Αρχική iHunt.gr Τσιχλα

Τσιχλα

από iHunt Team
tsixla11

demobanner

Κοινή ονομασία διαφόρων ειδών στρουθιόμορφων πτηνών του γένους λατ.Turdus, αρχ.Κίχλη, της οικογένειας των τουρδιδών. Πρόκειται για πουλιά μετρίου μεγέθους, συγγενικά με τους κότσυφες, τα οποία συναντώνται στις εύκρατες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου. Η οικογένεια περιλαμβάνει περίπου 3000 είδη. Ο πιο κοινός αντιπρόσωπος του γένους στην Ευρώπη είναι το είδος Turdus philomelios (γαλ. Grive musicienne) η κοινή τσίχλα. Το πουλί αυτό έχει μήκος 23 εκ. και το φτέρωμά του, παρόμοι και στα δύο φύλα, είναι καστανό στη ράχη και διάστικτο, λευκό στην κοιλιά. Συχνάζει σε δάση και σε κήπους και φωλιάζει συνήθως σε θάμνους και άλλα ξυλώδη φυτά, σπανιότερα σε κτίρια. Το αρσενικό κελαηδά δυνατά επαναλαμβάνοντας τον ίδιο σύντομο ήχο.
 Χαρακτηριστικά 

Έχουν μικρό αλλά ισχυρό ράμφος και μακριά πόδια. Το φτέρωμά τους γενικά είναι καστανό, γκρίζο ραχιαία και λευκωπό,διάστικτο με σκούρες κηλίδες, κοιλιακά. Είναι παμφάγα πτηνά που τρέφονται κυρίως με έντομα, μικρά ασπόνδυλα, αλλά και καρπούς. Την άνοιξη, περίοδο κατά την οποία ακούγεται συχνότερα το μελωδικό κελάηδημα των αρσενικών, κατασκευάζουν φωλιά σε σχήμα κυπέλου, όπου τα θηλυκά αποθέτουν 3 ως 6 αβγά τα οποία επωάζουν και οι δυο γονείς.

Οικογένεια τουρδίδες 

  • Κόσσυφος ο λευκόστερνος (Turdus torquatus), κοινώς κοτσυφότσιχλα
  • Κίχλη η ιλάς (iliacus) (Turdus musicus), κοινώς κοκκινότσιχλα. Το είδος αυτό περιγράφεται πρώτη φορά από τον Λινναίο στο Σύστημα της Φύσης (Systema natura) το 1758.
  • Κίχλη η δενδρόβιος (Turdus viscivorus), κοινώς γερακότσιχλα. Είναι είδος επιδημητικό.
  • Κίχλη η κεδρόβιος, (Turdus pilaris), κοινώς δενδρότσιχλα. Η κερδότσιχλα είναι αγελαίο πουλί σε αντίθεση με τις περισσότερες τσίχλες. Είναι διπλάσια σε μέγεθος από τη συνηθισμένη τσίχλα. Το κρέας της έχει την ευωδιά των κόκκων του κέδρου από τους οποίους τρέφεται.
  • Turdus ruficollis, κοινώς μαυρόλαιμη

Πηγή: Wikipedia

  

Print Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα