Αρχική iHunt.gr Γενική Συνέλευση ΚΣΕ : Η αφρικάνικη πανώλη των χοίρων απειλεί το κυνήγι

Γενική Συνέλευση ΚΣΕ : Η αφρικάνικη πανώλη των χοίρων απειλεί το κυνήγι

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 η ετήσια γενική συνέλευση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού οργάνου των Ελλήνων κυνηγών.

Αντιπρόσωποι των κυνηγετικών ομοσπονδιών της Στερεάς Ελλάδος, της Μακεδονίας & Θράκης, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Κρήτης και του Αρχιπελάγους έδωσαν το παρών στο μέγιστο συνδικαλιστικό όργανο των κυνηγετικών οργανώσεων.

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν οι κυνηγετικές οργανώσεις δεν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τόσες προκλήσεις μαζεμένες, ή να διαχειριστούν ταυτόχρονα τόσα «μέτωπα».

Σε αυτά τα μέτωπα και τις προκλήσεις στάθηκε κυρίως Πρόεδρος της ΚΣΕ κ. Γιώργος Αραμπατζής στην ομιλία του προς τους αντιπροσώπους των κυνηγετικών ομοσπονδιών.

arabaΟ Πρόεδρος της ΚΣΕ κ. Αραμπατζής

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αραμπατζής αναφέρθηκε στα εξής :

  • Αφρικάνικη Πανώλη των Χοίρων
  • Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες
  • Νόμος για τα ζώα συντροφιάς (Άργος)
  • Διοικητικά πρόστιμα
  • Απόφαση του ΣτΕ για τη προσφυγή της ΠΦΠΟ για τη ρυθμισιτκή
  • Προειδοποίηση της Ε.Ε για τη λαθροθηρία στα Ιόνια και την κλιμακωτή λήξη θήρας
  • Έκδοση Ηλεκτρονικής Άδειας Θήρας
  • Τέλη και Συνδρομές
  • Απολογισμός και Προυπολογισμός
  • Νέα Ρυθμιστική

Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της ΚΣΕ κ. Γιώργος Αραμπατζής ανέφερε :

Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες Natura

Τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 που καταλαμβάνουν χερσαία έκταση σε ποσοστό άνω του 27% της επικράτειας

Αντικείμενο του έργου είναι:
• Εκπόνηση και διαβούλευση 23 Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ)
• Κατάρτιση, διαβούλευση, έγκριση και σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος(ΠΔ) χαρακτηρισμού και προστασίας.
• Κατάρτιση, διαβούλευση, έγκριση και σύνταξη Σχεδίου Διαχείρισης (ΣΔ).

Είναι εκατοντάδες στον αριθμό, 446 στο σύνολό τους, και πρέπει να παρακολουθούνται όλες, γιατί σε όλες διεξάγονται αυτή τη στιγμή Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που θα προτείνουν τι θα επιτρέπεται και τι θα απαγορεύεται.

Μία σημαντική επιτυχία – «παρακαταθήκη» και για τις επόμενες μάχες που θα αναγκαστούμε να δώσουμε, υπήρξε στον Όλυμπο. Χάρη στις συντονισμένες ενέργειες το κυνήγι συνεχίζει να επιτρέπεται κανονικά, σε όλες τις εκτάσεις που επιτρεπόταν και μέχρι τώρα.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική, όχι μόνο γιατί αφορά έναν μεγάλο και συμβολικό γεωγραφικό χώρο, αλλά και γιατί υποδεικνύει τον δρόμο δράσης και για άλλες περιοχές του δικτύου NATURA, όπου το κυνήγι θα επιχειρηθεί και πάλι να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Τα παραπάνω  αφορούν τις διαβουλεύσεις για τον καθορισμό των προστατευόμενων περιοχών, όμως από το 2020 έχουμε φροντίσει σε νόμο να προβλέπεται ότι το κυνήγι, από τις 4 ζώνες που θα διαθέτουν τα Εθνικά Πάρκα, μπορεί να επιτρέπεται στις τρεις! Ενώ πριν το 2020 ο νόμος έλεγε ότι υποχρεωτικά στις δύο πρώτες το κυνήγι απαγορεύεται.
με τους υπουργούς επί αυτών των ζητημάτων, και αισιοδοξούμε ότι θα κατορθώσουμε να βελτιώσουμε και άλλο τις λεπτομέρειες και τις συνέπειες του αρχικού νόμου.

Πρόταση Νέας Ρυθμιστικής

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, θα καταθέσει τις προτάσεις της για τη Ρυθμιστική Απόφαση Θήρας 2023-2024, οι οποίες βασίζονται στην επικαιροποιημένη μελέτη, την οποία εκπονεί και καταθέτει στο Υπουργείο, το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους Διεθνείς Οργανισμούς O.M.P.O και I.M.P.C.F.

Με τη διαφορά ότι φέτος θα διεκδικήσουμε κατά ένα δεκαήμερο επέκταση της λήξης της κυνηγετικής περιόδου για έντεκα θηρεύσιμα είδη στηριζόμενοι στις μεταβολές των επιστημονικών δεδομένων της επιτροπής Ornis.

Αφρικάνικη Πανώλη των Χοίρων

Ένα πολύ μεγάλο θέμα που απειλεί πλέον ανοιχτά την κυνηγετική δραστηριότητα είναι η αφρικάνικη πανώλη των χοίρων. Η πανώλη βρίσκεται πλέον για τα καλά στη χώρα μας και απειλεί το κυνήγι και την κτηνοτροφία. Κρούσματα από μολυσμένους αγριόχοιρους εντοπίστηκαν στις Σέρρες και στο Κιλκίς και πρόσφατα εντοπίστηκε η νόσος και σε χοιροτροφικές μονάδες. Κάλεσε τα μέλη των κυνηγετικών οργανώσεων να συμμετέχουν ενεργά δημιουργώντας συνεργεία δίωξης αλλιώς τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ : Πανώλη των χοίρων : Το κυνήγι σε κίνδυνο…VIDEO

Η εαρινή λαθροθηρία στο Ιόνιο

Πρόσφατα η Ε.Ε. έστειλε μια προειδοποίηση στη χώρα μας με αφορμή ,όπως υποστηρίζει, την εαρινή λαθροθιρία στο Ιόνιο. Επίσης στην ίδια προειδοποίηση η Ε.Ε. ζητάει η χώρα μας να συμμορφωθεί με την ενιαία λήξη θήρας των θηραμάτων. Η ΚΣΕ συνεργάζεται με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και μέχρι το τέλος Ιουλίου θα σταλεί απάντηση. Πάντως σε κάθε περίπτωση είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να ταλαιπωρήσει τη χώρα μας για αρκετά χρόνια.

Νόμος “ΆΡΓΟΣ”

Ο κ. Αραμπατζής μίλησε για το νόμο για το ζώα της συντροφιάς και ενημέρωσε τα μέλη των Ομοσπονδιών ότι η ΚΣΕ δημιουργεί το Εθνικό Μητρώο Κυνηγετικών Σκύλων. Το μητρώο αυτό θα δημιουργηθεί μέσα στην εφαρμογή που χρησιμοποιούν οι κυνηγοί για την καταγραφή κάρπωσης του τρυγονιού.

Ηλεκτρονική έκδοση άδειας Θήρας

Τώρα όσο αφορά την ηλεκτρονική άδεια, ο κ. Αραμπατζής είπε ότι ήδη έχει δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που ασχολείται με αυτό το θέμα.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν μέλη των ομοσπονδιών και κατέθεσαν τις απόψεις τους για την κυνηγετική δραστηριότητα. Κυρίως οι τοποθετήσεις τους ήταν για το νομοσχέδιο Άργος και η απειλή της αφρικάνικης πανώλης των χοίρων.

statho

Ο Γ.Γ. της ΚΣΕ κ. Νίκος Σταθόπουλος

 Ο mpalaΟ Πρόεδρος της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας κ. Βαγγέλης Μπαλατσός  

IMG 4449

Ο Πρόεδρος της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Γραμματσούλιας

IMG 4433

Ο Πρόεδρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου κ. Νίκος Παπαγρηγορίου

 IMG 4432

Ο Πρόεδρος της Β’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους κ. Ασημάκης Γιακουμής

IMG 4415

Ο εμβληματικός πρώην Πρόεδρος της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ κ. Γιάννης Πολυχρόνης

IMG 4421

Ο Πρόεδρος της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ κ. Θεόφιλος Μυλόπουλος

του Κώστας Λουρή για το iHunt.gr

 


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα