Αρχική » Grid with Sidebar » Στο μέγιστο της αναπαραγωγής: Ο τρελός λαγός του Μάρτη…

Στο μέγιστο της αναπαραγωγής: Ο τρελός λαγός του Μάρτη…

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Η αναπαραγωγική ωριμότητα στο θηλυκό λαγό μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των τεσσάρων μηνών, αλλά ο γενικός κανόνας για την πλειοψηφία των θηλυκών είναι από τους 6 – 7 μήνες. Ο αρσενικός ωριμάζει στους 5 – 7 μήνες. “Τρελός σαν Λαγός του Μάρτη” είναι μια πολύ παλιά αγγλική φράση που χρησιμοποιήθηκε στη λογοτεχνία από το 1546. Εμπνεύστηκε από την περίεργη συμπεριφορά των λαγών που σχετίζεται με την αναπαραγωγή τους.

SVESTONOF

Του Δρος Χρήστου Κ. Σώκου

Οι λαγοί εμφανίζονται σε ομάδες, ακόμα και την ημέρα, κάνουν μικρές καταδιώξεις μεταξύ τους, κάθετα άλματα, πυγμαχούν και δαγκώνουν άλλους λαγούς. Αυτό αποτυπώνεται και στα ίχνη, θα εντοπιστούν θέσεις όπου τα ίχνη είναι πολλά μαζί, έντονα, από την όρθια θέση που παίρνει το ζώο και θα βρούμε και τούφες από τα δαγκώματα.

Πρόκειται συνήθως για τα μη δεκτικά θηλυκά που χρησιμοποιούν τα μπροστινά τους πόδια για να απωθήσουν τα ενοχλητικά αρσενικά. Υπάρχουν παρατηρήσεις όπου ένας, αλλά και περισσότεροι αρσενικοί λαγοί ακολουθούν και παρενοχλούν ένα θηλυκό … το οποίο συχνά είναι και μεγαλύτερο σε μέγεθος.

Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να συμβαίνει όλο το χρόνο, καθότι ο λαγός, ιδίως στη Μεσόγειο, έχει διευρυμένη αναπαραγωγική περίοδο, ωστόσο μεγιστοποιείται στα τέλη του χειμώνα και την άνοιξη.

Ο τρελός λαγός του Μάρτη

Στα αρσενικά την άνοιξη αυξάνεται η παραγωγή τεστοστερόνης και η λειτουργία των αναπαραγωγικών αδένων, η παραγωγή σπέρματος κορυφώνεται. Από το καλοκαίρι, σύμφωνα με έρευνα στην οποία εξετάστηκαν 760 λαγοί στη Βρετανία, μειώνεται σταδιακά η παραγωγή σπέρματος για να σταματήσει τον Οκτώβριο.

Στην Νότια Ελλάδα και σε παραθαλάσσιες περιοχές ιδίως, όπου οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές, αυτή η εποχικότητα μεταβάλλεται. Πράγματι, τόσο σε έρευνα του γράφοντα στην Πελοπόννησο, αλλά και σε έρευνα στην Κρήτη βρέθηκε ότι τόσο το φθινόπωρο και ακόμα περισσότερο το χειμώνα, υφίσταται αναπαραγωγική δραστηριότητα, και οι ελληνικοί λαγοί … δεν περιμένουν την άνοιξη.

Σε κάθε περίπτωση οι λαγοί θεωρούνται σύμβολα γονιμότητας. Ο λαγός σε παλαιότερες κοινωνίες είχε την τιμητική του σε ειδωλολατρικές τελετουργίες της άνοιξης. Αυτό αναφέρεται πως εξελίχθηκε στο γνωστό λαγουδάκι του Πάσχα.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ