Αρχική iHunt.gr Πως έγιναν «τσιμέντο» τα δάση της Αθήνας…VIDEO

Πως έγιναν «τσιμέντο» τα δάση της Αθήνας…VIDEO

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Από το 1984 έως σήμερα, αποτυπώνεται το πεδίο των αλλαγών στην Πεντέλη, με υποχώρηση της δασικής έκτασης και την αύξηση των οικισμών

SVESTONOF

Την διαχρονική αποτύπωση των εξελίξεων στο δασικό περιβάλλον της Πεντέλης, παρουσίασε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Με νέα ματιά» ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος αγρονόμος – τοπογράφος – μηχανικός, παρουσίασε την πορεία της καταστροφής σε βάθος χρόνου.

Με τη χρήση αναλυτικών στοιχείων, αποτυπώνεται από το 1984 έως σήμερα το πεδίο των αλλαγών στην Πεντέλη, με υποχώρηση της δασικής έκτασης και την αύξηση των οικισμών. Το 1984 δεν υπήρχαν οικισμοί όπως η Διώνη και τη δεκαετία του ’90 εκεί ξεφυτρώνει ο μεγαλύτερος οικισμός.

Διαχρονικά η Πεντέλη αντί να αυξάνει τα δένδρα, αυξάνει τα σπίτια της, τόνισε ο κ. Θεοδοσόπουλος και ανέφερε πως κάθε δέκα χρόνια ειδικά αυτή η γειτονιά της Πεντέλης, Ντράφι, Δασαμάρι, Διώνη καίγεται, ενώ το χαρακτηριστικό αυτών των περιοχών είναι ότι όλοι είναι οικοδομικοί συνεταιρισμοί.

Συνεχίζοντας τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν γίνεται σωστά ο χωροτακτικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και καλύτερη προστασία της φύσης

«Στο βουνό πρέπει να αποφασίσουμε ότι θέλουμε δάση και όχι οικισμούς, πρέπει να σχεδιαστεί αποσυμφόρηση όλων αυτών των περιοχών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, δήλωσε πως η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται και με τις «αυθαιρετουπόλεις» που έχουν αρκετοί Δήμοι και επιχειρούν να τις εντάξουν στο σχέδιο πόλης, ενώ πρότεινε να γίνει μία «τράπεζα γης», στην οποία να καταγραφεί που υπάρχουν εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και εργοστάσια για να δημιουργήσουμε χώρους πρασίνου.

Πηγή: ΕΡΤ


Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα