
Αυτή η επεξεργασμένη πρόταση κατατέθηκε και έγινε αποδεκτή από το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, την ίδια στιγμή που η θήρα του τρυγονιού απαγορεύθηκε σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ρουμανία και η μισή Ιταλία.
Η πρόταση της Κ.Σ.Ε. για τη θήρα του τρυγονιού είναι με τέτοιον τρόπο διαμορφωμένη, ώστε και το αειφόρο κυνήγι του είδους να εξασφαλίζει, αλλά και τις προσαρμογές στις νέες συνθήκες να ικανοποιεί, ώστε η χώρα μας να μην εμπλακεί σε νομικές διελκυστίνδες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όλο το σχέδιο της Κ.Σ.Ε. βασίστηκε στα πολύτιμα στοιχεία που για χρόνια συγκεντρώνει μέσω του προγράμματος θηραματικής κάρπωσης «Άρτεμις», αλλά και στις πολύ καλύτερες πληθυσμιακές συνθήκες που εμφανίζει το τρυγόνι στον Ανατολικό διάδρομο μετανάστευσης, όπου ανήκει και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ της Κ.Σ.Ε. και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η ανώτατη ημερήσια κάρπωση τρυγονιών ανά κυνηγό μειώθηκε για την περσινή κυνηγετική περίοδο στα 6 πουλιά, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε και μία ηλεκτρονική εφαρμογή κυνηγετικής διαχείρισης, η οποία εξασφαλίζει την ελεγχόμενη, ανεκτή και αειφόρο κάρπωση που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιο αναλυτικά, μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο, κάθε κυνηγός θα αποστέλλει τον αριθμό των τρυγονιών που θηρεύει σε κάθε του έξοδο, με σκοπό τα στοιχεία να συγκεντρώνονται σε μία ενιαία τράπεζα πληροφοριών.
Η τήρηση αυτής της υποχρέωση ελέγχεται από τους θηροφύλακες και τα δασικά όργανα, με σκοπό να υπάρχει καθημερινά μία ξεκάθαρη εικόνα για την συνολική κάρπωση τρυγονιών στη χώρα μας.
Όποτε, εάν και όταν η συνολική κάρπωση υπερβεί το θεσπισμένο επιτρεπτό όριο για τη χώρα μας 145.000 το κυνήγι του τρυγονιού θα «κλείνει».
Ποιά είναι τα αποτελέσματα για την κάρπωση στο κυνήγι του τρυγονιού έτσι όπως καταγράφηκαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή; Στο video που ανέβασε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία στο κανάλι της στο Youtube δίνεται η απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Δείτε το video….