Αρχική iHunt.gr Φλώρινα: Αρκούδα… συνελήφθη να «κλέβει» κοτέτσια – Της άλλαξαν περιοχή

Φλώρινα: Αρκούδα… συνελήφθη να «κλέβει» κοτέτσια – Της άλλαξαν περιοχή

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Αρκούδα που είχε … ξεκληρίσει κοτέτσια αλλά και έναν περιστερώνα στο Βαρικό Φλώρινας κατάφεραν να «τσακώσουν» επιστήμονες και να την επανεντάξουν σε δασική περιοχή, μακριά από τον οικισμό

Για να μπορούν δε να παρακολουθούν τα ίχνη της σε περίπτωση που προσεγγίσει ξανά κτηνοτροφικές μονάδες, η αρκούδα ραδιοσημάνθηκε και θα παρακολουθούνται καθημερινά οι κινήσεις της από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και την Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Αν το ζώο πλησιάσει στο μέλλον κάποιον οικισμό, τα δεδομένα από το ραδιοκολλάρο θα κάνουν γνωστή την θέση του, διευκολύνοντας την απώθησή του.

Η θηλυκή αρκούδα, ηλικίας περίπου 8 χρόνων και βάρους 130 κιλών ήταν τακτική … επισκέπτρια στα κοτέτσια και σε έναν περιστερώνα επί έναν μήνα μέχρι που μετά από μία εβδομάδα προσπαθειών, οι επιστήμονες κατάφεραν να την παγιδεύσουν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία της παγίδευσης, της νάρκωσης, της μεταφοράς και της ανάνηψης του ζώου σε μία νέα περιοχή, είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αποτελεσματική, καθώς προκαλεί στο ζώο το απαραίτητο σοκ, ώστε να αποφεύγει να προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές.

Για την παγίδευση αρχικά τοποθετήθηκε μία μεταφερόμενη ειδική παγίδα-κλουβί για αρκούδα, που θα μπορούσε να μεταφερθεί εύκολα σε περίπτωση που η αρκούδα σημείωνε ζημιές κοντά σε άλλο οικισμό. Στην πρώτη φάση της επιχείρησης συμμετείχαν στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, της ΚΟΜΑΘ, του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Μετά από μερικές ημέρες χωρίς αποτελέσματα ως προς την παγίδευση και με την αρκούδα να φαίνεται να μην έχει απομακρυνθεί από το Βαρικό, τοποθετήθηκαν και κάποιες παγίδες με ειδικό συρματόσχοινο. Τελικά, το ζώο πιάστηκε τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου και ραδιοσημάνθηκε από συνεργάτες της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ και του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσία στελεχών της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα