Αρχική Περιβαλλον Νεκρός μαυρόγυπας από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια στη Ροδόπη

Νεκρός μαυρόγυπας από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια στη Ροδόπη

από iHunt Team

demobannerΤον θάνατο μαυρόγυπα από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια αιολικού σταθμού εντός της περιοχής του δικτύου Natura 2000, στο Νομό Ροδόπης, γνωστοποίησε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς.

Το περιστατικό που σημειώθηκε στην Κοιλάδα Φιλιούρη, κατέγραψαν οι κάμερες του εγκατεστημένου συστήματος αποτροπής πρόσκρουσης που φέρει η ανεμογεννήτρια.

Ο νεκρός μαυρόγυπας, με το όνομα Έκτορας, είχε μαρκαριστεί το 2018 ως νεοσσός και από τον Οκτώβριο του 2021 έφερε πομπό που είχε τοποθετηθεί από το εξειδικευμένο προσωπικό του πρώην Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, Λευκίμης, Σουφλίου, στο πλαίσιο επιστημονικής παρακολούθησης του είδους.

Ακρωτηριάστηκε το πουλί κατά την πρόσκρουση

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψαν οι κάμερες, κατά την πρόσκρουση με το πτερύγιο της ανεμογεννήτριας το πουλί ακρωτηριάστηκε και η δεξιά του φτερούγα αποκόπηκε από το σώμα. Υπάλληλοι της εταιρίας στην οποία ανήκει το αιολικό πάρκο παρέλαβαν την επομένη μέρα το ακρωτηριασμένο πουλί το οποίο και παρέδωσαν στη Δασική Υπηρεσία που ενημέρωσε τον ΟΦΥΠΕΚΑ ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την εξακρίβωση των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη το περιστατικό.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς σημειώνει ότι τα έτη 2016 έως και 2021 τοποθετήθηκαν συνολικά 40 δορυφορικοί πομποί σε μαυρόγυπες στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές ζωτικής σημασίας για τα πουλιά δύναται να έχει μοιραίες συνέπειες

Επ’ αφορμή τού εν λόγω περιστατικού, η Μονάδα κάνει λόγο για αναποτελεσματικότητα των αυτοματοποιημένων συστημάτων αποτροπής πρόσκρουσης σε περιοχές απ’ όπου τα πουλιά διέρχονται με μεγάλη συχνότητα. «Το περιστατικό επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά τις ανησυχίες μας σχετικά με τις επιπτώσεις της χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε περιοχές υψηλής σημασίας για τα πουλιά», αναφέρει μεταξύ άλλων η βιολόγος της Μονάδας Σύλβια Ζακκάκ, συμπληρώνοντας πως «παρόλο που οι ενέργειες εκτελέστηκαν από το σύστημα με βάση το προβλεπόμενο πρωτόκολλο, δεν ήταν επαρκείς για την αποτροπή της πρόσκρουσης, καθώς δεν κατέστη δυνατή η έγκαιρη παύση της περιστροφής του ρότορα».

Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη συστηματική έρευνα του WWF Ελλάς την περίοδο 2008-2010 για νεκρά πουλιά σε υφιστάμενα αιολικά πάρκα στην ευρύτερη περιοχή, είχαν βρεθεί τέσσερα όρνια, ένας μαυρόγυπας, δύο φιδαετοί, ένας γερακαετός, τρεις γερακίνες, δύο ξεφτέρια, ένας καλαμόκιρκος, 84 μικρόπουλα και 194 νυχτερίδες.

«Η μόνη αποτελεσματική προσέγγιση για την εξασφάλιση της ακεραιότητας του δικτύου Natura 2000 είναι η ορθή χωροθέτηση των έργων», καταλήγει η ανακοίνωση της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς.Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα