Αρχική iHunt.gr O χάρτης των τρυγονιών λίγο πριν την έναρξη

O χάρτης των τρυγονιών λίγο πριν την έναρξη

από iHunt Team
iliospora3

Print Friendly, PDF & Email
demobanner
Η πανσέληνος στο τέλος του προηγούμενου μήνα σηματοδότησε την αρχή των περασμάτων από βορά προς νότο. 
 
έτσι και φέτος τον χορό άνοιξαν οι πελαργοί και αμέσως μετά την σκυτάλη πήραν οι τσαλαπετεινοί. Τις προηγούμενες δυο εβδομάδες σε όλη σχεδόν την Ελλάδα έκαναν την εμφάνισή τους οι τσαλαπετεινοί. Από την Θεσσαλονίκη έως και την Κρήτη.
 
Για τα τρυγόνια η φετινή χρονιά ξεκίνησε καλά αφού αρκετά τρυγόνια πέρασαν την ανοιξη και πολλά από αυτά παρέμειναν στη χώρα μας για φωλεοποοίηση. Όμως για τρυγόνια μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλη κουβέντα μην πεις. Μια ξαφνική μπόρα, ένα μπουρίνι μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας τοπικής ή μεγαλύτερης μετατόπισης.
 
Πρόσφατα η κακοκαιρία που έπληξε τα γειτονικά ΣΚΟΠια ανάγκασε πολλά τρυγόνια να μετακομίσουν στη χώρα μας, όμως μια μπόρα λίγο πριν την έναρξη μπορεί να τα αναγκάσει να πάνε νοτιότερα.
 
Πάντα κάποια επιλεγμένα μέρη θα κρατούν τρυγόνια. Στο Κιλκίς, στις Σέρρες στον Στρυμόνα, στην Ορεστιάδα, στους Μεταξάδες, στο Αγρίνιο, όλο και κάποια τρυγόνια θα υπάρχουν. Τα βρίσκουν οι… ορκισμένοι τρυγονάδες. Αυτοί που ασχολούνται για εβδομάδες πριν από την έναρξη, που τα ψάχνουν με πολλά ανιχνευτικά. Κάτι που δεν είναι εύκολο για τον πολύ κόσμο.
 
Στον κάμπο τα τρυγόνια αρχίζουν να μαζεύονται από τις αρχές Αυγούστου.Μερικές εβδομάδες πριν σε πολλές περιοχές δεν υπήρχε ίχνος τρύγονιού ενώ τώρα σε κα΄ποιες από αυτές εγκαταστάθηκαν τρύγονια. 
 
Μην ξεχνάμε ότι τα πουλιά μετατοπίζονται ανάλογα και με το που θα βρουν τροφή. ¨οσο καιρό βρίσκουν τροφή στα θερισμένα δημητριακά τα βρίσκουμε στις καλαμιές αλλά αργότερα μόλις ωριμάζει ο αγαπημένος τους ηλιόσπορος επιλέγουν αυτά τα χωράφια για να τραφούν. 
 
Οι τρυγονάδες τα ξέρουν αυτά αλλά και πολλά άλλα για την συμπεριφορά των τρυγονιών και  οι περιπλανήσεις και οι εξερευνήσεις τους, όσο περνούν οι μέρες, πυκνώνουν.
 
Εμείς θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε ότι πληροφορίες έχουμε για τους πληθυσμούς των τρυγονιών αλλά πρέπει να ξέρετε ότι αυτές οι πληροφορίες αφορούν αυτά που είδαμε μια εβδομάδα νωρίτερα.
 
Θεσσαλονίκη
 
Αρκετά τρυγόνια στο νομό, εκεί όπου έχει συνέχεια τα τελευταία χρόνια. 
 
Κιλκίς
 
Πολλά ηλιόσπορα στο Κιλκίς και την τελευταία εβδομάδα πύκνωσαν σε μεγάλο βαθμό οι αφίξεις των τρυγονιών.
 
Βέροια
 
Αν και πριν λίγο καιρό δεν υπήρχαν τρυγόνια, όσο περνάνε οι μέρες φαίνονται περισσότερα.
 
Καστοριά
 
Την περασμένη εβδομάδα αρκετά τρυγόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα χωράφια με κουκιά.
 
Σέρρες – Δράμα – Καβάλα
 
Ικανοποιημένοι φαίνονται οι κυνηγοί μετά τις εξερευνητικές εξόδους των τελευταίων ημερών. Όμως οι βροχές των τελευταίων ημερών ίσως δράσουν αρνητικά.
 
Θράκη
 
Η Θράκη παραδοσιακά κρατάει μεγάλους πληθυσμούς τρυγονιών. Μπορεί να μην είναι τόσα πολλά όσα άλλες χρονιές αλλά οι κυνηγοί είναι ικανοποιημένοι.
 
Καλές οι πληροφορίες αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να τσεκαριστούν λίγες μόνο μέρες πριν από την έναρξη. Οι άνθρωποι του βουνού και του δάσους, τσοπάνηδες, κτηνοτρόφοι, καλλιεργητές, σίγουρα ξέρουν πού έχει τρυγόνια.
Αν μας δώσουν την καλή πληροφορία, θα πρέπει να τη διασταυρώσουμε πηγαίνοντας δύο, τρία πρωινά αλλά και απογεύματα για εξακρίβωση. Πολλές φορές η πληροφορία μπορεί να είναι λάθος. Δεν είναι λίγες οι φορές που την έχουμε πατήσει από ράδιο αρβύλα.
 
Καλή έναρξη και καλή κυνηγετική χρονιά σε όλους τους κυνηγούς.
 
Η συντακτική ομάδα του iHunt.gr
 


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα