Αρχική iHunt.gr To συνθετικό κρέας σήμερα είναι 25 φορές πιο επιβλαβές για το περιβάλλον από το βόειο

To συνθετικό κρέας σήμερα είναι 25 φορές πιο επιβλαβές για το περιβάλλον από το βόειο

Το 2019, τα επίπεδα μεθανίου στην ατμόσφαιρα «χτύπησαν» ρεκόρ, καθώς ήταν 2,5 φορές παραπάνω σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Έρευνα φέρεται να αποδεικνύει πως το συνθετικό κρέας που καλλιεργείται σήμερα σε εργαστήριο μπορεί να επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον από το βόειο εξαιτίας των συστατικών του. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis εξέτασαν τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αύξησής της παραγωγής συνθετικού κρέατος και διαπίστωσαν ότι ότι θα μπορούσε να είναι έως και 25 φορές πιο επιβλαβές για το περιβάλλον από το κανονικό κρέας.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια αξιολόγηση του κύκλου ζωής του καλλιεργημένου κρέατος, η οποία υπολόγισε την ενέργεια που χρησιμοποιείται σε κάθε στάδιο των σημερινών μεθόδων παραγωγής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Davis, ο ζωμός που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια των ζωικών κυττάρων έχει μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα, επειδή περιέχει συστατικά όπως σάκχαρα, αυξητικούς παράγοντες, άλατα, αμινοξέα και βιταμίνες που το καθένα έχει ενεργειακό κόστος.

Ο Πίτερ Σίνκε στην CE Delft, μια εταιρεία συμβούλων στην Ολλανδία, και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν τον Ιανουάριο μια άλλη αξιολόγηση του κύκλου ζωής του καλλιεργημένου κρέατος, η οποία διαπίστωσε ότι το αποτύπωμα άνθρακα του θα είναι χαμηλότερο από αυτό του βοείου κρέατος. Ωστόσο, η ανάλυσή τους χρηματοδοτήθηκε αφενός από το Good Food Institute, μια ομάδα υπεράσπισης του καλλιεργημένου κρέατος με έδρα την Ουάσινγκτον και αφετέρου μοντελοποίησε ένα υποθετικό μελλοντικό σενάριο για τα συστατικά.

Ωστόσο οι επιστήμονες αφήνουν ένα «παράθυρο αισιοδοξίας» καθώς είναι εφικτό στο μέλλον να κατασκευαστούν ζωικά κύτταρα με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενώ η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των εργοστασίων κρέατος μπορεί να συμβάλλει ανάλογα στην μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Oι αγελάδες, οι κατσίκες και τα ελάφια παράγουν μεθάνιο όταν τα στομάχια τους χωνεύουν σκληρές φυτικές ίνες (πχ. από το γρασίδι που τρώνε). Στη συνέχεια, τα ζώα εκλύουν το αέριο αυτό, συνήθως από το στόμα τους. Με τη σειρά του, το μεθάνιο είναι το πιο κοινό αέριο θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα.

Το ζήτημα αυτό φαίνεται ότι πραγματικά απασχολεί τον κόσμο. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Νέα Ζηλανδία πρότεινε να φορολογηθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που παράγονται από ζώα. Το πρώτο στον κόσμο τέτοιου είδους νομοσχέδιο προτείνει οι αγρότες να αρχίσουν να πληρώνουν φόρο για τα αέρια των ζώων τους από το 2025.

Το 2019, τα επίπεδα μεθανίου στην ατμόσφαιρα «χτύπησαν» ρεκόρ, καθώς ήταν 2,5 φορές παραπάνω σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Οι επιστήμονες ανησυχούν γιατί το μεθάνιο είναι ένα πραγματικά ισχυρό αέριο θερμοκηπίου. Τα μεμονωμένα μόρια μεθανίου έχουν πιο ισχυρή επίδραση θέρμανσης στην ατμόσφαιρα από τα μεμονωμένα μόρια CO2.

Με πληροφορίες από: New Scientist


Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα