίστηκε δικογραφία.

Κατασχέθηκαν θηλιές σε Φούρκα και Ραδοβίζι

Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ παράλληλα μετά από σχετικές καταγγελίες και αξιοποίηση πληροφοριών εντόπισε και κατέσχεσε σε δύο περιπτώσεις, συρμάτινες θηλιές παγίδευσης τριχωτών θηραμάτων.

Η πρώτη περίπτωση αναφέρεται στην ΤΚ Φούρκας του Δήμου Κόνιτσας, όπου σε σημείο εντός του οικισμού εντοπίστηκαν θηλιές για την παγίδευση ζώων. Στο σημείο βρέθηκε ένας αγριόχοιρος σε προχωρημένη σήψη, καθώς και υπολείμματα από άλλα ζώα, που είχαν παγιδευτεί στις θηλιές.

Στη δεύτερη περίπτωση, επίσης μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής εντόπισε στην ΤΚ Ραδοβιζίου του Δήμου Ζίτσας μία θηλιά παγίδευσης τριχωτών θηραμάτων, με παγιδευμένο έναν ήδη νεκρό αγριόχοιρο.

Το σημείο τέθηκε υπό παρακολούθηση, ωστόσο δεν εμφανίστηκε κανείς. Έτσι, συντάχθηκε πρωτόκολλο καταστροφής για το θήραμα, ενώ και στις δύο περιπτώσεις οι θηλιές κατασχέθηκαν και υποβλήθηκε μήνυση κατ’ αγνώστων.

Η έναρξη της νέας περιόδου θήρας

Με αφορμή την έναρξη της νέας περιόδου θήρας και για τα τριχωτά θηράματα από τις 15 Σεπτεμβρίου, με βάση τη Ρυθμιστική Απόφαση του Υπ. Περιβάλλοντος, το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ εκφράζει προς το σύνολο της κυνηγετικής οικογένειας σε όλη την επικράτεια τις καλύτερες ευχές για μία καλή και χωρίς ατυχήματα κυνηγετική χρονιά.

Μετά τις παλινωδίες των επίσημων φορέων και εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας την περασμένη χρονιά στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού, η φετινή περίοδος ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με τις πρώτες αναφορές να κάνουν λόγο για εξαιρετικά επίπεδα στον αριθμό των θηραμάτων σε όλη την επικράτεια.

Ειδικότερα δε, στα τριχωτά θηράματα και δη στον αγριόχοιρο είναι σαφές, ότι σε πολλές περιοχές, μεταξύ αυτών και της Ηπείρου, υπάρχει υπερπληθυσμός σε αριθμούς μάλιστα πολύ μεγαλύτερους από τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών, για την κάλυψη των αναγκών τροφής των θηραμάτων.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, η κυνηγετική οικογένεια σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Δασικές υπηρεσίες προχώρησε στη σύσταση των συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων από τις καλλιέργειες, που έκαναν στοχευμένες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε συγκεκριμένες περιοχές.

Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ απευθύνει ισχυρή σύσταση προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συμπεριφορών, όπως τα προαναφερθέντα, τα οποία κινούνται εκτός των ορίων της άσκησης νόμιμης θήρας και ως τέτοια αντιμετωπίζονται χωρίς καμία ανοχή από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και τα οποία παράλληλα προσβάλλουν την κυνηγετική οικογένεια.

Δε θα επιτρέψουμε σε μία μικρή μειοψηφία λαθροθήρων, να προσβάλλει και να χαρακτηρίσει με τη συμπεριφορά και τις πράξεις της, τους χιλιάδες κυνηγούς σε όλη την επικράτεια.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα