Αρχική » Grid with Sidebar » Το νεο GARMIN GPS

Το νεο GARMIN GPS

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Πριν λίγες ημέρες ανεβάσαμε ένα άρθρο για το κίνδυνο που παραμονεύει με την είσοδο της υψηλής τεχνολογίας στο κυνήγι. Βέβαια επισημάναμε και τη συμβολή πολλών από αυτών των συσκευών στο κομμάτι που λέγεται ασφάλεια. Σήμερα λοιπόν σας παρουσιάζουμε τον αντικαταστάτη του πασίγνωστου GARMIN ASTRO (δεν νομίζω να υπάρχουν πολλές γουρουνοπαρέες στην Ελλάδα που δεν το χρησιμοποιούν). Το εργαλείο αυτό πλέον λύνει τα χέρια και των εκπαιδευτών κυνηγετικών σκύλων.

Έπεσε στην αντίληψή μου μια ανακοίνωση της Garmin International, της εταιρείας δηλαδή που εφηύρε το πρώτο σύστημα παρακολούθησης σκύλου με GPS το 2007. Το Garmin Astro. Το Astro έγινε τεράστια επιτυχία και άλλαξε τα δεδομένα στο τρόπο παρακολούθησης των κυνηγετικών σκύλων (ιδιαίτερα χρήσιμο στο κυνήγι του γουρουνιού), αλλά το 2011 η κατασκευάστρια εταιρεία SportDOG εισήγαγε το πρώτο ηλεκτρονικό κολλάρο σε συνδυασμό με σύστημα παρακολούθησης GPS στον κόσμο, το ΤΕΚ 1.0, ένα προιόν που  πολλοί κυνηγοί είχαν ονειρευτεί.Όμως, και η  Garmin δεν έμεινε στην επιτυχία που της χάρισε το Astro ειδικά μετά την κυκλοφορία του ΤΕΚ 1.0. Οι μηχανικοί της μετά από πολύμηνες προσπάθειες κατάφεραν να παρουσιάσουν το πρώτο ηλεκτρονικό κολάρο για σκύλο σε συνδυασμό με σύστημα πακολούθησης GPS. Το Alpha GPS.

Τι είναι το Alpha GPS;

 Όπως διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος της Garmin Dan Bartel το Alpha GPS δημιουργήθηκε από τη συνεργασία δύο μεγάλων εταιρειών. Της Garmin και της Tritronics. Το Alpha λοιπόν στην ουσία είναι ένα εξελιγμένο Astro αλλά ταυτόχρονα και ένα κολάρο σαν αυτά που κατασκευάζει η Tritronics.”Και το Alpha GPS έχει τόσα νέα και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του” προσθέτει o Dan Bartel.

Ποια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτά; 

Λοιπόν, το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει είναι (Προσοχή, μοιάζει με Smartphone!) η τριών ιντσών, φιλική προς τον χρήστη, ευκολοδιάβαστη στο φως του ήλιου, οθόνη αφής. H Garmin επέλεξε την οθόνη αφής επειδή όλο και πιο πολλοί χρησιμοποιούν καθημερινά smartphones και tablets που έχουν οθόνες αφής, και είναι πλέον πολύ εξοικιωμένοι με τέτοιου είδους οθόνες. Η οθόνη του Alpha επίσης έχει έναν ξεκάθαρο και τακτοποιημένο σχεδιασμό.Υπάρχουν, τρία ειδικά κουμπιά στο πάνω μέρος του Alpha.  Με αυτά τα τρία πλήκτρα μπορείτε να κάνετε ότι διόρθωση θέλετε.Όπως τονίζει και ο Ted Gartner, διευθυντής επικοικωνίας της Garmin, “H oθόνη αφής της Alpha παρουσιάζει στο χρήστη τις πληροφορίες που χρειάζονται, ενώ δεν υπάρχει πλέον το βασικό πλήκτρο που είχε το Astro που προκαλούσε πολλές φορές σύγχυση. Με την τεχνολογία να κινείται προς τα smartphones, η οθόνη αφής σίγουρα κάνει τη χρήση του Alpha ευκολότερη.  Και με τα τρία ειδικά κουμπιά στο πάνω μέρος θα είναι εύκολο να διορθώσετε το σκυλί σας ανά πάσα στιγμή »

Το Alpha είναι αδιάβροχο, έχει εμβέλεια εννέα μίλια και τη σας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείτε και να εκπαιδεύεται μέχρι και 20 σκυλιά. Ωστόσο, υπάρχουν δύο πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, που κάνουν το  Alpha να ξεχωρίζει. Ένα είναι η δυνατότητα παρακολούθησης των σκύλων πάνω στον προ-φορτωμένο χάρτη. “Η δυνατότητα χαρτογράφησης της Garmin ήταν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για το Astro, και έχουμε προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα με το Alpha GPS  με την προ-φόρτωση 100k τοπογραφικών χαρτών των ΗΠΑ. Με χάρτες topo, όχι μόνο οι κυνηγοί γνωρίζουν όπου το σκυλί τους είναι , αλλά μπορούν να δουν τα χαρακτηριστικά, όπως τα ρυάκια, οι δρόμοι, μονοπάτια. », λέει ο Gartner.

Το δεύτερο ενδιαφέρον  χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι μια λειτουργία που ονομάζεται “Παρακολούθηση Συν-κυνηγών” που σας επιτρέπει να παρακολουθείτε εκτός από τα σκυλιά και τους υπόλοιπους κυνηγούς της παρέας που έχουν ένα ALPHA. Και όχι μόνο αυτό. Μπορείτε να τους στέλνετε διάφορα μηνύματα( όπως στα κινητά). Με λίγα λόγια κάποιος που οργανώνει ένα κυνήγι αγριογούρουνου μπορεί να ξέρει ανά πάσα στιγμή που ακριβώς είναι οι παγανιέρηδες και να στέλνει μηνύματα στα καρτέρια. Και φυσικά μειώνει στο ελάχιστο τον κίδνυνο ατυχήματος. 

Η σελίδα που καταγράφει την πορεία του σκύλου είναι παρόμοια σαν αυτή που υπήρχε στο Astro.  Διαθέτει μια πυξίδα τριών αξόνων, με χρωματικά κωδικοποημένα βέλη που δείχνουν την κατεύθυνση και την απόσταση του κάθε σκύλου. Και κάθε φορά που ένα σκυλί φερμάρει ή κάνει στάμπα, το Alpha μπορεί να δώσει μια ηχητική ειδοποίηση ή δόνηση. Μπορείτε να ρυθμίσετε το κολάρο να ανανεώνονται κάθε 2,5 δευτερόλεπτα (έναντι 5 του Astro), το οποίο όμως “τρώει” πολύ μπαταρία. Συνολικά όμως η  διάρκεια ζωής της μπαταρίας έχει βελτιωθεί κατά πολύ σε σχέση με αυτή που είχε το Astro.

Δύο άλλα χαρακτηριστικά του νέου κολάρου είναι η λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία  ενεργοποιείται αυτόματα όταν η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι  κάτω από το 25 τοις εκατό, και ταυτόχρονα ανάβει ένα LED φωτάκι που είναι ορατό από 100 μέτρα μακριά . Ένα άλλο ενδιαφέρον και πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό της σελίδας εντοπισμού σκύλου του Alpha είναι ο δείκτης κατεύθυνσης του σκυλιού. Η πυξίδα δεν σας δείχνει μόνο που είναι το σκυλί  σε σχέση με σας, αλλά δείχνει επίσης προς ποιά κατεύθυνση ο σκύλος κατευθύνεται.

Το e-κολάρο τμήμα του Alpha είναι, φυσικά, όλο από την Tri-Tronics και είναι πλήρως προσαρμόσιμο. Μπορείτε να ρυθμίσετε τα επίπεδα διέγερσης και ήχου οποιαδήποτε στιγμή από τη οθόνη. Όσον αφορά τη συμβατότητα, επειδή είναι ένα εντελώς νέο προϊόν, το Alpha δεν επικοινωνεί με τα προηγούμενα προϊόντα της Garmin ή της Tri-Tronics. Δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε άλλο προϊόν, έτσι αν χρησιμοποιείτε ένα Astro και ο φίλος σας έχει ένα Alhpa δεν θα υπάρξουν προβλήματα παρεμβολών, αλλά δεν μπορείτε να συγχρονίσετε το DC-40 με το Alpha και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ΤΤ 10(είναι η ονομασία του κολάρου του Alpha)  κολάρο με το Astro 320.  Είναι ένα εντελώς νέο προϊόν που, τουλάχιστον αν κρίνουμε από το σχεδιασμό και τη λειτουργία, στην Garmin έχουν επενδύσει πολύ σε χρόνο και έρευνα.

Τώρα τι γίνεται με την τιμή; Η τιμή για ένα  Alpha με ένα κολάρο είναι 799,99 δολάρια. Επιπλέον κολάρα για σκύλους θα σας κοστίσει $ 299,99 το καθένα. Δεν είναι φθηνό, και εάν δεν έχετε ήδη ένα Astro αξίζει τον κόπο να το σκεφτείτε σοβαρά. Βέβαια πότε και αν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα είναι άγνωστο. Μπορείτε όμως να κάνετε μια βόλτα στο Ebay.


 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ