Αρχική iHunt.gr «Επίσκεψη»… αρκούδας στην περιοχή μεταξύ Πάικου και Ποντοηράκλειας!…VIDEO

«Επίσκεψη»… αρκούδας στην περιοχή μεταξύ Πάικου και Ποντοηράκλειας!…VIDEO

από iHunt Team

demobanner

Τις τοπικές κοινωνίες από την περιοχή της Γουμένισσας μέχρι την Ποντοηράκλεια έχει αναστατώσει η πρώιμη παρουσία αρκούδας στην εν λόγω διαδρομή.

Ένα σίγουρα πρόωρο γεγονός, καθώς τα εν λόγω μεγάλα θηλαστικά τέτοια περίοδο συνήθως ευρίσκονται σε χειμερία νάρκη. Ένα γεγονός, το οποίο μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης γιά την άγρια ζωή και την φύση «Καλλιστώ», που προσκλήθηκαν και επισκέφθηκαν την περιοχή, αποδίδουν στις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες του εφετινού Χειμώνα.

Δυστυχώς, η εφετινή της παρουσία, καθώς ανάλογες «επισκέψεις» σε διαφορετικές χρονικές περιόδους είχαμε και τα τελευταία δύο-τρία χρόνια σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, σημαδεύτηκε από καταστροφές σε κυψέλες (μελίσσια) προς εξεύρεση τροφής, όπως, γιά παράδειγμα, σε δύο παραγωγούς της Αξιούπολης τους Ηλία Καϊσίδη και Παύλο Μουρατίδη.

Κάτι το οποίο ουσιαστικώς συμβαίνει σε όλη την ακτίνα δράσης του άγριου θηλαστικού από την νοτιοανατολική περιοχή στις παρυφές της Γουμένισσας , όπου και κατεγράφη η παρουσία της μέσω νυκτερινής κάμερας (βλέπε σχετική φωτογραφία) μέχρι την περιοχή της Ποντοηράκλειας, περνώντας από την βορεινή διεύθυνση τους οικισμούς Στάθη, Γοργόπης και Αξιούπολης και καταλήγοντας, μέσω της διελεύσεως του ποταμού Αξιού μέχρι την περιοχή της Ποντοηράκλειας .

Για την παρουσία του άγριου θηλαστικού το τελευταίο διάστημα στην περιοχή έχει ενημερωθεί και η δασική υπηρεσία της Γουμένισσας , η οποία έχει προχωρήσει σε μία σειρά από ενέργειες, με σκοπό να ενημερωθούν σχετικώς η διεύθυνση δασών Κιλκίς, οι τοπικές αρχές του και οι κάτοικοι στην περιοχή, ενώ με την συνδρομή και της περιβαλλοντικής οργάνωσης έχει αναπτυχθεί μία σειρά από δράσεις και επεμβάσεις , ώστε να αποτραπεί η προσέλευση της σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και σε αυτές με παραγωγή μελισσιού.

Και όλα αυτά εν όψει της προβλεπόμενης από σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) 104180/433/5-2-2013 σύστασης δύο επιτροπών συντονισμού και άμεσης επέμβασης, για τον ορισμό της οποίας έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες από πλευράς της διεύθυνσης δασών Κιλκίς με την συμμετοχή εκπροσώπων από ένδεκα φορείς και οργανώσεις (προς το παρόν σχετικώς έχει ανταποκριθεί μόνον ο ΕΛΓΑ), με στόχο, βεβαίως, να αποφασισθούν οι δράσεις επέμβασης.

Πηγή :https://maxitis.gr/

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα