Αρχική iHunt.gr Όρος Δίκτη: Ο μυθικός τόπος γέννησης του Δία που εντάχθηκε στα «Απάτητα Βουνά»

Όρος Δίκτη: Ο μυθικός τόπος γέννησης του Δία που εντάχθηκε στα «Απάτητα Βουνά»

Δόθηκε το νομικό πλαίσιο για την προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητάς του

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Ορος Δίκτη: «Τα Ηλύσια Πεδία της Αρχαιότητας» εντάχθηκαν στα «Απάτητα Βουνά» – Αναγνωρίζεται η βιοποικιλότητα και η μυθολογική σπουδαιότητα της περιοχής.

Μετά τα Λευκά Όρη (Χανιά και Ρέθυμνο), το όρος Σάος (Σαμοθράκη), τον Σμόλικα (Ιωάννινα και Γρεβενά), το όρος Τύμφη (Ιωάννινα), τον Ταΰγετο (Λακωνία και Μεσσηνία), το όρος Χατζή (Τρίκαλα), τα Άγραφα (Καρπενήσι και Καρδίτσα) και το Μαίναλο (Αρκαδία), το όρος Δίκτη στο Λασίθι, ο μυθικός τόπος γέννησης του Δία, είναι ο ορεινός όγκος που συγκαταλέχθηκε στα «Απάτητα Βουνά» έπειτα από απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά.

Με συνολική έκταση 66,29 τ.χλμ και υψομετρικό εύρος από 900 έως και 2.148 μέτρα το Όρος Δίκτη ή αλλιώς τα Λασιθιώτικα Όρη, που εκτείνονται νότια του οροπεδίου Λασιθίου και του Δικταίου Άντρου (τοποθεσία που κατά τη μυθολογία γεννήθηκε ο Δίας), σύμφωνα με τον δήμαρχο Οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη, αποτελούν τα «Ηλύσια Πεδία της αρχαιότητας».

«Η ένταξη του όρους Δίκτη στα «Απάτητα Βουνά» είναι μια σπουδαία εξέλιξη» επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερο καθεστώς, μέσω του οποίου «αναγνωρίζεται τόσο η βιοποικιλότητα της περιοχής, όσο και η μυθολογική της σπουδαιότητα» και πως αποτελεί μια «συμβολική απόφαση με την οποία επιτυγχάνεται κατά μία έννοια η δέσμευση το μυθικό όρος να μην αλλοιωθεί, να μην απαξιωθεί και να μην υποτιμηθεί από ανθρώπινες παρεμβάσεις».

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, μέσω της ένταξης στα «Απάτητα Βουνά» του όρους Δίκτη, δίδεται το νομικό πλαίσιο, το οποίο, όπως τόνισε, «θα αποτελέσει μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να κινηθούμε, έναν άξονα αναγνώρισης αυτής της ατόφιας κρητικής φύσης, των άγριων βουνών, που βρίθουν από αρχαιολογικά στοιχεία και ξεχωριστά στοιχεία χλωρίδας αλλά και πανίδας».

Με την ένταξη στα «Απάτητα Βουνά», στο Όρος Δίκτη πλέον απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων ή η δημιουργία τεχνητών επιφανειών, ως μέσο προστασίας της μοναδικής βιοποικιλότητάς του.


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα