Αρχική iHunt.gr Το νέο «δόγμα» με την ίδρυση Τμήματος Προστασίας των Ζώων…VIDEO

Το νέο «δόγμα» με την ίδρυση Τμήματος Προστασίας των Ζώων…VIDEO

από iHunt Team

demobannerΝέα εποχή στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας κατά των ζώων διανοίγεται για την Ελληνική Αστυνομία, με την ίδρυση Τμήματος Προστασίας των Ζώων, και μάλιστα σε επίπεδο Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Το φαινόμενο της κακοποίησης των ζώων -ακραίας και ειδεχθούς σε πολλές περιπτώσεις- δυστυχώς παρατηρείται έντονα στη χώρα μας και ως εκ τούτου, εξυπηρετώντας και ένα πάγιο αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας, πρόσφατα ιδρύθηκε το Τμήμα Προστασίας των Ζώων, με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Το πρόσφατο περιστατικό της Αιδηψού και της κακοποίησης της γάτας προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις αλλά κατέδειξε και την αλλαγή του «δόγματος» της ΕΛ.ΑΣ., που πλέον επιλαμβάνεται αποτελεσματικά αυτών των περιστατικών. Όπως ανέφερε ο υπουργός, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει περί τις 140 συλλήψεις για κακοποίηση ζώων και έχουν επιβληθεί συνολικά 900 πρόστιμα ύψους του 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

Το Iefimerida.gr επικοινώνησε με έναν αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., τον Νικόλαο Χρυσάκη, ο οποίος διακρίνεται εδώ και πολλά χρόνια για τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες του για την προστασία των «βιολογικών μας εταίρων», όπως λέει, στο πλαίσιο των αστυνομικών καθηκόντων του, ενώ ήταν αυτός που έγραψε και μοίρασε σε όλους του συναδέλφους του το σύγγραμα «Το Νομικό Status των Ζώων στην Ελληνική Έννομη Τάξη», που αποτελεί ένα εγχειρίδιο νομοθεσίας και αστυνομικών ενεργειών για την προστασία τους.

Το σύγγραμα του Νικόλαου Χρυσάκη που μοιράστηκε δωρεάν στους αστυνομικούς, το οποίο σύντομα θα επικαιροποιηθεί με τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, που προβλέπουν σημαντική αυστηροποίηση των ποινών
Το νέο Τμήμα Προστασίας των Ζώων της ΕΛ.ΑΣ.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, Νικόλαος Χρυσάκης, μας έδωσε το στίγμα της λειτουργίας του νεοσύστατου Τμήματος Προστασίας των Ζώων, που «δείχνει και τη βούληση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. να αντιμετωπιστεί δραστικά το ντροπιαστικό φαινόμενο».

Το νέο Τμήμα ήδη καθοδηγει, εποπτεύει και συντονίζει τις Περιφερειακές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ για την ορθή διαχείριση των περιστατικών. Δίνει κατευθύνσεις, όπως μας λέει ο πολύπειρος αξιωματικός, για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων και κατάρτισης σχεδίων για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής.

Πλέον, επίσης, διδάσκεται ειδικό μάθημα στις Ακαδημίες της ΕΛ.ΑΣ., γεγονός που καταδεικνύει επίσης την «εξέλιξη της νοοτροπίας και της αλλαγης κουλτούρας της αστυνομικής δεοντολόγιας και ηθικής».

«Οι προεκτάσει τους φαινομένου είναι σύνθετες. Οφείλουμε όλοι την απομόνωση αυτων που κακοποιούν τα ζώα και μαζί με αυτό την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας. Είναι δεδομένο ότι ανθρωπος που κακοποιεί ζώα είναι βίαιος σε όλες του τις σχέσεις. Έχουμε διαπιστώσει στους ελέγχους, ότι όταν τα ζώα είναι κακοποιημένα μέσα στο σπίτι, υπάρχουν ευρύτερες κακοποιητικές συμπεριφορές», μας αναφέρει ο Νικόλαος Χρυσάκης, ο οποίος είναι και καθηγητής στην Ακαδημία του Zero Stray Pawject (Zero Stray Academy) σε αυτή τη σπάνια συνέντευξη, και προσθέτει:

«Η βία προς τα ζώα προηγείται της διαπροσωπικής επιθετικότητας και προετοιμάζει το έδαφος για άλλες βίαιες συμπεριφορές. Η ανοχή και η αδιαφορία εδραιώνει το έγκλημα και απειλεί την κοινωνική συνοχή».

Δείτε τη συνέντευξη του Αστυνομικού Διευθυντή Νικόλαου Χρυσάκη στο Iefimerida.gr:Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα