Αρχική iHunt.gr Η πυρκαγιά που σπάει όλα τα ρεκόρ: Καίγεται για 21η ημέρα το Παπίκιο όρος στη Ροδόπη

Η πυρκαγιά που σπάει όλα τα ρεκόρ: Καίγεται για 21η ημέρα το Παπίκιο όρος στη Ροδόπη

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Στην 21η ημέρα πέρασε η πυρκαγιά στο Παπίκιο όρος στην οροσειρά της Ροδόπης με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τους ηρωικούς εθελοντές να συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Λόγω του μικροκλίματος που δημιουργείται, της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους και της χλωρίδας η φωτιά καίει πρώτα τη χαμηλή βλάστηση του βουνού και στη συνέχεια θεριεύει. Στα πιο απρόσιτα σημεία επιχειρούν πυροσβέστες που αναγκάζονται για κάνουν πεζοπορία για πολλές ώρες, εθελοντές με αλυσοπρίονα.

SVESTONOF

Εύφλεκτα υλικά

Σημαντικό ρόλο έχουν παίξει τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής που γνωρίζουν τα κατατόπια και όλο αυτό το διάστημα μαζί με τις εθελοντικές ομάδες κάνουν παράλληλη προσπάθεια καθαρισμού του δάσους από διάφορα εύλεκτα αντικείμενα που προφανώς έχουν αφήσει στο πέρασμα τους πρόσφυγες ή και παράνομοι μετανάστες.

«Έχει οριοθετηθεί αλλά δεν έχει σβήσει»

Οπως είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν για πρώτη φορά και μετά από 20 ημέρες καταστροφικής πυρκαγιάς και ηρωικών προσπαθειών των πυροσβεστικών δυνάμεων γίνεται η εκτίμηση πως η πυρκαγικά έχει οριοθετηθεί. «Ναι έχει οριοθετηθεί η φωτιά αλλά δεν έχει σβήσει. Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο μέτωπο αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές διάσπαρτες εστίες που συνεχίζουν να καίνε και να αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για μία μεγάλη αναζωπύρωση».

875 a9be1b9e dafe 4d8a 9857 e36abb0ec49dΜεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στα απόκρημνα σημεία του Παπίκιου όρουςΜεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στα απόκρημνα σημεία του Παπίκιου όρους

«Είναι στο βουνό για εβδομάδες»

«Παραμένουν στο μέτωπο και συντονίζουν επιτελικά οι Αρχιπύραρχοι, Νικόλαος Αθάνατος και Κωνσταντίνος Κούκκουρας. Τους ευχαριστούμε πολύ όλους, τους πυροσβέστες, τους εθελοντές, τους κυνηγούς. Όλοι είμαστε στο πλευρό τους. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι στο βουνό για εβδομάδες. Εδώ και μέρες δίνουν τεράστια μάχη. Το Κέντρο Διαχείρησης Οχημάτων και Πόρων μεταφέρθηκε από τον οικισμό Μίσχου στον οικισμό Θάμνα του δήμου Ιάσμου. Υφίσταται ένα ενεργό μέτωπο στα Βορειοανατολικά του Φυλακίου Μαχαίρα. Βόρεια του οικισμού Μίσχου οριοθετήθηκαν όλα τα ενεργά μέτωπα», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ιάσμου.

875 24e2f093 b890 4350 a3c9 6dc34477d08a

Πανοραμική άποψη του Παπίκιου που εξακολουθεί να καίγεται για 21η ημέραΠανοραμική άποψη του Παπίκιου που εξακολουθεί να καίγεται για 21η ημέρα

Συνάντηση με Στυλιανίδη για μέτρα στήριξης

Ο Οντέρ Μουμίν τις επόμενες ημέρες θα κάνει απολογισμό της καταστροφής που έχει γίνει στην περιοχή, ενώ σήμερα 11/11 θα βρεθεί εκτάκτως στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη με τον οποίο θα συζητήσουν τα μέτρα ανάκαμψης και φυσικά θα ζητήσει βοήθεια ώστε να προστατευτεί το παρθένο δάσος που έχει απομείνει και φυσικά να αποκατασταθεί το περιβάλλον που καταστράφηκε.

Νέα φωτιά στη Μελίταινα

Στο μεταξύ την Τετάρτη 9/11 ξέσπασε νέο μέτωπο στο χωριό Μελίταινα του Δήμου Ιάσμου Ροδόπης. Η Μελίταινα αποτελεί ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στα 543 μέτρα υψόμετρο και είναι άγνωστο προς το παρόν πως ξεκίνησε η φωτιά.

Τι εκτιμούν για τις φωτιές πυροσβέστες και εθελοντές

Ωστόσο πυροσβέστες, εθελοντές και κυνηγοί που επιχειρούν στα απόκρυμνα και απόμακρα σημεία του τεράστιου ορεινού όγκου που φλέγεται τις τελευταίες 21 ημέρες λένε πως οι συνεχείς αναζωπυρώσεις οφείλονται βέβαια στην ανομβρία αλλά και στα πολλά εύλεκτα υλικά που υπάρχουν από πρόχειρους καταυλισμούς λαθρομεταναστών και προσφύγων οι οποίοι ακολουθούν τα ορεινά και δύσβατα μονοπάτια για να διασχίσουν τη Θράκη και να περάσουν μέσω Βουλγαρίας σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και από εκεί στην Ευρώπη.

809 59d15ece a288 4c9e b3f7 d626eba42496Και οι κυνηγετικές οργανώσεις ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεση (Κυνηγοί συμμετείχαν εθελοντικά στον περιορισμό της φωτιάς στο Παπίκιο)

Γεμάτα με σκουπίδια

Είναι εντυπωσιακές οι φωτογραφίες με αγροτικά αυτοκίνητα που είναι φορτωμένα με σκουπίδια σε ένα δάσος που θεωρείται παρθένο που ακόμα και οι κάτοικοι των κοντινών ορεινών χωριών της Ροδόπης αποφεύγουν να επισκεφθούν.

Δύο τραυματίες

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίστηκε ο πυροσβέστης Σπύρος Αϊβαλιώτης και ο εθελοντής πυροσβέστης Φουρκάν Γιουσούφ και τους παρασχέθηκε ιατρική περίθαλψη.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, το μεγαλύτερο τμήμα της περιμέτρου της πυρκαγιάς έχει ελεγχθεί. Στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 31 υδροφόρα οχήματα, 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, με τη συνδρομή του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μηχανήματα έργου για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Μεγάλη ζημιά σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Με βάση τα διανυσματικά δεδομένα που εκδόθηκαν από το Copernicus Emergency Mapping Service (EMS), η συνολική καμένη έκταση μέχρι το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 08:43 ήταν 20.162 στρέμματα. Τα 16.960 στρέμματα αντιστοιχούσαν στην Ελλάδα και τα 3.202 στρέμματα στη Βουλγαρία. Την τελευταία εβδομάδα που υπήρξε και η μεγάλη αναζωπύρωση εκτιμάται πως η συνολική ζημιά στο παρθένο δάσος σε Ελλάδα και Βουλγαρία θα αγγίξει τα 25.000 στρέμματα.

875 4ed2f49f 3969 4247 820b 8e14d0c54066Η εικόνα του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) διακρίνεται η περίμετρος της καμένης έκτασης που αντιστοιχεί στην Ελλάδα (μπλε περίγραμμα) και στη Βουλγαρία (πράσινο περίγραμμα)Η εικόνα του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) διακρίνεται η περίμετρος της καμένης έκτασης που αντιστοιχεί στην Ελλάδα (μπλε περίγραμμα) και στη Βουλγαρία (πράσινο περίγραμμα)

Εκτίμηση μετά το σβήσιμο

Η ολοκληρωμένη χαρτογράφηση της καμένης έκτασης θα πραγματοποιηθεί από το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ), όταν υπάρχουν διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες (Sentinel-2) χωρίς σύννεφα και ενεργά μέτωπα.

Στην εικόνα του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) διακρίνεται η περίμετρος της καμένης έκτασης που αντιστοιχεί στην Ελλάδα (μπλε περίγραμμα) και στη Βουλγαρία (πράσινο περίγραμμα), σύμφωνα με τα διανυσματικά δεδομένα του Copernicus EMS στις 5/11/2022.

Πηγή : ΕΘΝΟΣ

 


Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα