Αρχική iHunt.gr Γενική συνέλευση Δ’ ΚΟΣΕ : Δυνατότητα παράταση θήρας για έντεκα είδη στη νέα ρυθμιστική

Γενική συνέλευση Δ’ ΚΟΣΕ : Δυνατότητα παράταση θήρας για έντεκα είδη στη νέα ρυθμιστική

από iHunt Team

demobannerΠραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μαΐου σε αίθουσα στον Πύργο Συγγρού, η ετήσια γενική συνέλευση της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος.

Αντιπρόσωποι των κυνηγετικών συλλόγων της Στερεάς Ελλάδος, της Εύβοιας και των Κυκλάδων έδωσαν το παρών σε μια συνέλευση που φέτος είχε κάτι διαφορετικό αφού επιστρέψαμε σε μια κανονικότητα μετά από απουσία δυο χρόνων.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια ίσως ήταν τα πιο έντονα και δύσκολα για πολλούς λόγους. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν οι κυνηγετικές οργανώσεις δεν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τόσες προκλήσεις μαζεμένες, ή να διαχειριστούν ταυτόχρονα τόσα «μέτωπα».Σε αυτά τα μέτωπα και τις προκλήσεις στάθηκε κυρίως ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας κ. Νίκος Σταθόπουλος στην ομιλία του προς τους αντιπροσώπους των κυνηγετικών συλλόγων της ομοσπονδίας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σταθόπουλος αναφέρθηκε στα εξής :

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δ’ ΚΟΣΕ κ. Νίκος Σταθόπουλος

 • Στην απαγόρευση της μετακίνησης των κυνηγών κατά τη διάρκεια της καραντίνας
 • Στην ενίσχυση της θηροφυλακής με 1.000.000 ΕΥΡΩ από το πράσινο ταμείο.
 • Τη μείωση της ψαλίδας με τους παρασυλλόγους
 • Στις προσφυγές των παρασυλλόγων και των ζωοφιλικών οργανώσεων στο ΣτΕ
 • Στο αγώνα που έδωσε για το νέο νόμο για τα ζώα αλλά και τις ενέργειες που ΑΚΟΜΗ γίνονται
 • Στην κινητοποίηση του μηχανισμού της Δ’ ΚΟΣΕ στην προσπάθεια αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαγιών
 • Στην προσπάθεια να μειωθούν οι απαγορεύσεις θήρας μετά τις πυρκαγιές
 • Στη συνεχόμενη προσπάθεια αντιμετώπισης της πανώλης των χοίρων
 • Στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες-Σχέδια Διαχείρισης περιοχών Natura. Σε αυτό το θέμα ζήτησε συνεχή επαγρύπνηση και παρέμβαση σε τοπικό επίπεδο όταν αυτό χρειαστεί.
 • Εξέφρασε την πίστη του ότι σύντομα οι κυνηγοί θα μπορούν να εισέρχονται στα σκοπευτήρια χωρίς να είναι απαραίτητη η κάρτα σκοπευτή.
 • Για το τρυγόνι και την ηλεκτρονική εφαρμογή κάρπωσης και είπε χαρακτηριστικά «Ή θα κάναμε αυτό που κάναμε σε συνεννόηση με το υπουργείο και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή το κυνήγι του τρυγονιού θα απαγορευόταν ολοκληρωτικά και στη χώρα μας, όπως έγινε, ήδη, σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης.» Ο αγώνας για το τρυγόνι συνεχίζεται…..
 • Στη λειτουργία του μεγάλους εκτροφείου της Δ’ ΚΟΣΕ στην Εύβοια αλλά και στα μικρότερα που έχουν σύλλογοι της Ομοσπονδίας.

Τέλος στάθηκε στην πολύ μεγάλη επιτυχία των κυνηγετικών οργανώσεων που είναι η παράταση κατά δέκα ημέρες της θήρας μερικών υδροβίων και του κότσυφα. Στοιχεία που συνέλλεξε και κατέθεσε η Κ.Σ.Ε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπουν την χρονική επέκταση των περιόδων σε ορισμένα είδη της Ρυθμιστικής.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα πτηνά και η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου απαγορεύουν να ασκείται κυνήγι όταν τα μεταναστευτικά είδη έχουν ξεκινήσει την προγαμιαία μετανάστευση.

Τις ημερομηνίες έναρξης της προγαμιαίας μετανάστευσης, τις καθορίζει, με βάση επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα για το κάθε είδος, η επιστημονική επιτροπή ORNIS.

Το κάθε κράτος μέλος οφείλει να καθορίζει ημερομηνίες λήξης της θήρας του κάθε αποδημητικού είδους, οι οποίες δε θα πρέπει να συμπίπτουν με την αντίστοιχη έναρξη της προαναπαραγωγικής μετανάστευσής του.

Τα επιστημονικά δεδομένα επικαιροποιούνται και οριστικοποιούνται από την επιστημονική επιτροπή κάθε 6 χρόνια.

Τα στοιχεία που έστειλαν οι Κυνηγετικές οργανώσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την περίοδο αναπαραγωγής και προγαμιαίας μετανάστευσης για τα θηρεύσιμα είδη υιοθετήθηκαν από την Ε.Ε.

Μια νέα ενημέρωση που χρησιμοποιεί τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες ολοκληρώθηκε το 2021.

Άρα, για 11 θηρεύσιμα – μεταναστευτικά είδη υπάρχει πλέον επίσημα η δυνατότητα να παραταθεί η λήξη της θήρας τους ακόμα και για ένα 10ήμερο, εφόσον συμφωνήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.  Τα είδη αυτά είναι : Ασπρομέτωπη Χήνα, Κιρκίρι, Αγριόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια,  Κυνηγόπαπια, Μαυροκέφαλη Πάπια, Νερόκοτα, Καλημάνα, Μπεκατσίνι και  Κότσυφας.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων  των κυνηγετικών συλλόγων και ακολούθησε η διαδικασία της ψηφοφορίας από την οποία εκλέχτηκαν οι εξής :

Ν. Σταθόπουλος

Γ. Αραμπατζής

Φ. Τρακάκης

Η. Γιανναράς

Η. Παπαγεωργίου

Ε. Καραγιάννης

Γ.  Γαβαλάς

Κώστας Λουρής για το iHunt.gr

 

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα