Αρχική iHunt.gr Περισυλλογή νεκρών αργυροπελεκάνων στις Πρέσπες από τον ΟΦΥΠΕΚΑ

Περισυλλογή νεκρών αργυροπελεκάνων στις Πρέσπες από τον ΟΦΥΠΕΚΑ

από iHunt Team

demobannerΣε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία περισυλλογής των νεκρών αργυροπελεκάνων που “χτυπήθηκαν” από τη γρίπη των πτηνών, στο πλαίσιο επιχείρησης στην οποία συμμετέχουν η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Δυτικής Μακεδονίας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Ελληνικός Στρατός και η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών. Έως σήμερα έχουν απομακρυνθεί 470 πουλιά από τα 1.000 περίπου καταγεγραμμένα νεκρά άτομα.

Στόχος είναι να μειωθεί το ιικό φορτίο, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία του υγροτόπου και να προστατευθούν τα υδρόβια πουλιά που φωλιάζουν στην περιοχή. Η γρήγορη συλλογή και η σωστή διαχείριση των νεκρών πουλιών είναι το άμεσο μέτρο για την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης και σε άλλα υδρόβια και αρπακτικά πουλιά.

Η ραγδαία άνοδος των περιστατικών θανάτων δημιουργεί ανησυχία στους επιστήμονες για το μέλλον της αποικίας των αργυροπελεκάνων της Πρέσπας, που είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, ενώ τα πουλιά μετακινούνται καθημερινά και στα γειτονικά λιμναία οικοσυστήματα.

Όλες οι Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. που εμπίπτουν χωρικά σε παρόμοιες περιοχές (Κερκίνη, Κάρλα, Αμβρακικός, Μεσολλόγι, Παμβώτιδα κ.τλ.) βρίσκονται σε επιφυλακή για αντίστοιχες ενέργειες στην περίπτωση έξαρσης των περιστατικών.Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα