Αρχική iHunt.gr Ο γηραιότερος πλάτανος της Ευρώπης βρίσκεται στο Πήλιο

Ο γηραιότερος πλάτανος της Ευρώπης βρίσκεται στο Πήλιο

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Η Τσαγκαράδα είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά, στο Πήλιο, όπου οι επισκέπτες πηγαίνουν ως εκεί κάθε εποχή του χρόνου.

Ένα από τα αξιοθέατα που την έχει κάνει ξακουστή είναι ένας από τους γηραιότερους πλατάνους της Ελλάδας και όπως λέγεται ίσως και της Ευρώπης.

Ο γηραιότερος πλάτανος και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, την Αγία Παρασκευή. Η πλατεία πήρε το όνομα από το ναό που βρίσκεται εκεί. Ο ναός ολοκληρώθηκε το 1909 και είναι ο μόνος που δεν βλέπει στην ανατολή λόγω του μεγαλύτερου πλατάνου που μετράει πάνω από 1.000 χρόνια. «Κατ εξαίρεση και με σεβασμό προς το χιλιόχρονο πλάτανο» λένε οι κάτοικοι του χωριού, αφού έχει δοθεί ειδική άδεια από το Πατριαρχείο!

Η περίμετρος του κορμού του ανέρχεται στα 15 μέτρα, ενώ η κώμη του είναι τόσο μεγάλη ώστε είναι δυσχερής η μέτρησή της.

Μάλιστα, πολλοί κάτοικοι και γνώστες της ευρύτερης περιοχής υποστηρίζουν ότι ο πλάτανος οφείλει το μέγεθος και τη μακροζωία του στις φυσικές πηγές, πάνω στις οποίες έχει απλώσει τις ρίζες του. Από τα πιο χαρακτηριστικά της ανάπτυξης του πλατάνου είναι το πλακόστρωτο της πλατείας, το οποίο κάθε περίπου 15 χρόνια ανακατασκευάζεται, καθώς οι πλάκες ανασηκώνονται σε πολλά σημεία και δημιουργούν πρόβλημα στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Πηγή :https://gegonota.news/


Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα