Αρχική iHunt.gr Η Βαρκελώνη προσέλαβε πρόβατα και κατσίκες για την αντιμετώπιση των φωτιών

Η Βαρκελώνη προσέλαβε πρόβατα και κατσίκες για την αντιμετώπιση των φωτιών

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Μια “τετράποδη ταξιαρχία”, αποτελούμενη από 290 πρόβατα και κατσίκες, ανέλαβε τον ρόλο του… πυροσβέστη στο πάρκο Collserola της Βαρκελώνης.

SVESTONOF

Αντικαθιστώντας τις σειρήνες με κουδούνια, οι αρχές τις Βαρκελώνης “προσέλαβαν” πρόβατα και κατσίκες ως… πυροσβέστες στο μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της πόλης.

Η “τετράποδη ταξιαρχία”, αποτελούμενη από 290 πρόβατα και κατσίκες, είχε μόνο ένα καθήκον: να μασάει όσο το δυνατόν περισσότερη βλάστηση.

Η άφιξη των ζώων έκανε τη Βαρκελώνη ένα από τα τελευταία μέρη που υιοθετούν μια πανάρχαια στρατηγική για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, καθώς οι αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο έρχονται αντιμέτωποι με την αύξηση των ακραίων φαινομένων, της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας.

Η ιδέα είναι απλή: οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από πυρκαγιές «παραδίδονται» στα ζώα που βόσκουν, τα οποία μασάνε και ποδοπατούν την ξηρή βλάστηση που διαφορετικά θα μπορούσε να συσσωρευτεί ως καύσιμη ύλη για πυρκαγιές. Είτε τα ζώα είναι ημιάγρια, είτε επιβλέπονται από κάποιον βοσκό που συνήθως παίρνει χρήματα για τον κόπο του, η καλή δουλειά που γίνεται συνήθως αφήνει πίσω της ένα τοπίο που μπορεί να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη.΄

Όπως μεταδίδει ο Guardian, στη Βαρκελώνη, το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε στο πάρκο Collserola, έναν χώρο πρασίνου 8.000 στρεμμάτων που βρίσκεται πάνω από την πόλη και στον οποίο εκδηλώνονται κατά μέσο όρο 50 πυρκαγιές ετησίως, λέει ο Eloi Badia, δημοτικός σύμβουλος της Βαρκελώνης για την αντιμετώπιση έκτακτων κλιματικών προβλημάτων.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η στοχευμένη βόσκηση μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με άλλες μεθόδους πρόληψης πυρκαγιών, όπως η εκκαθάριση και η ελεγχόμενη καύση, δήλωσε η Julia Rouet-Leduc, ερευνήτρια στο Γερμανικό Κέντρο Ολοκληρωμένης Έρευνας για τη Βιοποικιλότητα στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας.

Στη Βαρκελώνη, όπου το πιλοτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα, σχεδιάζεται τώρα η επέκτασή του με έως και τρία κοπάδια σε περισσότερους χώρους πρασίνου της πόλης.

Πηγή :https://www.news247.gr/


Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα