Αρχική iHunt.gr Τροχαίο με τσακάλι στην πόλη της Κομοτηνής

Τροχαίο με τσακάλι στην πόλη της Κομοτηνής

από iHunt Team

demobanner

Tην Τρίτη 11/04/23 ο συνάδερφος Σάββας Παπαδόπουλος, εντόπισε ένα νεκρό τσακάλι θύμα τροχαίου, στην Εθνική οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης μόλις 300 μέτρα έξω από την πόλη της Κομοτηνής.

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός τσακαλιού στην Ευρώπη βρίσκεται στα Βαλκάνια. Στην Ελλάδα ήταν παλαιότερα «επικηρυγμένο» είδος (από το 1974 – 1981), αλλά στα χρόνια που ακολούθησαν έως σήμερα φαίνεται να ανακάμπτουν οι πληθυσμοί του και να εποικίζονται περιοχές που απουσίαζε για δεκαετίες.

Αυτό οφείλεται στη μεγάλη προσαρμοστικότητά του σε ανθρωπογενή ενδιαιτήματα, αλλά και στη δυνατότητά του να αξιοποιεί κατάλληλα ενδιαιτήματα μικρού εμβαδού.

Τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει μια μεγάλη αύξηση του πληθυσμού του τσακαλιού, με την κατανομή του να καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας. Το συναντάμε σε σχεδόν όλους του βιότοπους που υπάρχουν στην Ελλάδα, από το ύψος της θάλασσας μέχρι και τα 1700 μέτρα υψόμετρο. Οι λόγοι αυτής της αύξησης έχουν άμεση σχέση με την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των λύκων στην χώρα μας, μιας και το τσακάλι ζει παρασιτικά εις βάρος του λύκου, με δύο λόγια τρώει από τα υπολείμματα των κουφαριών που αφήνουν οι λύκοι ή πολλές φορές κλέβει και τροφή.

Είναι άγνωστο αν το τσακάλι στη χώρα μας έχει συμβάλλει στην εξάπλωση της λύσσας και άλλων ζωοανθρωπονόσων.

του Αλέξανδρου Παλαιολόγου 

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα