Αρχική iHunt.gr H γουρουνοπαρεα της Σουρπης ξαναχτυπα……

H γουρουνοπαρεα της Σουρπης ξαναχτυπα……

από iHunt Team
gourouni1

Οσοι δεν ασχολούνται με το κυνήγι όταν ακούν για κυνήγι αγριόχοιρου πιστεύουν ότι πρόκειται για πολύ μεγάλα ζώα των οποίων το βάρος ξεπερνά τις περισσότερες φορές ακόμη και τα διακόσια κιλά.
 
Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ από τέτοιου είδους υποθέσεις. Οι αγριόχοιροι είναι το μεγαλύτερο θηρεύσιμο είδος στην Ελλάδα, αλλά κατά μέσον όρο δεν ξεπερνούν τα 100-110 κιλά συνολικό σωματικό βάρος.
 
Το νεαρό ζώο πρόδωσε τη θέση του ενός άλλου μεγαλύτερου αγριόχοιρου
 
Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις που, ως συνήθως, επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Το πρωί της Κυριακής 13 Οκτωβρίου, η παρέα του Κωνσταντίνου Χουλιάρα από τη Σούρπη του Νομού Μαγνησίας ξεκίνησε με προορισμό μια περιοχή κοντά στον Αλμυρό όπου οι πληροφορίες μίλαγαν για μια μικρή αγέλη αγριόχοιρων. Χωρίστηκαν σε ομάδες και αφού έκοψαν τα γουρούνια, το συμπέρασμα που βγήκε ήταν ότι μέσα σε ένα ρέμα υπήρχε μια θηλυκιά με τουλάχιστον δυο νεαρά αρσενικά.
Αμέσως, ετοιμάστηκαν τα καρτέρια, ο παγανιέρης πήρε τα σκυλιά και η πρώτη παγάνα της μέρας ξεκίνησε. Μετά αρκετή ώρα καταδίωξης από τα σκυλιά της ομάδας (η ομάδα των σκύλων αποτελείται από δύο ελληνικούς ιχνηλάτες, δύο γκριφόν και 2 βαλκανικούς ιχνηλάτες) η γουρούνα έπεσε στο καρτέρι του Γιώργου Χουλιάρα, ο οποίος με μια μόνο τουφεκιά κατόρθωσε και «πήρε» το θήραμα.
 
Μπορεί η θήρευση του αγριόχοιρου να σημαίνει ότι μια παγάνα τελείωσε, αλλά το ίδιο δεν ισχύει και για τους σκύλους. Τα σκυλιά εντόπισαν και το ένα από τα μικρά της θηρευμένης γουρούνας και άρχισαν όλα μαζί ένα ανελέητο κυνηγητό. Ευτυχώς για τον αγριόχοιρο κατάφερε και πέρασε ενδιάμεσα από τα καρτέρια και βγήκε έξω από την παγάνα.
 
Στην προσπάθεια να γλιτώσει από τους διώκτες του το κυνηγημένο αγριογούρουνο κατευθύνθηκε σε μια περιοχή με πολύ σφιχτό πουρνάρι. Η καταδίωξη σταμάτησε και άρχισε το γάβγισμα στον τόπο, δείγμα ότι το γουρούνι σταμάτησε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή όλα έμοιαζαν φυσιολογικά αλλά η συμπεριφορά των σκύλων έδειχνε το αντίθετο.
 
Μοιραίο λάθος
 
Η στάμπα συνεχιζόταν για αρκετή ώρα. Μετά μισή ώρα το γουρούνι αποφάσισε να κινηθεί όμως ύστερα από λίγο ξανασταμάτησε. Από τη συμπεριφορά του αγριογούρουνου και από το πόσο προσεχτικά κινήθηκαν τα σκυλιά κατά την προσέγγισή του, τα μέλη της παρέας συμπέραναν ότι τα σκυλιά «στάμπαραν» έναν μεγάλο αγριόχοιρο και όχι το νεαρό που αρχικά κυνηγούσαν. Με λίγα λόγια το νεαρό ζώο πρόδωσε τη θέση του ενός άλλου μεγαλύτερου αγριόχοιρου.
 
Ο κάπρος, προφανώς εκνευρισμένος από την πίεση που του ασκήθηκε, αποφάσισε να κινηθεί, κάνοντας, όμως, το μοιραίο λάθος. Επεσε πάνω σε ένα από τα καρτέρια της ομάδας και ο «Τράντας» κατόρθωσε να το γκρεμίσει με τρία magnum δραμιάρικα φυσίγγια. Στη συνέχεια κάλεσε τα μέλη της ομάδας να έρθουν για να συλλέξουν το αγριογούρουνο, το οποίο, προς μεγάλη τους έκπληξη, δεν ήταν ένα συνηθισμένο καπρί.
 
Οταν το ζύγισαν, η ζυγαριά σταμάτησε στα 165 κιλά . Ηταν ένας πέρα των συνηθισμένων διαστάσεων κάπρος. Η χαρά όλης της ομάδας ήταν απερίγραπτη και καθώς η ώρα πλησίαζε τις 12:30 αποφάσισαν να επιστρέψουν στη Σούρπη για το καθιερωμένο τσίπουρο.
 
Ομως η μια σκύλα παρέμενε πίσω, στο σημείο που τα σκυλιά «στάμπαραν» για πρώτη φορά τον μεγάλο κάπρο. Στην αρχή πίστεψαν ότι η σκύλα συνέχισε να σταμπάρει το νεαρό γουρούνι αλλά και πάλι διαψεύστηκαν. Ο Γιώργος Χουλιάρας τηλεφώνησε στους υπόλοιπους και τους πληροφόρησε ότι η σκύλα έχει μάλλον στη στάμπα ένα ακόμη γουρούνι. Και ενώ τα μέλη της ομάδας προσπαθούν να πιάσουν τα καρτέρια σύμφωνα με τις οδηγίες του αρχηγού το γουρούνι αποφάσισε να μετακινηθεί και τότε δέχτηκε ένα μονόβολο στο μπούτι, το οποίο, από ό,τι φάνηκε στην πορεία, δεν του έκανε ιδιαίτερη ζημιά.
 
Τρεις τουφεκιές…
 
 
Στην προσπάθειά του να ξεφύγει βγήκε στον δρόμο και έπεσε επάνω στο αυτοκίνητο του Κώστα Λαγού. Γρήγορα όμως συνήρθε από το σοκ της σύγκρουσης και χωρίς δισταγμό μπήκε στο ρέμα που βρισκόταν από την άλλη μεριά του δρόμου. Ο Κώστας έμεινε σαστισμένος να παρακολουθεί το συμβάν, ωσότου ξαφνικά αποφάσισε να βγει από το αυτοκίνητο, έβγαλε και το όπλο από τη θήκη και κατευθύνθηκε προς τα εκεί που θεώρησε ότι πήγε το γουρούνι. Τελικά το γουρούνι είχε σταματήσει μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω και εν τω μεταξύ τα σκυλιά πρόλαβαν να έλθουν κοντά του. Στην προσπάθειά του το γουρούνι να ξεφύγει από τα σκυλιά κινήθηκε δίνοντας καθαρό στόχο στον Κώστα Λαγό ο οποίος με τρεις τουφεκιές το γονάτισε.
 
Αυτός ο αγριόχοιρος ήταν ακόμη μεγαλύτερος. Το ζύγι έδειξε 183 κιλά μεικτό βάρος. Ενα πραγματικό θεριό όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.
 
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη παρέα θηρεύει τόσο μεγάλους αγριόχοιρους. Το 2008 θηρεύτηκε αγριόχοιρος του οποίου το βάρος ήταν 195 κιλά και τα δόντια του είχαν μήκος 23 εκατοστά.
 
Ρωτήσαμε τον Κώστα Χουλιάρα πού αποδίδει την ύπαρξη τόσο πολλών μεγάλων αγριόχοιρων και μας απάντησε ότι η περιοχή αποτελεί ιδανικό βιότοπο για τους αγριόχοιρους διότι τους παρέχει κάλυψη και παράλληλα εύκολη πρόσβαση σε τροφή χωρίς να χρειάζεται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα κάθε βράδυ. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές καλλιέργειες, όπως καλαμπόκια, σιτάρια και φιστίκια και γύρω από αυτές πυκνά κομμάτια με πουρνάρια και κέδρα που αποτελούν ιδανική κάλυψη. Τι περισσότερο θα επιθυμούσε ένας αγριόχοιρος;
 
Για μία ακόμη φορά ο μύθος του θηριώδους αγριόχοιρου αναβίωσε, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, στον Αλμυρό.
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ για το http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23386&subid=2&pubid=63922360

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα