Αρχική » Grid with Sidebar » «Gurung, Κυνηγοί του Μελιού»….ΦΩΤΟ

«Gurung, Κυνηγοί του Μελιού»….ΦΩΤΟ

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Ο φωτογράφος Andrew Newey ειδικεύεται στην ταξιδιωτική φωτογραφία. Το πάθος του είναι να απεικονίζει ακριβοθώρητους λαούς και σπάνιες παραδοσιακές δραστηριότητες από όλο τον κόσμο. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά – και εντυπωσιακά– project του είναι οι «Gurung, Κυνηγοί του Μελιού».
 
Οι Gurung  ζουν στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, στο Νεπάλ. Δύο φορές το χρόνο συλλέγουν το μέλι που παράγουν οι μεγαλύτερες μέλισσες στον κόσμο από τους κάθετους βράχους του βουνού. Η επικίνδυνη αυτή δραστηριότητα αποτελεί μέρος μιας ιερής αρχαίας παράδοσης που περνά από γενιά σε γενιά.
 
 
Δυστυχώς, με το πέρασμα του χρόνου ο αριθμός τόσο των μελισσών όσο και των κυνηγών μειώνεται. Οι νέοι αναζητούν δουλειές στις πόλεις, ενώ και η τουριστική προβολή οδηγεί σε υπερεκμετάλλευση και εξάντληση των κυψελών. Παράλληλα, κόβονται τα ροδόδεντρα, η βασική πηγή νέκταρ για τις μέλισσες, ώστε να διανοιχθούν μονοπάτια για χάρη των τουριστών.
 
Έτσι, ο Newey βρέθηκε ενώπιον ενός ηθικού διλήμματος: από τη μια, δουλειά του φωτογράφου είναι, μεταξύ άλλων, να καταγράφει τέτοιου είδους δραστηριότητες, που ενδέχεται σε λίγα χρόνια να έχουν χαθεί. Από την άλλη, οι φωτογραφίες είναι πιθανό να ενθαρρύνουν ακόμα περισσότερους να επισκεφτούν τις περιοχές αυτές. Έτσι, ο Newey αποφάσισε να μην αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία όπου τράβηξε τις φωτογραφίες του. Ο ίδιος χρειάστηκε αρκετές μέχρι να βρει το συγκεκριμένο αυτό απομακρυσμένο και ανέγγιχτο από τον τουρισμό χωριό, κι έτσι ελπίζει πως οι κάτοικοί του θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους για πολλά ακόμα χρόνια.
 
Ακολουθεί μια επιλογή από τις φωτογραφίες του Newey, το κυνήγι του μελιού και τον τρόπο ζωής των Gurung.
 
Το κυνήγι του μελιού ξεκινά με ένα τελετουργικό που περιλαμβάνει τη θυσία μιας κατσίκας στους θεούς και την προσφορά ρυζιού, λουλουδιών και φρούτων. Οι  Gurung προσεύχονται στους θεούς των βράχων για να έχουν ασφαλές κυνήγι.
 
Οι κυνηγοί κατεβαίνουν από τον βράχο με σκάλες φτιαγμένες απο σχοινί.
 
Πρέπει να περιμένουν υπομονετικά μέχρι ο καπνός να διώξει τις μέλισσες από την κυψέλη τους.
 
Με ένα μακρύ και κοφτερό ραβδί, που το ονομάζουν “tango” κόβουν κομμάτια από τη κυψέλη.
 
Ένας ηλικιωμένος Gurung παρακολουθεί  με ενδιαφέρον τη συγκομιδή άγριου μελιού εβδομήντα μέτρα πάνω από το κεφάλι του.
 
Το μέλι καταλήγει μέσα στο καλάθι του κυνηγού. Είναι ένα εκπληκτικά επικίνδυνο επίτευγμα να κόβεις τη κυψέλη και να συλλέγεις το άγριο μέλι, ενώ είσαι κρεμασμένος από μια ανεμόσκαλα και περιτριγυρισμένος από άγριες μέλισσες και καπνό.
 
Η δουλειά του κυνηγιού μελιού συνεπάγεται φουσκάλες, τσιμπήματα και αίμα.
 
Πίσω στο χωριό, το μέλι μοιράζεται ισότιμα στους κατοίκους του. Ο συγκεκριμένος κυνηγός απολαμβάνει μια κηρήθρα άγριου μελιού, που του αξίζει απολύτως.
 
Μόλις οι κυνηγοί επιστρέψουν στο χωριό, η πρώτη τους δουλειά είναι να φτιάξουν τσάι με μέλι.
 
Ένα αγόρι Gurung  απολαμβάνει το φρέσκο άγριο μέλι του. Όσα κομμάτια κηρήθρα δεν καταφέρουν να συλλέξουν οι κυνηγοί, καταναλώνονται από τα παιδιά που περιμένουν στη βάση του βράχου.
 
Πηγή: Photography Blogger. Μετάφραση για το dim/art: Stucano Closer

SVESTONOF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ