Αρχική iHunt.gr H Ιερακοθηρία στην Ελλάδα…VIDEO

H Ιερακοθηρία στην Ελλάδα…VIDEO

από iHunt Team
geraki_1

demobanner

Το κυνήγι με τη χρήση αρπακτικών ή πιο σωστά η ιερακοθηρία απαγορεύεται στη χώρα μας, παρότι επιτρέπεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
 Στην Ελλάδα υπάρχει νομικό κενό για τη θήρευση με τη χρήση γερακιού. Απαγορεύεται το κυνήγι με τη βοήθεια γερακιών αλλά επιτρέπεται η κατοχή από πιστοποιημένα εκτροφεία του εξωτερικού, όπως της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Βουλγαρίας, που παρέχουν και τα ανάλογα έγγραφα νόμιμης εκτροφής και εμπορίας. Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα εκτροφείο στη Δράμα που εκτρέφει νόμιμα γεράκια.
 
Στο κυνήγι με όπλα, ο κυνηγός είναι μονίμως σε πλεονεκτική θέση απέναντι στα θηράματα και μπορεί να θηρεύσει, αν βρει, αρκετά θηράματα. Τον γερακάρη δεν τον ενδιαφέρει το πλήθος των θηραμάτων. Το γεράκι θα χτυπήσει το πολύ δύο ή τρία θηράματα μέσα στην ημέρα, και ποτέ οι πτήσεις δεν επαναλαμβάνονται σε συνέχειες, προκειμένου ο γερακάρης να διατηρήσει τον έλεγχο πάνω στο πουλί, ώστε να μην ξεφύγει από την επίβλεψή του.
 
Mε GPS…
 
Είναι πολύ δύσκολη η στιγμή που ένας γερακάρης θα χάσει το γεράκι του. Γι’ αυτό χρησιμοποιείται η τεχνολογία για αποφυγή τέτοιων καταστάσεων.
 
Τα τελευταία χρόνια τα γεράκια εφοδιάζονται και με πομπούς GPS ώστε ανά πάσα στιγμή ο γερακάρης να ξέρει πού είναι το γεράκι του.
 
«Στην Ελλάδα δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν στην κατοχή τους εκπαιδευμένα γεράκια και ο βασικός λόγος είναι τα κενά που υπάρχουν στον νόμο.
 
Τα περισσότερα εκτροφεία λειτουργούν στο εξωτερικό και έτσι είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τα γεράκια να βρει ένα εκπαιδευμένο γεράκι.
 
Η παρέα των γερακάρηδων.
Επίσης λείπει και η γνώση που θα μεταφερθεί στους ενδιαφερόμενους ώστε να εκπαιδεύσουν μόνοι τους τα γεράκια.
 
Αυτό όμως που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ?οικολόγοι? οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ταλαιπωρούμε και κακοποιούμε τα γεράκια. Ενας γερακάρης φροντίζει το γεράκι του με στοργή, αφού αυτό είναι μέσα στην κουλτούρα της ιερακοθηρίας.
 
O Κοσμάς Σκλαβουνάκης.
 
Το γεράκι δεν είναι σαν τον παπαγάλο ή το καναρίνι που ζουν φυλακισμένα μέσα σε ένα κλουβί. Το γεράκι κάνει καθημερινά πτήσεις και ανά πάσα στιγμή είναι ελεύθερο να φύγει αν νιώσει ότι “βασανίζεται” από τον χειριστή του. Το γεράκι από τη φύση του ξέρει να πετάει και να κυνηγάει. Αυτό που κάνει ένας εκπαιδευτής είναι να καταφέρει να τον εμπιστευτεί το γεράκι ώστε να λειτουργούν μαζί», μας λέει ο Κοσμάς Σκλαβουνάκης που ασχολείται πολλά χρόνια με την εκπαίδευση γερακιών.
 
Το γεράκι δεν είναι σαν τον παπαγάλο ή το καναρίνι που ζουν φυλακισμένα μέσα σε ένα κλουβί.
 
Τον κ. Σκλαβουνάκη τον συναντήσαμε στη συγκέντρωση που έκαναν γερακάρηδες από όλη την Ελλάδα για να γνωριστούν, να μιλήσουν για τα γεράκια τους και να κάνουν κάποιες εκπαιδευτικές πτήσεις.
 
Ο Απόστολος Χήνος με έναν θηλυκό πετρίτη.
 
«Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο όμιλοι οι οποίοι είναι προς το παρόν ανενεργοί αλλά πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να ενεργοποιηθούν έτσι ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε νέο κόσμο στην ιερακοθηρία και να περάσουμε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμιά κακοποίηση στα γεράκια και η κατοχή εκπαιδευμένων νόμιμα αγορασμένων γερακιών είναι απολύτως νόμιμη», συνεχίζει ο κ. Σκλαβουνάκης.
 
Το γεράκι από τη φύση του ξέρει να πετάει και να κυνηγάει.
 
«Πρέπει να σας αναφέρω ότι ο όμιλός μας έχει στενή συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ. Αναλαμβάνουμε εκγύμναση πουλιών που μεταφέρονται τραυματισμένα στην ΑΝΙΜΑ ώστε να ανακάμψουν και να απελευθερωθούν στην άγρια φύση.
Οποιος ενδιαφέρεται μπορεί να γίνει μέλος στην Greek falconers association στο Facebook όπου και θα πάρει περισσότερες πληροφορίες», καταλήγει ο κ. Σκλαβουνάκης.
 
Κωνσταντίνος Λουρής
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Κωνσταντίνος Λουρής
 

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα