Αρχική iHunt.gr Η θηροφυλακή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αχιπελάγους

Η θηροφυλακή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αχιπελάγους

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Η Θηροφύλαξη αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο των κυνηγών για τη φροντίδα της φυσικής κληρονομιάς και την προστασία της βιοποικιλότητας.

SVESTONOF

Ο ρόλος τους δεν περιορίζεται μόνο σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με την άσκηση της θήρας αλλά γενικότερα παρεμβαίνουν σε ενέργειες που απειλούν το Φυσικό Περιβάλλον, όπως ρίψη μπάζων, εμπρησμοί, παράνομη βόσκηση, υλοτομία, κ.α.

Οι θηροφύλακες έχουν πολυλειτουργικό ρόλο αφού είναι υπεύθυνοι για την πρόληψη και καταστολή της λαθροθηρίας ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουν ενεργά σε έργα βελτίωσης των βιοτόπων, συνδράμουν το επιστημονικό προσωπικό στην υλοποίηση προγραμμάτων (στο κομμάτι της συλλογής δειγμάτων), ενώ τέλος πραγματοποιούν εθελοντική υποστήριξη προς την πολιτεία, κατά την εκδήλωση άσχημων καιρικών φαινομένων.

Οι 11 Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες του Αρχιπελάγους έχουν διενεργήσει έως και τον Σεπτέμβριο του 2022, 2015 ελέγχους (αριθμός αυξημένος κατά 25% σε σχέση με το 2021), ενώ οι μηνύσεις που έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες αφορούν (μέχρι στιγμής) παραβάσεις περί θήρας, θήρα εντός ΚΑΖ, άρνηση ελέγχου –απείθεια, παράνομη οπλοκατοχή, αιχμαλωσία ωδικών πτηνών και Μηχανήματα Μιμητικών Φωνών (ορτυκιού).

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι οι θηροφύλακες είναι επιφορτισμένοι με την συλλογή βιολογικών δειγμάτων για το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ στο οποίο (συνδυαστικά με τα ερωτηματολόγια ΑΡΤΕΜΙΣ που προμηθεύεστε από τους Κυνηγετικούς σας Συλλόγους) συλλέγονται δείγματα που αφορούν συγκεκριμένα θηρεύσιμα είδη. Η συλλογή και επεξεργασία των δειγμάτων αυτών από την επιστημονική Ομάδα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την διασφάλιση της Κυνηγετικής δραστηριότητας.

Αν σας ζητηθεί κατά τον έλεγχο η δεξιά φτερούγα μπεκάτσας, τσίχλας, πέρδικας ή το δεξί μπροστινό πόδι λαγού αφορά το πρόγραμμα αυτό και η συνδρομή σας είναι απαραίτητη για την συλλογή στοιχείων που τεκμηριώνουν την θήρα.


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα