Αρχική iHunt.gr Ελβετία: Καταρρέει βουνό στις Αλπεις

Ελβετία: Καταρρέει βουνό στις Αλπεις

Εκκενώνεται χωριό στους πρόποδες των Άλπεων

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Εκκενώνεται ένα χωριουδάκι των Άλπεων στην Ελβετία. Απειλείται από την κατάρρευση ενός βουνού.

Οι λιγοστοί κάτοικοι του μικρού χωριού της Ελβετίας θα πρέπει να φύγουν από τα σπίτια τους μέχρι τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής, 12 Μαΐου. Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να επιταχύνουν τη διαδικασία, καθώς διαπίστωσαν ότι τα βράχια, βάρους εκατομμυρίων τόνων του βουνού που σκεπάζει το χωριουδάκι, μετακινούνται πιο γρήγορα απ’ ότι υπολόγιζαν μέχρι τώρα οι ειδικοί.

Οι 85 κάτοικοι του γραφικού χωριού, που απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από το Νταβός και 50 από το Σεντ Μόριτζ, με βαριά καρδιά άρχισαν ήδη να εκκενώνουν το χωριό τους στις νοτιοανατολικές Άλπεις.

Ελβετία: Φεύγουν με δάκρυα στα μάτια
«Ήθελα να ανέβω για μια τελευταία φορά και να αποχαιρετίσω το σπίτι των γονιών μου. Δεν ξέρουμε αν το Μπριντς θα υπάρχει ακόμη σε δύο εβδομάδες», είπε στο πρακτορείο Keystone-ATS μια γυναίκα που μεγάλωσε σε αυτό το ορεινό χωριό. Με δάκρυα στα μάτια, εξήγησε ότι ήταν δύσκολο να πει αντίο αφού για πολύ καιρό πίστευε ότι δεν θα ήταν απαραίτητη η εκκένωση.

Πάνω από το χωριό, αμέτρητοι βράχοι, στο μέγεθος περίπου που έχει ένα σπιτάκι κήπου, είναι διάσπαρτοι στον λειμώνα. Πέτρες και μικρότεροι βράχοι κατρακυλούν ανά τακτά διαστήματα από το βουνό.

Το φαινόμενο εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, όπως εξήγησε ο Κρίστιαν Γκάρτμαν, ο υπεύθυνος Τύπου της κοινότητας Άλμπουλα, στην οποία ανήκει το Μπριντς, ένα χωριό που αναφέρεται για πρώτη φορά σε γραπτά κείμενα στα μέσα του 9ου αιώνα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες επιταχύνουν το φαινόμενο και οι κάτοικοι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην περιοχή για πολλές εβδομάδες ή και μήνες. Συνολικά, 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων απειλούν το χωριό, όμως είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι ζημιές.


Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα