Αρχική » Grid with Sidebar » Οι νέες οδηγίες για τον μετριασμό των επιπτώσεων της γρίπης των πτηνών στα άγρια πτηνά

Οι νέες οδηγίες για τον μετριασμό των επιπτώσεων της γρίπης των πτηνών στα άγρια πτηνά

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Κατευθυντήριες γραμμές για την υποστήριξη των διαχειριστών γης και των ορνιθολόγων.

SVESTONOF

Περιλαμβάνει συμβουλές για τη μείωση της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος

Η Defra και η κυβέρνηση της Ουαλίας εξέδωσαν σήμερα πρακτικές οδηγίες για την υποστήριξη των διαχειριστών γης, του κοινού και των ορνιθολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά την αντιμετώπισή τους στην αυξανόμενη απειλή της γρίπης των πτηνών για τα άγρια πτηνά, οι οποίες λειτουργούν παράλληλα με την κυβερνητική δράση για την παρακολούθηση της νόσου.

Η “Στρατηγική μετριασμού της γρίπης των πτηνών στα άγρια πτηνά στην Αγγλία και την Ουαλία” καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες αυτές, μαζί με την κυβέρνηση και τους εταίρους της για την υλοποίηση, μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της γρίπης των πτηνών στους πληθυσμούς των άγριων πτηνών, προστατεύοντας παράλληλα τη δημόσια υγεία, το ευρύτερο περιβάλλον και την αγροτική οικονομία.

Η νέα οδηγία συμβουλεύει τους διαχειριστές γης για το πώς να καταστήσουν τις φυσικές περιοχές ασφαλείς για το κοινό, για παράδειγμα με την προσθήκη πινακίδων που προειδοποιούν τους επισκέπτες για τον κίνδυνο της γρίπης των πτηνών και τι μπορούν να κάνουν για να προστατευτούν, και με την ύπαρξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης που θα τους επιτρέπουν να ανταποκρίνονται γρήγορα σε περιπτώσεις εμφάνισης κρουσμάτων.

Η καθοδήγηση καθορίζει την προσέγγιση της κυβέρνησης για την παρακολούθηση της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών στους πληθυσμούς άγριων πτηνών και την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ασθένεια κατανέμεται γεωγραφικά και σε ποια είδη πτηνών, με βάση τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και τα πιο πρόσφατα επιστημονικά και ορνιθολογικά στοιχεία. Είναι επίσης σύμφωνη με τη στρατηγική της κυβέρνησης για τον έλεγχο των δηλωτέων ασθενειών των πτηνών για τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Οργανισμός Υγείας των Ζώων και των Φυτών (APHA) εφαρμόζει ένα ετήσιο πρόγραμμα επιτήρησης σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία σε βρεθέντα νεκρά άγρια πτηνά, το οποίο επιτρέπει στους κορυφαίους παγκοσμίως ερευνητές μας να κατανοήσουν καλύτερα το τελευταίο στέλεχος και τον τρόπο εξάπλωσής του. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας, πάνω από 1.500 άγρια πτηνά έχουν επιστρέψει θετικά αποτελέσματα από περισσότερες από 360 τοποθεσίες και 61 διαφορετικά είδη.

Μια οκταμελής ερευνητική κοινοπραξία δρομολογήθηκε από το APHA και έλαβε χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. λιρών για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών για την αντιμετώπιση της επιδημίας της γρίπης των πτηνών. Οι παγκοσμίως κορυφαίοι ερευνητές της θα συμβάλουν στην οικοδόμηση της κατανόησής μας σε διάφορους βασικούς τομείς, μεταξύ άλλων γιατί τα σημερινά στελέχη του ιού έχουν σχηματίσει μεγαλύτερες και μακρύτερες εστίες και στην κατανόηση της μετάδοσης και της μόλυνσης σε διαφορετικούς πληθυσμούς πτηνών.

Ο υπουργός βιοασφάλειας της Defra Lord Benyon δήλωσε: “Τα άγρια πτηνά μας αντιμετωπίζουν εξαιρετικές πιέσεις από τη γρίπη των πτηνών φέτος και έχουμε δει τις τραγικές επιπτώσεις που είχε – ιδιαίτερα στις αποικίες των θαλασσοπουλιών μας. Συμμερίζομαι σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που ενδέχεται να έχει η γρίπη των πτηνών στους αναπαραγωγικούς πληθυσμούς άγριων πτηνών στο μέλλον, ιδίως εκείνων που φωλιάζουν σε μεγάλους αριθμούς και αντιπροσωπεύουν ορισμένα από τα σπανιότερα και πολύ αγαπητά είδη μας.

“Χρηματοδοτούμε ένα επιστημονικό πρόγραμμα παγκόσμιας πρωτοπορίας για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς εξαπλώνεται η γρίπη των πτηνών στα άγρια πτηνά και η σημερινή καθοδήγηση θα βοηθήσει τους διαχειριστές γης, τους ορνιθολόγους και το κοινό να διαχειριστούν ορισμένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους για να εξετάσουμε τυχόν περαιτέρω ενέργειες που μπορούμε να αναλάβουμε”.

Η Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής της ουαλικής κυβέρνησης Julie James δήλωσε: “Η κυβέρνηση της Ουαλίας είναι υπεύθυνη για την κλιματική αλλαγή: “Ευτυχώς, οι πληθυσμοί άγριων πτηνών της Ουαλίας έχουν μέχρι στιγμής ξεφύγει από τις μαζικές θνησιμότητες που παρατηρήθηκαν στη Σκωτία και την Αγγλία, αλλά παραμένουμε σε εξαιρετική επαγρύπνηση για τους κινδύνους της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI).

“Εκτός από τη συνεργασία με την Defra και τους εταίρους μας για τη δημιουργία της διασυνοριακής στρατηγικής μετριασμού της γρίπης των πτηνών στα άγρια πτηνά στην Αγγλία και την Ουαλία, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, έχουμε αναστείλει όλες τις δακτυλιώσεις και την καταγραφή των φωλιών των θαλασσοπουλιών στην Ουαλία ως απάντηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ΓΠΧΠ στο Anglesey και στο Ceredigion και στο γειτονικό νησί Grassholm.

“Η Ουαλία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία Manx shearwaters στον κόσμο, την τρίτη μεγαλύτερη αποικία gannet, καθώς και μεγάλες αποικίες άλλων θαλασσοπουλιών, όπως γλάροι, γλάροι και γλαρόνια. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τη συνεχιζόμενη κατάσταση και προτρέπουμε όποιον βλέπει ένα νεκρό πουλί να το αναφέρει και να μην το αγγίξει”.

Το φετινό ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών είναι το μεγαλύτερο και το μακροβιότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλά μέρη της Ευρώπης, με τις λοιμώξεις να συνεχίζονται πέραν της κανονικής χειμερινής περιόδου και να πλήττουν πλέον άγρια πτηνά και αποικίες αναπαραγωγής θαλασσοπουλιών που συνήθως δεν προσβάλλονται. Μεγάλη θνησιμότητα σπάνιων θαλασσοπουλιών, από ύποπτη γρίπη των πτηνών, έχει αναφερθεί σε εμβληματικές τοποθεσίες όπως τα νησιά Farne, όπου ζουν γκιλομούρες, γλαρόνια και αρκτικές γλαρόνες, και το νησί Coquet, όπου κατοικεί ο μοναδικός αναπαραγωγικός πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου από ροδοχελίδονο.

Τα θαλασσοπούλια του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελούν σημαντικό μέρος της φυσικής μας κληρονομιάς και η προστασία τους αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση, με τη μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των πληθυσμών να είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των επιπτώσεων μιας σειράς παραγόντων στους διεθνούς σημασίας πληθυσμούς των αναπαραγόμενων θαλασσοπουλιών μας. Έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, το οποίο περιλαμβάνει τοποθεσίες για την προστασία των θαλασσοπουλιών, και η πρόσφατα δημοσιευθείσα πρωτοβουλία μας για τον μετριασμό των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων θα προσδιορίσει δράσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν μια από τις σημαντικότερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα θαλασσοπούλια μας.

Εκτός από το υφιστάμενο πρόγραμμα παρακολούθησης των θαλασσοπουλιών, η Natural England και η Natural Resources Wales έχουν δημιουργήσει συστήματα αναφοράς των θαλασσοπουλιών για τη συλλογή βασικών δεδομένων σχετικά με τη θνησιμότητα των πτηνών σε τόπους αναπαραγωγής και έχουν λάβει εντολή από την Defra και την κυβέρνηση της Ουαλίας να αξιολογήσουν την ευπάθεια των ειδών θαλασσοπουλιών υπό το πρίσμα των πιέσεων που αντιμετωπίζουν. Τα έργα αυτά θα συμβάλουν στην ενημέρωση για μελλοντικά σχέδια ανάκαμψης των ειδών και στον προσδιορισμό συγκεκριμένων δράσεων που μπορούν να αναληφθούν για τη στήριξη της αύξησης των πληθυσμών.

Η Defra και η Κοινή Επιτροπή Διατήρησης της Φύσης θα συνεργαστούν επίσης με βασικούς εμπειρογνώμονες για να αξιολογήσουν πώς μπορούν να βελτιωθούν οι δράσεις διατήρησης και παρακολούθησης ώστε να βοηθηθούν οι πληθυσμοί να ανακάμψουν. Το έργο αυτό θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες για να αντιδράσει σε μελλοντικά περιστατικά γρίπης των πτηνών σε άγρια πτηνά και να αξιολογήσει εάν πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την προστασία αυτών των σημαντικών ειδών.

Η καθοδήγηση επιβεβαιώνει επίσης την προσέγγισή μας για την απομάκρυνση και διάθεση των νεκρών άγριων πτηνών. Δεν συνιστούμε την απομάκρυνση των πτωμάτων άγριων πτηνών, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις που ορίζονται στη στρατηγική. Αυτό οφείλεται στα περιορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η απομάκρυνσή τους μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης μεταξύ των πτηνών, καθώς το φυσικό περιβάλλον είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό μολυσμένο με τον ιό. Εάν απαιτείται η απομάκρυνση, είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη της γης ή των τοπικών αρχών στην περίπτωση δημόσιων περιοχών να μεριμνήσουν για την ασφαλή διάθεση και να καλύψουν κάθε σχετικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες για τα ζωικά υποπροϊόντα.

Απόδοση στα Ελληνικά : Αλέξανδρος Παλαιολόγος


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ