Αρχική iHunt.gr Επανεκτίμηση των κανόνων που προστατεύουν αυστηρά τους λύκους στην Ευρώπη

Επανεκτίμηση των κανόνων που προστατεύουν αυστηρά τους λύκους στην Ευρώπη

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν «χορεύει» με τους λύκους όπως σημειώνει, το Politico. Ειδικά όταν ένας από αυτούς τα βάζει μαζί της.

SVESTONOF

Η ιστορία της Ευρωπαίας Επιτρόπου με τον συγκεκριμένο κακό λύκο ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της 1ης Σεπτεμβρίου στο αγρόκτημά της στην Κάτω Σαξονία. Εκεί βρισκόταν και το βραβευμένο άλογό της, η Ντόλι. Κάποια στιγμή μετά τα μεσάνυχτα ένας γκρι λύκος εισέβαλε στο αγρόκτημα αναζητώντας τροφή.

Η 30χρονη Ντόλι, δεν είχε καμία ελπίδα επιβίωσης. Το κουφάρι της βρέθηκε την επόμενη ημέρα. Πολύ πιθανό αυτή να ήταν και η τελευταία φορά που θα ασχολούνταν κανείς με τη Ντόλι και τον λύκο, αν όλο αυτό δε συνέβαινε μόλις 100 μέτρα από την έκταση της φον ντερ Λάιεν και η Ντόλι δεν ήταν το βραβευμένο άλογό της.

«Όλη η οικογένεια είναι συντετριμμένη από τα νέα» είχε γράψει τότε η φον ντερ Λάιεν. Οι τοπικές αρχές υποπτεύθηκαν ότι ένοχος είναι ένας λύκος γνωστός ως GW950m.

Έναν μήνα αργότερα το όνομά του μπήκε στη λίστα με αυτούς που πρέπει να θανατωθούν. Αν και οι λύκοι είναι προστατευόμενο είδος στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις επιτρέπουν την εξόντωσή τους υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Με την βοήθεια του DNA, οι ερευνητές ταυτοποίησαν τον Δεκέμβριο ότι ο GW950m, ήταν όντως ο δράστη της δολοφονίας, όχι μόνο της Ντόλι αλλά και αρκετών ζώων στην περιοχή.

«Υποβλήθηκε αίτημα για ειδική εξαίρεση από τους νόμους για τα προστατευόμενα είδη και αξιολογήθηκε σύμφωνα με τις σχετικές νομικές απαιτήσεις», ανέφερε η Christina Kreutz, εκπρόσωπος της περιοχής του Αννόβερου, της αρχής που εξέδωσε τη θανατική ποινή του GW950m, στη γερμανική Daily taz στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αρνήθηκε ωστόσο ότι στην λήψη αυτής της απόφασης εμπλέκεται η πρόεδρος της Επιτροπής. Σε ερώτηση του Politico την περασμένη εβδομάδα αν ο θάνατος της Ντόλι επηρέασε την απόφαση για εξόντωση του GW950m, η Kreutz ήταν κατηγορηματική.

«Η επίθεση στο άλογο της κ. φον ντερ Λάιεν δεν ήταν ο λόγος» έγραψε σε ένα σύντομο email,προσθέτοντας ότι η αίτηση εξόντωσης του λύκου είχε κατατεθεί στις 31 Αυγούστου, μία μέρα μόλις πριν την θανατηφόρα επίθεση στη Ντόλι.

Πράγματι, σύμφωνα με το επίσημο πιστοποιητικό που επιτρέπει την εξόντωσή του, το αρχικό αίτημα για απομάκρυνση του GW950m κατατέθηκε στις 31 Αυγούστου, μια ημέρα πριν από τον πρόωρο θάνατο της Ντόλι.

Ωστόσο, αντί να του δοθεί χριστουγεννιάτικη αμνηστία, η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας έβαλε τα μεγάλα μέσα, όχι μόνο για τον θάνατο της Ντόλι αλλά και ολόκληρης της φυλής του.

Εκπρόσωπος της Επιτρόπου επέμεινε ότι δεν κρύβεται η φον ντερ Λάιεν από πίσω. «Δεν εμπλέκονται με την απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Πρόεδρος» ανέφερε.

Δεινή αναβάτρια η ίδια, η φον ντερ Λάιεν δεν είχε δείξει ιδιαίτερη κατανόηση για τη σφαγή ενός από τα αγαπημένα της άλογα.

fisweT5F

Ακόμα κι έτσι, λίγοι θα περίμεναν ότι η πάντα χαμογελαστή φον ντερ Λάιεν θα αποκαλύπτονταν ως μία άλλου είδους λύκαινα, όπως αναφέρει το Politico.

Τις εβδομάδες μετά τον θάνατο της Ντόλι, η φον ντερ Λάιεν διέταξε τους αρμόδιους να προχωρήσουν σε επανεκτίμηση των κανόνων που προστατεύουν αυστηρά τους λύκους στην Ευρώπη.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ζήτησε μία ανάλυση σε βάθος σε ό,τι αφορά στους λύκους, μετά από αναφορές για αυξημένες επιθέσεις σε ζώα, ειδικά στις Άλπεις.

«Έχουν υπάρξει πολυάριθμες αναφορές για επιθέσεις λύκων σε ζώα και για αυξημένο κίνδυνο τις τοπικές κοινωνίες», έγραψε η φον ντερ Λάιεν σε επιστολή της προς τους Χριστιανοδημοκράτες, όπως αναφέρει το Politico.

«Είναι κατανοητό, ότι η κατάσταση εγείρει ερωτήματα στις περιοχές που επηρεάζονται, για το εάν αιτιολογείται η ισχύουσα νομοθεσία περί προστασίας των λύκων».

Οι αγρότες στην Ευρώπη παραπονιούνται χρόνια ολόκληρα για τους λύκους. Το ερώτημα είναι αν η θανάτωσή τους είναι η απάντηση.

Οι λύκοι είχαν εξαφανιστεί στην περιοχή όπου βρίσκεται το αγρόκτημα της φον ντερ Λάιεν. Ώσπου οι αρμόδιες αρχές προστασίας της άγριας ζωής οδήγησαν στην επανεισαγωγή τους πριν από 15 χρόνια.

Έκτοτε, η παρουσία τους αποτελεί μόνιμη πηγή έντασης. Με περίπου 1.200 λύκους να περιτριγυρίζουν στην Γερμανία, οι ετήσιες απώλειες ζώων έχουν εκτοξευθεί σε χιλιάδες. Ωστόσο, ακόμη και με τον μεγαλύτερο πληθυσμό λύκων, τα αρπακτικά σπάνια επιτίθενται σε άλογα.

«Ο λύκος είναι λύκος, αλλά αυτός ο μεμονωμένος λύκος πιθανότατα έμαθε ότι είναι δυνατό να επιτεθεί και να σκοτώσει άλογα», είπε ο Frank Fass, Γερμανός ειδικός στους λύκους, αναφερόμενος στο GW950m. Πρόσθεσε δε, ότι η υπόθεση εξακολουθεί να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Οι αρχές ζητούν τοπικούς κυνηγούς για φέρουν εις πέρας το έργο της θανάτωσής του.

«Αυτό που έχουμε δει στην Κάτω Σαξονία είναι ότι όταν σκοτώνεται ένας λύκος, δεν είναι ποτέ ο σωστός», είπε.

Και αυτό είναι αλήθεια. Ο GW950m είναι ζωντανή απόδειξη αυτού. Οι αρχές τον έβαλαν για πρώτη φορά στη λίστα εξόντωσης το 2021 αλλά στη συνέχεια τον έβγαλαν όταν ένας κυνηγός πυροβόλησε και σκότωσε ένα θηλυκό μέλος της γνωστής ως αγέλη του Burgdorf.

Προς το παρόν, ο GW950m παραμένει φυγάς. Η επικήρυξη για αυτόν παραμένει σε ισχύ και εκπνέει την 31η Ιανουαρίου. Μετά αυτό αυτή την ημερομηνία θα μπορεί ξανά να είναι ελεύθερος.

Εκτός, κι αν βρει στο δρόμο του την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως καταλήγει το Politico.


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα