
Του Δρος Χρήστου Κ. Σώκου
Ο Μάρτιος είναι ένας σημαντικός μήνας για την αναπαραγωγή του λαγού. Η νεογνική θνησιμότητα, σύμφωνα με έρευνες στην Ευρώπη, αναδεικνύεται ως ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει σοβαρά τους πόσους τελικά λαγούς θα συναντήσουμε στον κυνηγότοπο. Για τα νεογνά του κουνελιού, ως γνωστό, το λαγούμι προσφέρει προστασία – το νεογνό του λαγού όμως είναι από την πρώτη ημέρα εκτεθειμένο…
Μια σπουδαία έρευνα διεξήχθη σε πεδινές περιοχές της Ελβετίας και δημοσιεύτηκε το 2020. Τοποθετήθηκαν ραδιοπομποί σε 63 νεογνά (ηλικίας μιας έως 22 ημερών κατά τη σύλληψη) και παρακολουθούνταν καθημερινά. Η πιθανότητα επιβίωσης για τον πρώτο μήνα ζωής εκτιμήθηκε σε μόλις 18%. Δηλαδή από τα 100 λαγουδάκια μόνο 18 επιβιώνουν στην ηλικία του ενός μήνα, κάτι που οδηγεί σε μείωση του πληθυσμού στην περιοχή έρευνας.
Άρπαγες, γεωργικές εργασίες και καιρός αποτελούν τους κύριους παράγοντες θνησιμότητας.
Οι ερευνητές εντόπισαν αρνητική επίδραση της βροχόπτωσης στην επιβίωση των νεογνών, ενώ η ελάχιστη θερμοκρασία αέρα φαίνεται να παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Αυτό επαληθεύεται και από άλλες έρευνες που δείχνουν πως η υγρασία και οι βροχοπτώσεις έχουν αρνητική επίδραση στα νεογνά του λαγού. Το βρεγμένο τρίχωμα δε θερμομονώνει ικανοποιητικά, σε αντίθεση με το στεγνό τρίχωμα που μπορεί να βοηθήσει τα νεογνά να αντιπαρέρχονται και να επιβιώνουν σε θερμοκρασίες έως -8°C.
Από την έρευνα εντοπισμού και σύλληψης νεογνών λαγού στην Ελβετία.
Όταν όμως τα νεογνά δέχονται βροχή και είναι σε θέση με πολλή υγρασία είναι πιθανό να οδηγηθούν στο θάνατο ακόμα και σε θερμοκρασίες πάνω από 0°C λόγω των αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων για θερμορύθμιση.
Επιπλέον, η εξάπλωση των ενδοπαρασίτων όπως τα κοκκίδια ή τα νηματώδη ευνοείται από τον υγρό καιρό.
Σε έρευνα στην Αυστρία βρέθηκε επίσης πως λαγουδάκια <7 ημερών ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι παίρνουν μέσω του γάλακτος όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από 8°C. Τότε η διατροφή της εγκύου λαγίνας και του νεογνού έχει μεγάλη σημασία.
Ποώδη φυτά με υψηλό περιεχόμενο σε λίπος, όπως το αγριοράδικο ή πικροράδικο (Taraxacum officinalis) βοηθούν σοβαρά στην επιβίωση όταν αναπτύσσονται στο ενδιαίτημα του λαγού. Επίσης πυκνοί φυσικοί φράκτες, αγραναπαύσεις και αναχώματα συμβάλλουν στην προσφορά στεγνών καταφυγίων στους κάμπους.