Αρχική iHunt.gr Τίγρης της Τασμανίας : Συνέλεξαν RNA από είδος εξαφανισμένο εδώ και 100 χρόνια

Τίγρης της Τασμανίας : Συνέλεξαν RNA από είδος εξαφανισμένο εδώ και 100 χρόνια

O θυλακίνος ήταν ένα σαρκοβόρο μαρσιποφόρο περίπου στο μέγεθος ενός κογιότ. Εξαφανίστηκε πριν από 2.000 χρόνια σχεδόν από παντού, πλην του αυστραλιανού νησιού της Τασμανίας

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Γενετιστές, για πρώτη φορά, απομόνωσαν και αποκωδικοποίησαν μόρια RNA από ένα πλάσμα προ πολλού εξαφανισμένο.

SVESTONOF

Το γενετικό υλικό –που προήλθε από ένα θυλακίνο ή τίγρης της Τασμανίας, δείγμα που περιλαμβάνεται στη συλλογή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Στοκχόλμη– προσφέρει στους επιστήμονες περαιτέρω γνώση για το πώς λειτουργούσε το γονιδίωμα του ζώου. Οι ερευνητές, μεταξύ αυτών και ένας Ελληνας, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Genome Research.

Τίγρης της Τασμανίας

«Το RNA σου δίνει τη δυνατότητα διείσδυσης στο κύτταρο, στον ιστό και να βρεις την πραγματική βιολογία που έχει διατηρηθεί εγκαίρως στο συγκεκριμένο ζώο, λίγο πριν πεθάνει», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Εμίλο Μάρμολ Σάντσεζ, βιολόγος στο Κέντρο Παλαιογενετικής στη Σουηδία.

O θυλακίνος ήταν ένα σαρκοβόρο μαρσιποφόρο περίπου στο μέγεθος ενός κογιότ. Εξαφανίστηκε πριν από 2.000 χρόνια σχεδόν από παντού, πλην του αυστραλιανού νησιού της Τασμανίας, όπου τελικά ο πληθυσμός τους κυνηγήθηκε λυσσαλέα μέχρι αφανισμού από τους Ευρωπαίους αποίκους. Ο τελευταίος θυλακίνος που ζούσε σε αιχμαλωσία, ονόματα Μπέντζαμιν, πέθανε το 1936 στον ζωολογικό κήπο Μπομαρίς στο Χόμπαρτ της Τασμανίας.

Τίγρης της Τασμανίας - Πηγή: Emilio Marmol Sanchez/Handout via REUTERS
Πηγή: Emilio Marmol Sanchez/Handout via REUTERS

Οπως διευκρινίζει ο Σάντσεζ, παρότι στόχος των επιστημόνων δεν είναι η επαναφορά του είδους στη ζωή, η καλύτερη κατανόηση της δομής του γενώματος του τίγρη Τασμανίας θα μπορούσε να συμβάλει στις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει πρόσφατα για την επαναφορά του ζώου σε κάποια μορφή.

Αναβίωση εξαφανισμένων ειδών

Ο Αντριου Πασκ που ηγείται του επιστημονικού εγχειρήματος αναβίωσης του θυλακίνου, χαρακτήρισε τη μελέτη «ρηξικέλευθη».

«Μέχρι πρότινος θεωρούσαμε πως μόνο το DNA παρέμενε στα παλιά μουσειακά δείγματα, όμως η έρευνα αυτή δείχνε πως μπορείς να συλλέξεις από τον ιστό και RNA», σημειώνει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και επικεφαλής στο πρόγραμμα Thylacine Integrated Genetic Restoration Research Lab.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε σημαντικά βαθύτερα τη βιολογία των εξαφανισμένων ζώων, βοηθώντας μας να δημιουργήσουμε πολύ καλύτερα εξαφανισμένα γονιδιώματα», προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Αυστραλία: Διάβολοι της Τασμανίας γεννήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 3.000 χρόνια

Σημειώνεται πως το αρχαίο DNA, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια, κάτι που αποτελεί επανάσταση στην κατανόηση του παρελθόντος από τους επιστήμονες.

Το RNA, ένα προσωρινό αντίγραφο μέρους του DNA, είναι πιο εύθραυστο και διασπάται γρηγορότερα από το DNA, γι′ αυτό και μέχρι πρόσφατα θεωρείτο πως δεν είχε μεγάλη διάρκεια ζωής.

Πηγή: CNN – Photo AP


Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα