Αρχική iHunt.gr Γρίπη των πτηνών: Πενήντα εκατομμύρια πουλερικά θανατώθηκαν στη χειρότερη επιδημία στην Ευρώπη

Γρίπη των πτηνών: Πενήντα εκατομμύρια πουλερικά θανατώθηκαν στη χειρότερη επιδημία στην Ευρώπη

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Η παραμονή του ιού στη διάρκεια του καλοκαιριού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η κρίση και την επόμενη σεζόν

SVESTONOF

Η φετινή επιδημία γρίπης των πτηνών ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη και η παραμονή του ιού στη διάρκεια του καλοκαιριού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η κρίση και την επόμενη σεζόν, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Σχεδόν 50 εκατομμύρια πουλερικά θανατώθηκαν φέτος στην ήπειρο λόγω της γρίπης των πτηνών, η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με κοινή έκθεση της EFSA, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του εργαστηρίου αναφοράς της ΕΕ, το φετινό καλοκαίρι καταγράφηκε πρωτοφανής αριθμός εστιών σε πτηνοτροφεία αλλά και μεγάλες απώλειες θαλάσσιων πτηνών που φώλιαζαν στις ευρωπαϊκές ακτές στον Ατλαντικό.

Η γρίπη των πτηνών, η οποία συνήθως εμφανίζεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα, μεταδίδεται συνήθως από τα κόπρανα μολυσμένων μεταναστευτικών πτηνών ή με άμεση επαφή με μολυσμένη τροφή ή εξοπλισμό.

Η φετινή επιδημία επηρέασε 37 ευρωπαϊκές χώρες, τον μεγαλύτερο αριθμό μέχρι σήμερα. Ο ιός πέρασε τον Ατλαντικό ακολουθώντας τις μεταναστευτικές διαδρομές άγριων πτηνών και προκάλεσε επιδημίες σε πτηνοτροφεία των ΗΠΑ και του Καναδά, επισημαίνει η έκθεση.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 500 αργυροπελεκάνοι πέθαναν στις Πρέσπες.

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη 2.467 επιμέρους επιδημίες σε πτηνοτροφία, ενώ ο αριθμός των άγριων πτηνών στα οποία ανιχνεύθηκε ο ιός ξεπέρασε τα 3.500.

Η EFSA καλεί τώρα τις χώρες-μέλη να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού και να εφαρμόζουν μέτρα πρόληψης.


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα