Αρχική iHunt.gr Τα μισά είδη πτηνών του πλανήτη συρρικνώνονται πληθυσμιακά

Τα μισά είδη πτηνών του πλανήτη συρρικνώνονται πληθυσμιακά

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Μπορεί τα μισά είδη πτηνών του πλανήτη συρρικνώνονται πληθυσμιακά σύμφωνα με τον Guardian, αλλά μόνο το κυνήγι δεν ευθύνεται για αυτό. Η υλοτομία, τα χωροκατακτητικά είδη, η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η κλιματική κρίση και κυρίως η εντατικοποίηση της γεωργίας είναι οι βασικότερες απειλές σύμφωνα με έρευνα για τα πτηνά, η οποία δημοσιεύεται κάθε τέσσερα χρόνια από την BirdLife International

SVESTONOF

Σχεδόν τα μισά είδη πτηνών του πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωπα με συρρίκνωση του πληθυσμού τους, σύμφωνα με έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάζουν μια ζοφερή εικόνα για την κατάσταση των οικοσυστημάτων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 49% των ειδών των πτηνών μειώνεται πληθυσμιακά, ένα στα οκτώ απειλείται με εξαφάνιση και τουλάχιστον 187 είδη έχουν επιβεβαιωθεί ή υπάρχουν υποψίες ότι έχουν εξαφανιστεί από το 1500. Τα περισσότερα από αυτά είναι ενδημικά είδη που ζουν σε νησιά, αν και παρατηρείται αύξηση των πτηνών που εξαφανίζονται πλέον σε μεγαλύτερες χερσαίες μάζες, ιδίως στις τροπικές περιοχές.

Στην Αιθιοπία, για παράδειγμα, η μετατροπή των λιβαδιών σε γεωργικές εκτάσεις έχει προκαλέσει 80% μείωση των ενδημικών κορυδαλλών Liben από το 2007. Μόλις το 6% των ειδών των πουλιών παγκοσμίως αυξάνεται.

Τα αγροτικά πτηνά της Ευρώπης έχουν παρουσιάσει τις πιο σημαντικές μειώσεις: Το 57% έχει εξαφανιστεί ως αποτέλεσμα της εκμηχάνισης, της χρήσης χημικών ουσιών και της μετατροπής της γης σε καλλιέργειες. Στην Αυστραλία, το 43% των ειδών θαλασσοπουλιών έχουν μειωθεί μεταξύ 2000 και 2016.

«Η κατάσταση των πτηνών είναι πολύ σοβαρή: Πρέπει να εμποδίσουμε αυτές τις μειώσεις και να αρχίσουμε να μπαίνουμε σε τροχιά ανάκαμψης. Το μέλλον μας, καθώς και των πτηνών του κόσμου, εξαρτάται από αυτό. Αν συνεχίσουμε να διαλύουμε τον ιστό της ζωής, θα συνεχίσουμε να θέτουμε και το δικό μας μέλλον σε κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της BirdLife International, Στούαρτ Μπούτχαρτ.

Με πληροφορίες από Guardian – www.lifo.gr


Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα