Αρχική iHunt.gr Καύσωνας: Πώς τον ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες και ποια η σχέση με τα… σκυλιά

Καύσωνας: Πώς τον ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες και ποια η σχέση με τα… σκυλιά

Είχαν πλάσει ένα μύθο που συνδυάζει έναν κυνηγό, τα σκυλιά του και την ανατολή του πιο λαμπρού αστέρα του ουρανού

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Ο καύσωνας ταλαιπωρούσε και τους αρχαίους Έλληνες που είχαν πλάσει ένα γοητευτικό μύθο για να εξηγήσουν το φαινόμενο, έναν μύθο που συνδυάζει μυθολογία και αστρονομία.

Αυτόν τον μύθο εξηγεί στο TikTok ο mythologist, ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Λουκόπουλος.

Δείτε βίντεο:

@the_mythologist_ Αρχαιοι καύσωνες! #mythologist #history #learnontiktok #fyp #foryou #ζεστη ♬ πρωτότυπος ήχος – The Mythologist

Στα αρχαία ελληνικά αποκαλούσαν τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού «κυνάδες ημέρες» που έρχονταν όταν ανέτειλε τα ξημερώματα μαζί με τον Ήλιο ο Σείριος, ο πιο λαμπρός αστέρας του ουρανού.

Ο Σείριος ανήκει στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός που αναπαριστά ένα από τα σκυλιά του Ωρίωνα, του μυθικού κυνηγού. Όπως πίστευαν οι αρχαίοι, ο Σείριος με την πνοή του έφερνε την ξηρασία στους ανθρώπους. Όταν το σκυλί πέθανε μεταμορφώθηκε σε αστερισμό.

Ο Ωρίωνας, ο Μεγάλος Κύων και ο Μικρός Κύων (το δεύτερο σκυλί του Ωρίωνα) είναι αστερισμοί που από την Ελλάδα φαίνονται καλύτερα τους χειμερινούς μήνες. Το καλοκαίρι φαίνονται για λίγο πριν ανατείλει ο Ήλιος.

Την ίδια αντίληψη για τον Σείριο και τις «σκυλίσιες» ημέρες του καύσωνα είχαν και οι Ρωμαίοι, που τις ονόμαζαν «dies caniculares». Το ίδιο πέρασε και στα αγγλικά, που μιλάμε για τις «dog days» και στα γαλλικά όπου ο καύσωνα λέγεται «canicule».

Πηγή :ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα