Αρχική iHunt.gr Ροδόπη: 13 μαυρόγυπες ήρθαν από την Ισπανία- Σε ειδική αποστολή για να μην χαθεί το είδος

Ροδόπη: 13 μαυρόγυπες ήρθαν από την Ισπανία- Σε ειδική αποστολή για να μην χαθεί το είδος

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Δεκατρείς μαυρόγυπες από την Ισπανία έφθασαν στην οροσειρά της Ανατολικής Ροδόπης τον Ιούνιο, ανέφεραν το Ίδρυμα Rewilding Rhodopes και η Βουλγαρική Εταιρία για την Προστασία των Πτηνών (BSPB).

Οι μαυρόγυπες, σπάνια πουλιά που παρέδωσε η μη κυβερνητική οργάνωση GREFA της Ισπανίας, θα επανενταχθούν στη φύση το φθινόπωρο στο πλαίσιο των προσπαθειών αποκατάστασης του αναπαραγωγικού πληθυσμού του Aegypius monachus στο βουλγαρικό τμήμα της Ανατολικής Ροδόπης.

gypes5

Φωτ.: Rewilding Rhodopes/Facebook

Για τη μεταφορά τους χρειάστηκαν τρεις ολόκληρες μέρες – από την Ισπανία στη Βουλγαρία – όπου τοποθετήθηκαν σε ατομικά κιβώτια για το ταξίδι τους.

Πλέον φιλοξενούνται σε ειδικό κλουβί όπου θα συνηθίσουν το νέο τους σπίτι τους μήνες μέχρι την απελευθέρωσή τους.

gypes4

Φωτ.: Rewilding Rhodopes/Facebook

Διευκρινίζεται, ότι παρακολουθούνται στενά από ομάδα ειδικών για να διασφαλιστεί ότι είναι σε καλή κατάσταση και προσαρμόζονται κανονικά.

Μόλις απελευθερωθούν στη φύση, οι γύπες αναμένεται να σχηματίσουν μια αποικία με τα πουλιά που απελευθερώθηκαν στην Ανατολική Ροδόπη το 2022. Δεκατρείς τεχνητές φωλιές έχουν κατασκευαστεί για να τα βοηθήσουν.

gypes3

Φωτ.: Rewilding Rhodopes/Facebook

Δεδομένα από τους μαυρόγυπες που απελευθερώθηκαν το 2022

Δεδομένα από κάμερες και δορυφορικούς πομπούς δείχνουν ότι οι μαυρόγυπες που απελευθερώθηκαν πέρυσι κοινωνικοποιήθηκαν με επιτυχία με τα άλλα δύο είδη γύπα στην περιοχή – το απειλούμενο με εξαφάνιση όρνιο και τον αιγυπτιακό γύπα – όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τρέφονται μαζί.

357071571 249934664455151 65391373686205227 n

Φωτ.: Rewilding Rhodopes/Facebook

Επίσης, οι μαυρόγυπες κάνουν μεγαλύτερα ταξίδια: ένα πουλί πέταξε στη Ρουμανία και γύρισε πίσω, και άλλα πετούν τακτικά στη Δυτική Ροδόπη, την Οροσειρά του Αίμου, τα βουνά Στράντζα και Σακάρ.

gypes

Φωτ.: Rewilding Rhodopes/Facebook

Ο Ντομπρομίρ Ντόμπρεφ, ειδικός και συντονιστής του BSPB για τους γύπες, είπε ότι έξι από τους μαυρόγυπες που απελευθερώθηκαν το 2022 πέθαναν φέτος. Δύο από αυτούς πυροβολήθηκαν, ένας χτυπήθηκε από ανεμογεννήτρια και ένας άλλος γύπας πέθανε από την εξάντληση, διευκρίνισε.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, οι περιβαλλοντολόγοι σχεδιάζουν να απελευθερώνουν περίπου δέκα μαυρόγυπες ετησίως στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου προγράμματος για την αποκατάσταση του αναπαραγωγικού πληθυσμού του είδους στην Ανατολική Ροδόπη.

Αυτές οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται από το BSPB σε συνεργασία με το Rewilding Rhodopes Foundation και με χρηματοδότηση από τον οργανισμό Rewilding Europe που έχει την έδρα του στην Ολλανδία.

Ο μαυρόγυπας είναι το μεγαλύτερο και βαρύτερο αρπακτικό πτηνό στην Ευρώπη. Αναφέρεται ως εξαφανισμένο στο Κόκκινο Βιβλίο της Βουλγαρίας, το οποίο καταγράφει και περιγράφει όλα τα απειλούμενα ζώα και φυτά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα