Αρχική iHunt.gr Πόσο ζυγίζει το πιο βαρύ ιπτάμενο πτηνό

Πόσο ζυγίζει το πιο βαρύ ιπτάμενο πτηνό

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Ισπανοί ερευνητές μελέτησαν περιττώματα μεγάλων αγριόγαλων και βρήκαν πως στην περίοδο αναπαραγωγής τρώνε κυρίως δυο φυτά, τα οποία έχουν αντιπαρασιτικές ιδιότητες.

SVESTONOF

Το πιο βαρύ πτηνό που μπορεί και πετάει και υπάρχει ακόμα ανάμεσα μας (γιατί με την κλιματική κρίση ο άνθρωπος έχει εξαφανίσει κάποιες δεκάδες ειδών), ζυγίζει 20 κιλά (για την ιστορία, το μεγαλύτερο πουλί που έχει φτερά μεν, αλλά δεν πετάει είναι η στρουθοκάμηλος με τα θηλυκά να φτάνουν στα 90 κιλά και τα αρσενικά στα 127).

Είναι ο μεγάλος αγριόγαλος -ή ώτιδα. Το 70% του πληθυσμού του είδους που είναι στη λίστα με αυτά που απειλούνται με εξαφάνιση, ζει στην ιβηρική χερσόνησο.

Ερευνητές από τη Μαδρίτη μελέτησαν 619 περιττώματα αγριόγαλων και ανακάλυψαν πως τα δυο είδη φυτών που είχαν καταναλώσει, περισσότερο από όλα, είχαν “αντιπαρασιτικές ιδιότητες”.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο οι great bustards -όπως είναι το όνομα τους στα αγγλικά- τρώνε σε άφθονη ποσότητα κουτσουνάδας (το Papaver rhoeas είναι είδος παπαρούνας γνωστό και ως καλαμπόκι παπαρούνα) και μοβ οχιά-bugloss (Echium plantagineum).

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αιώνες την κουτσουνάδα, για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες και για την ακρίβεια ως καταπραϋντικό και ανακουφιστικό από τον πόνο.

Η μοβ οχιά είναι τοξική για εμάς. Από ό,τι φαίνεται, όχι για τους αγριόγαλους.

Μέσω της ανάλυσης των εκχυλισμάτων των φυτών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι και τα δύο είδη έχουν αντιπαρασιτικές ιδιότητες, είναι αποτελεσματικά στη θανάτωση ή την αναστολή των επιδράσεων πανταχού παρόντων παρασίτων και νηματοδών (βλ. τύπος σκουληκιών).

Η μωβ οχιά έδειξε μέτρια αμυντική δράση ενάντια στους μύκητες.

Ο Luis M. Bautista-Sopelana, επιστήμονας στο Εθνικό Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Μαδρίτης και επικεφαλής συγγραφέας, δήλωσε ότι τα πτηνά καταναλώνουν αυτά τα φυτά ειδικά κατά την περίοδο του ζευγαρώματος. “Έτσι πιστεύουμε πως το κάνουν για να προστατευθούν από τα παράσιτα, σε αυτήν τη φάση”.

Οι αρσενικοί μεγάλοι αγριόγαλοι συγκεντρώνονται σε επιλεγμένες τοποθεσίες για να ‘παρουσιαστούν’ στα θηλυκά, τα οποία επιλέγουν έναν σύντροφο με βάση την εμφάνιση.

“Θεωρητικά, και τα δύο φύλα θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την αναζήτηση φαρμακευτικών φυτών την εποχή του ζευγαρώματος, όταν τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι κοινά. Τα αρσενικά που χρησιμοποιούν φυτά με δραστικές ενώσεις κατά των ασθενειών, μπορεί να φαίνονται πιο υγιή, δυνατά και ελκυστικά στα θηλυκά”, τόνισε η Azucena Gonzalez-Coloma, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γεωργικών Επιστημών στη Μαδρίτη και εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Πηγή :https://www.news247.gr/


Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα