Αρχική iHunt.gr Σάμος: Εμφανίστηκε ξανά το σπάνιο φυτό Consolida samia μετά από 61 χρόνια…VIDEO

Σάμος: Εμφανίστηκε ξανά το σπάνιο φυτό Consolida samia μετά από 61 χρόνια…VIDEO

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Μετά από 61 χρόνια βρέθηκε και πάλι ένα σπάνιο φυτό της ελληνικής χλωρίδας, με το όνομα Consolida samia, στη δυτική Σάμο από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Οι ερευνητές εντόπισαν στις 27 Μαΐου 2023 αξιόλογο πληθυσμό του Consolida samia στις νοτιοδυτικές υπώρειες του Κέρκη στη δυτική Σάμο, περίπου στην ίδια θέση που πρωτοανακαλύφθηκε από τον Σουηδό βοτανικό ερευνητή Sven Snogerup, στις 26 Μαϊου 1962.

Η Consolida samia P.H. Davis είναι μικρό, ετήσιο φυτό (θερόφυτο), τοπικό ενδημικό της Σάμου, που απαντά σε έναν μοναδικό πληθυσμό περιορισμένης έκτασης στο όρος Κέρκης. Έχει αξιολογηθεί ως ένα από τα 50 σπάνια φυτά της Μεσογείου και αποτελεί ένα από τα 26 Ελληνικά φυτά Κοινοτικής Προτεραιότητας της «Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (Οδηγία των Οικοτόπων – Habitats Directive) για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας».

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε το φυτό μόνο από τα πέντε αποξηραμένα δείγματα που είχε συλλέξει ο Snogerup και φιλοξενούνται στα Βοτανικά Μουσεία Λουντ και Εδιμβούργου.

Πηγή :https://www.ieidiseis.gr/


Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα